Водещи причини за косопад при жените

Наличието на косопад е сериозен проблем за всеки, но при жените това болестно състояние може да доведе до истинска драма. За да се намери правилният начин на лечение (ако е възможно), първо трябва да се изяснят кои са основните причини.

косопад при жените

Стрес

Един от бичовете на съвременното общество. Психическото напрежение не само може да ви извади от равновесие за дълго време, но и да се отрази негативно върху състоянието на косата като цяло. При косопад заради стрес симптомите се проявяват обичайно около 90 дни след настъпване на събитието. Хубавото е, че когато тялото преодолее шока, в почти всички случаи косата се възстановява сама.

Проблеми с щитовидната жлеза

Занижената или завишена функция на този малък, но толкова важен орган, предизвиква хормонален дисбаланс. Това от своя страна води след себе си огромна върволица от неприятности, а оплешивяване е само едно от тях. Налага се обстоен медицински преглед и лечение (по всяка вероятност хормонално).

Бременност и раждане

Нивата на женския хормон естроген се повишава по време на бременност и това кара косата ви да изглежда по – лъскава откогато и да било. След раждане обаче естествено настъпва бурна промяна в нивата и при около 50 % от младите родилки се появява косопад. Не се притеснявайте, това не е нещо необичайно и само след няколко месеца проблемът отшумява сам. Препоръчително е да се приемат повече витамини, минерали и протеин, за да се подпомогне организма.

Менопауза

Основният виновник за косопад при жените при такава ситуация отново е хормоналният дисбаланс. При настъпване на менопаузата нивата на женските хормони намаляват драстично, за сметка на мъжките, чиято концентрация се увеличава. Допуска се лечение.

Наследствен косопад

Генетичната предразположеност на свръхпроизводство на дихидротестостерон в скалпа определя до голяма степен състоянието на косата. Наследството все още е първият основен причинител на оплешивяване и при двата пола.

Сред другите основни причинители на косопад при жените са проблеми с имунната система, неправилното хранене и вредните навици. Всички тях може да сложим под общ знаменател, защото противодействието е здравословен начин на живот. Подобрете диетата си, започнете да спортувате (или поне да се движите повече), изхвърлете алкохола и цигарите.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *