Сергей Станишев: Ситуацията в България е по-тежка от 1997 г. Страната е бедна, опоскана и разорена! ИНТЕРВЮ

Сергей Станишев

  Лидерът на БСП Сергей Станишев е роден на 5 май 1966 г. Той е шеф на червените от края на 2001 г., а през септември 2012 г. бе избран с огромен брой гласове за председател на Партията на европейските социалисти. Станишев е завършил с отличие в Московския държавен университет като историк, но специализира политически науки и икономика в лондонско висше училище. Той е премиер на България в периода 2005-2009 г.

От няколко години лидерът на социалистите живее с пиар експерта Моника Йосифова, от която има дъщеря Дария. Ден след като обяви, че дори БСП да спечели изборите, той няма да е премиер, Сергей Станишев отговори на въпросите.

– Г-н Станишев, готови ли сте за изборите, или оставката на кабинета ви завари тотално неподготвени?
– За изборите се готвим още от конгреса на БСП през май миналата година. Още събирането на подписите за първия граждански референдум в България за бъдещето на проекта Белене беше цялостна мобилизационна кампания. В изключително кратки срокове чрез пряк разговор с хората събрахме 770 хиляди подписа. Това беше уникален опит и за партията, и за мен лично. За да събера моите над 1000 подписа, съм говорил лично с няколко хиляди българи по улиците на София, Пловдив, Русе, Бургас, Варна, Враца и други градове. Такава ще бъде и предизборната ни кампания – с истината за разрухата и мизерията, до която правителството на Борисов докара страната и хората, и с ясни ангажименти.

Още преди ескалацията на гражданските протести на 16 февруари приехме нашата политическа рамка. Ние разбираме, че така хората в България не могат повече да живеят! Ако я прочетете, ще видите, че тя дава отговор на много от болезнените проблеми, които изкараха гражданите на улицата.

– Как си представяте идеалния служебен кабинет, който да организира предсрочните избори?
– Служебният кабинет е правителство на президента. Има три задачи пред него: гарантиране на честни избори и почтено преброяване на резултатите; разкриване на истинската картина за състоянието на хазната, задълженията на държавата и публичния сектор и за далаверите на правителството в оставка; спешни мерки за стабилизиране на държавата и подкрепа за хората. Съставен предимно от експерти, без представители на политически сили, без зависимости от корпоративни и задкулисни икономически интереси. Служебният, кабинет не бива да е на дистанционно командване от Борисов и ГЕРБ. Та нали хората ги изметоха!

Пламен Орешарски (на снимката) е най-добрият финансов министър на България за последните 23 години според Сергей Станишев

Първият тест за това ще бъде освобождаването на всички заместник-министри, оставени като зестра на служебния премиер от предишния кабинет, както и смяната на областните управители на ГЕРБ. Говоря за хора, които са политически назначения и са, превърнали цялата пирамида на изпълнителната власт в инструмент на една партия и изборна машина! Тези две неща могат да станат веднага, след като новият премиер влезе в кабинета си. Той ще трябва да прочисти и МВР от креатурите на Цветанов. Шефът на НСБОП г-н Флоров, както и главният секретар на ДАНС, трябва незабавно да бъдат освободени. В ЦИК и целия изборен процес трябва да има сериозно гражданско наблюдение и контрол. А обвързани с ГЕРБ фигури като председателя на борда на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов, който заяви публична позиция, трябва незабавно да бъдат освободени. Ние нямаме доверие в този човек, че ще брои вярно резултата от изборите.

– Не ви видяхме, на протестите, но много от членовете на БСП, особено младите, бяха на първа линия. Защо не ги спряхте, за да пресечете обвиненията, че имате пръст в бунта?
– Не само младежите от БСП, много симпатизанти на БСП, много пенсионери също излязоха да протестират като граждани. Това е естествено. Обедняването и недоимъкът, монополът във властта и икономиката засягат всички, без значение дали имат или не политически симпатии. Младите са без работа, пенсионерите и майките са със замразени пенсии и компенсации, не искат вече да слушат постоянните лъжи за увеличения и надбавки. Просто чашата на търпението преля.

– Страх ли я е БСП от свикване на Велико народно събрание?
– Не, категорично.

Но Велико народно събрание няма да реши спешните проблеми на хората с несправедливите сметки за тока и парното, нито ще създаде заетост, нито ще разбие картелите и монополите във всяка сфера на икономиката. Защо са ни 400 вместо 240 депутати в парламента? И кога ВНС ще вземе решение да се саморазпусне? То може и две години да работи, ако пожелае, а при лошото финансово състояние на държавата не виждам как ще си позволим това. Забележете, преди 10 дни в Пловдив гориха Конституцията, а миналата неделя хората обосноваваха исканията си именно с нея. Не там е причината за гнева на хората, а в абсолютния монопол на една върхушка над всичко и липсата на елементарна справедливост.

– Не смятате ли, че има и добри предложения от страна на протестиращите?
– Аз изцяло споделям основното послание на протестите – държавата да бъде върната на гражданите и да има граждански контрол над властта, а не веднъж на 4 години. Да не забравяме, че и обикновено Народно събрание може да направи промени в Конституцията, ако това е необходимо. Ние вече работим по пакет мерки за прозрачност и обществен контрол не само върху редица регулатори, но и ключови промени в работата на парламента, които ще реализираме след изборите. Но днес са нужни спешни решения от друг характер: 3-месечен мораториум върху спирането на тока, въвеждане на по-ниска дневна и нощна тарифа до 75 и 100 киловата, спешно отпускане на енергийни помощи на 300 хиляди най-нуждаещи се наши сънародници. БСП предложи това преди седмица, но за съжаление от ГЕРБ предпочитат да разглеждат в НС споразумение за франкофонията. Задължително беше поне в броените дни до закриването си този парламент да свърши нещо полезно за хората.

Можехме да задължим ДКЕВР да наложи преизчисляване на сметките за ток за януари и да дадем възможност на хората за разсрочено плащане на вече справедливо преизчислените им сметки за ток – това са все неща, които искат хората от протестите.

– Политическата рамка на БСП за участие в управлението включва много приоритети, но кой от тях бихте извели на първо място и в коя област ще предприемете радикална промяна наляво?
– Нов социален модел за България. Това е нужно днес на хората и страната. Спасението днес е в радикална промяна за изграждане на справедлива и социална България. Ние имаме пакет от конкретни стъпки, които са спасителни за страната и ще я изведат от блатото на бедността и зависимостта от монополите.

Но първата задача е да спасим и стабилизираме държавата, икономиката. Готвим управленски проект за спешни спасителни и стабилизационни действия за първите 100 дни и план за първата година от управлението. За да постигнем целите си за демократична държавност, работеща икономика, заетост, повишаване на доходите и социална справедливост, трябва да се действа решително и целенасочено от първите дни на мандата.

– Какви са конкретните ангажименти, които ще поемете пред избирателите?
– Имаме амбицията за времето на мандата да създадем 250 хил. работни места и чувствително да повишим доходите на хората. Сред моите лични приоритети са рязкото ограничаване на младежката безработица, въвеждането поетапно на безплатен достъп до интернет и електронното правителство, програма за 10-годишна реиндустриализация на страната. Но първата ни задача ще е да стабилизираме финансово държавата и да гарантираме социалните й ангажименти към гражданите. Ще възстановим функционирането на основни обществени системи като здравеопазването и образованието, които в момента се разпадат. Разберете, ситуацията е по-тежка от 1997 г. Тогава въпреки ужасните първи месеци на годината, когато левът бе спекулативно сринат в ситуация на безвластие, правителството разполагаше с огромни активи публична собственост. Днес имаме една бедна и опоскана държава и разорени граждани.

Втората ни задача е приемането на цялостно антимонополно законодателство и регулация, които да защитят хората от произвола и необоснованото повишаване на цените. Третата е да се прекратят незабавно рекетът и тормозът върху малкия и среден бизнес, да осигурим държавна подкрепа за неговото развитие. Като спрем контрабандата и източването на държавата, както и чрез незабавни съкращения в държавната администрация, ще постигнем значително увеличаване на събираемостта в бюджета. Така ще можем да помогнем целево на тези българи, които най-много се нуждаят. Успоредно с това трябва да се положат целеви усилия за привличане на инвестиции, в това число с държавно участие.

Българите трябва да видят предсказуемо и отговорно правителство, което задава посоката за развитие на страната чрез програма за реиндустриализация на икономиката и конкурентно селско стопанство и туризъм. Най-важно е хората да имат усещането за лична перспектива, да видят посока на развитие за страната и за себе си, да виждат смисъл да живеят, да работят и да отглеждат децата си в България.

– Как се стигна до това, хората да искат цялостна промяна на политическата система?
– Българите преживяхме много болка и разочарования през прехода и справедливо са гневни на резултата. Но за да намерим вярното лечение на проблемите, е нужна ясна диагноза. Най-екстравагантни идеи се чуват. Знаете ли, че „Зелената книга“ на Кадафи развива точно концепцията на народните съвети, които уж пряко управляват държавата, а по същество си беше диктатура на един клан. В съвременния свят има две политически системи – демокрация или диктатура и авторитарно управление. Аз съм убеден демократ.

– Е, все пак сте социалист…
– Да, именно социалистите са най-големите демократи у мас от поне 10 години насам. Смятам, че днешната тежка криза на легитимност на институциите и политиката е и възможност да засилим демокрацията и уповавайки се на енергията на хората, да поправим натрупаните дефекти в нейното развитие.Това е верният път – законност, функционираща демокрация, която гарантира контрол върху всяка институция, справедливост и държавата да се върне на мястото си като гарант за социалната защита на хората.

– Има обаче недоверие и към партиите. Включително и към вашата!
– Да, и всяка партия, която иска да оцелее, трябва да се промени. Хората показаха червен картон на Борисов, а нас ни върнаха на поправителен. Но няма как да приема, че опозицията има равна вина с тези, които плячкосаха държавата и докараха хората до отчаяние и самозапалване! Задайте си въпроса, защо за първи път от 1997 г. едно правителство си отива не чрез избори, а с масови протести?

– Защо?
– Ами защото властта наруши всички принципи на демократичното функциониране на обществото.

Обвързаността с монополите стана същност на управлението на Борисов. Той първо наложи абсолютен монопол във властта. Еднолично подчини четирите власти — изпълнителна, законодателна, съдебна и медийна. Сега хората са на улицата и искат граждански контрол върху всичко и всяка институция. Но 3 години и половина всички търпяха нулев контрол върху властта на един човек, заграбил много повече правомощия и власт, отколкото му гласува народът. Забележете, с правителство на малцинството, с купуване на депутати, с подмяна на вота на хората, Борисов управляваше еднолично и авторитарно, без да се отчита на никого – нито на гражданите, нито на парламента, нито на медиите. Г-н Борисов бе избран като „спасител“, като отрицание на „системата“. А какво се получи – абсолютна власт, която развращава абсолютно. Няма политик, който да си е позволявал да се държи толкова арогантно спрямо законите в страната.

– Смятате ли, че има основание за разследване на министри от правителството в оставка?
– Докато в държавата има недосегаеми за закона, хората няма да живеят добре, няма да има справедливост и законност. Сигурен съм, че политическата дейност на Борисов трябва да бъде разследвана. Дейността на повечето министри на ГЕРБ – също. Една европейска държава просто не може да бъде опоскана в такава степен, ако тези, които са я управлявали, са спазвали законите й. И днес прокуратурата трябва да провери не как е изтекла информация от разговорите на Бойко Борисов с Мишо Бирата, а има ли престъпление, извършено от премиера на страната. Стига са хвърляли прах в очите на хората с фалшиви проверки. Обръщам се към г-н Цацаров като главен прокурор на републиката с цялото си уважение към него и към институцията, която той олицетворява: „Г-н главен прокурор, вие сте на ход да възстановите спазването на закона и справедливостта“.

– Една от причините за протестите е и огромното обедняване и задълбочаването на неравенството.
– Без съмнение. По време на икономическа криза това се случва навсякъде. Но никъде в Европа няма такова бягство на държавата от своето задължение да помага на по-бедните, да преразпределя от богатите. ГЕРБ просто демонтираха социалната държава в България – отмениха швейцарското правило за индексиране на пенсиите, за 4-та поредна година замразиха всички социални плащания, присвоиха средствата от пенсионните фондове и националната здравноосигурителна каса, ликвидираха до основи малкия и среден бизнес. В резултат безработицата нарасна драстично. Само безработните млади хора са над 100 000, а 700 000 са без работа и без перспектива. Борисов създаде две Българин. Едната – истинската България на бедността, отчаянието и празните хладилници. Другата, лъскавата и виртуална – България на телевизорите, лентичките, магистралите, пречиствателните станции, хвърченето с хеликоптери и бодряшкото хвалебствие за невиждани успехи.

– Изненадахте всички, като обявихте, че независимо от резултатите на изборите няма да сте следващият премиер на България. Това какво е – саможертва, пример към съпартийците ви или бягство от отговорност?
– Аз от отговорност и трудни решения никога не съм бягал. Оставих държавата в добро финансово здраве, с работеща по време на криза икономика и с доходи, които позволяваха на хората поне да посрещнат най-важните си нужди. Имам самочувствието на един от малцината политици с такъв управленски опит и единствен с толкова голям европейски авторитет като лидер на ПЕС. Но за мен властта никога не е била самоцел. Следващото правителство трябва да управлява, цитирайки д-р Дертлиев, с „ума и таланта на цялата нация.“ То трябва да предприема спешни спасителни мерки и да обърне България в нова посока на развитие и модернизация. Трябва със състава си, политиката и действията да генерира обществена подкрепа, която далеч надхвърля потенциалните избиратели на всяка една партия. Всеки лидер на партия начело на изпълнителната власт сега ограничава потенциалната подкрепа.

Но искам да съм ясен. При спечелване на изборите няма да бягаме от нашата отговорност. БСП няма да върне мандата. Ще формираме правителство с ясна национална програма и ангажименти. Ще го подкрепим с цялата си тежест и ще работя за неговия успех, за успеха на България! Като лидер на ПЕС ще гарантирам, че България ще се развива по пътя на демокрацията и ще настоявам за върховенство на закона и социална перспектива за хората в страната.

– Вече се спрягат потенциални имена за възможен, излъчен от вас премиер. Сред тях е и бившият ви финансов министър Пламен Орешарски?
– Пламен Орешарски е безспорно най-добрият финансов министър на България за последните 23 години. Неговата финансова политика създаде растеж и развитие за страната и хората живееха по-добре, а бюджетът се преизпълняваше. За мен беше чест и удоволствие да работя в един екип с него. Вярвам, че ще продължим и занапред. Той безспорно има всички качества да бъде премиер. Но в БСП има и други силни фигури, които могат да заемат високи политически позиции.

Аз съм реалист и вярвам, че постоянно търсеният „спасител“ е една самозаблуда. За последния такъв всички заедно ще платим огромна цена. Истината е, че можем да променим България само заедно – когато исканията на хората станат основни цели за постигане от политическите партии. Защото политическите партии трябва да са инструмент в ръцете на хората. Виждам в тази нова гражданска енергия, в гнева на хората, ако щете, един голям шанс за позитивна промяна в България. Ако тази енергия се насочи конструктивно, съзидателно, обществото, хората, държавата ще спечелят от нея. Нали знаете – във всяко разрушение е заложено съзиданието и обратно. Виждам в тези протести възможност да се преодолее огромната пропаст между много от хората, които странят от политиката, и политическите партии. И преди съм казвал, че на България е нужен нов социален договор. С обществена апатия това не се постига. Гневът на хората е огромно предизвикателство пред политическите партии. Сега ще стане ясно кои от тях са нужни и кои – не. Много политици се страхуват от протестите. Който се страхува от народа си, който бяга от отговорността си, нито трябва да го представлява хората, нито има прав’о да ги управлява.

– В случай, че следва състав на парламента е твърде разнороден, с кого бихте влезли в коалиция?
– Ясно съм определил нашите цели. Правителство с ясна! програма, което ще решава ационални задачи.

Обективно голяма част от инструментите за постигането им са леви политики. В толкова трудно време трябва да върнем смисъла на думите „диалог“ и „съгласие“. През последните години на силовашко управление те някак изчезнаха от речника на медиите и в обществото. Бяха подменени с „разпоредих“, „наказах“, „дадох“. Няма да откажем смислен разговор и ще приемем подкрепа от всеки,, който е готов да работи за каузата за радикална промяна. С изключение на ГЕРБ. Вижте в какъв абсурд живеем! Представяте ли си през 1997 г. Жан Виденов да каже на обществото „искам още един мандат“. А Борисов, Цветанов и компания имат нахалството да искат отново да управляват държавата!

– Как ще повлияе разклатената политическа обстановка на личния ви живот?
– Никак! Нямам намерение да го подчинявам на политическата конюнктура. Никога не съм го и правил. Благодарен съм на Моника за моралната подкрепа, която ми дава през всички последни години. Не знам дали без нея бих устоял на тази канонада от огън и лъжи от свои и чужди, на която бях подложен. Опонентите го знаят. Затова са се фиксирали толкова върху нея. Заради мен и тя е подложена на много несправедливи атаки. Защото всъщност целят мен.

– Готвехте сватба с Моника Йосифова през пролетта, а сега вместо това ще се занимавате с избори?
– Не сме се отказали. Но ще трябва да я отложим за след 12 май. Сега всеки ден е важен за работа, за спечелване на доверие на хората. Знам, че Ще го разбере и ще ми прости.

– Как се чувствате вие и семейството ви, когато лицето ви „грейва“ по протестните плакати с неособено позитивни лозунги?
– Сега лозунги чета и гледам всякакви. Разбирам гнева на много хора. И не смятам, че има политик, който да е „невинен“, за да се стигне дотук. Има хора, които не ме харесват, но има и такива, които вярват в мен. В действията и решенията си винаги съм бил честен и затова имам чиста съвест. Научил съм се да понасям и харесване, и недоволство. Няма как да се харесваш на всички. Бягството обаче не е отговор. Например през 2007 г. по време на учителската стачка не бях много обичан от това съсловие, което много уважавам. Но знаех, че имам вярна позиция и я отстоях. Направихме реформа, която даде стабилност и перспектива на средното образование. А в крайна сметка, мисля, че и самите учители са печеливши от резултатите й.

– При изборен провал склонен ли сте да се откажете от българската политика и да се установите в Брюксел?
– Ако търсех лесното, нямаше миналата година да се боря за преизбиране за лидер на БСП. Не съм мислил по подобен вариант. Имам амбицията да изведа моята партия към изборна победа. Политиката не е мачле. Всяко действие или позиция има въздействие върху живота на хората.

– ГЕРБ продължават да са първа политическа сила….
– Бъркате, според последните социологически проучвания първата партия е БСП.

Не вярвам, че българите ще изберат ГЕРБ за втори мандат при честни избори. Не искам да си помисля, как тухла върху тухла няма да остане в държавата, ако Борисов стане пак премиер. Трябва да сме абсолютни мазохисти и безотговорни пред собственото бъдеще, наше и на децата ни, за да си го причиним отново! Особено след последните развития съм убеден, че страната се нуждае от ляво управление.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Сергей Станишев: Ситуацията в България е по-тежка от 1997 г. Страната е бедна, опоскана и разорена! ИНТЕРВЮ"

  1. SS   09.03.2013 at 22:59

    И то благодарение на вас и триглавата ламя.

    Отговор
  2. ффффф   10.03.2013 at 17:12

    Вън ма курвоооооооооо и да не ти видя повече еврейските очички

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *