Депутатът Венцислав Лаков: Борисов е пръснал 32 милиона народна пара за самолетните си полети! ИНТЕРВЮ

Венцислав Лаков

  Венцислав Лаков е политик, избран с листата на „Атака“ вече в парламента на – 41-вото и 42-рото Народно събрание. Преди да нагази в държавните дела, Лаков се е занимавал с журналистика. Бил е редактор в „24 часа“, „Стандарт“, „Монитор“ и „Земя“. Лаков е автор на култовото заглавие във вестник „Демокрация“ – „Алчни старци изпълзяха на припек“, станало синоним на псевдодемократичната промяна на червената номенклатура.

Тези дни народният представител изнесе потресаващи факти за крупни нарушения, извършени от правителствения авиоотряд по заповед на експремиера Бойко Борисов. Лаков е председател на специална парламентарна комисия по темата. По думите му полетите на ГЕРБ са били „нещо страшно“. Във време, в което хората са гладували и Дянков е затягал гайките на бюджета, за въздушните разходки са пръскани с лека ръка милиони левове народна пара.

– Г-н Лаков, как се случи така, че точно вие подехте разследванията с въздушните таксита на властта, както народът кръсти прословутия правителствен „Авиоотряд 28″?
– Принципно следя какво пишат колегите журналисти и какво предават по телевизията. Така попаднах на интересен репортаж, в който човек от отряда даде доста циничен отговор на питащия репортер. Служителят излъга, че не предоставят информация, защото тези полети не представлявали интерес за обществото. По закона за достъп до обществена информация той нямало какво да каже.

Развълнувах се и написах 2 въпроса към премиера Пламен Орешарски и военния министър Ангел Найденов. Попитах как са използвани самолетите на Военновъздушните сили и на авиоотряда. Тъкмо внесох въпросите си, и ми се обади нашата секретарка, която каза, че те са в дневния ред за парламентарното заседание от 5 юни.

Борисов обърнал правителствения авиоотряд на Служба за герберски пътешествия. Целият масраф е бил оправен с парите на българските данъкоплатци

– Какво ви шокира в информацията, която сте събрали до момента?
– Написахме писма до 21 институции, имащи отношение по темата, и ги помолихме за съдействие. Получихме отговори от повечето от тях, но не от всички. Търпеливи сме, защото знаем, че проверките изискват време, фрапиращите неща са много. Цари пълен информационен хаос за лицата, летели във въздуха с правителствения самолет. Hие не знаем, а вече си мисля, че никога няма да получим дългия списък на личностите, имали тази чест. Оказа се, че НСО няма задължение да съхранява списъците с пътуващите. Няма никакво правно основание и за използване на военни хеликоптери и самолети за ВИП цели. Има една заповед, промъкнала се между правилата, от 2009 г, която отчасти урежда този въпрос. Но става с договори, с 20-дневно известие и потвърждение от комисия, от началника на отбраната. За съжаление този протокол често е бил нарушаван. При полетите с ресурс на BBC също липсват списъци с хората на борда. А това дава основание да се предположи, че са летели всякакви лица.

– Има ли нещо, което ви прави изключително впечатление?
– От 2009 до 2012 г. полетите започват да се увеличават прогресивно. През това време управлява ГЕРБ. Излезе потресаваща сметка. Годишният бюджет на „Авиоотряд 28″ е грубо казано 8 милиона лева. Той се променя, защото никой не може да каже с точност колко полета ще се извършат, какви чуждестранни делегации ще идват и т.н. През годините, които ние разследваме, са извършени 309 полета. 4 години по 8 милиона лева прави 32 милиона лева за 309 полета. Всеки вече може сам да прецени колко струва един полет, в същото време летят апаратите на BBC. По последни наши данни те правят 69 полета. Цената само на горивото, изключвам на разходите по амортизацията, екипажи, командировки, екипировка, е около 813 000 лева. От тях е възстановена съвсем малка част. Това го заяви тези дни генерал Константин Попов.

Бойко Борисов

Виповете на България са прекарали 211 часа във въздуха, разбира се, с придружаващите ги лица. Парите са платени от Министерството на отбраната. Сами разбирате, че говорим за пари, „ощипани“ от средствата за бойна подготовка на пилотите. ВИП лицата, разбирайте най-често експремиерът Бойко Борисов и компания, се возят от най-опитните летци в „Крумово“ и „Враждебна“, а не от хора, които имат нужда тепърва да се обучават как се лети. Подобни воаяжи са за сметка на младите пилоти.

– Имате ли информация кои и какви са били спътниците на премиера Бойко Борисов?
– Трудно е да установим с кого е бил. Имаме информация за полетите зад граница, но не и за кратките. Нито НСО, нито BBC пазят подобна информация. Борисов като султан нарежда кой да се качи на борда, а момчетата просто изпълняват заповедите му. Обикновено в графата за пътуващи пише: „Бойко Борисов. Списък на останалите пътници не е представен“. Това важи за всички вътрешни дестинации като София – Безмер, София – Бургас.

Интересно е, че списъците са правени, но не са съхранявани. Има шокиращи полети – като този да се лети до седемте рилски езера с „Авиоотряд“ 28. Защо са ходили там – не е ясно. Летели са и до ловно стопанство „Паламара“ в село Венец, Шуменско. То бе превърнато в ловната столица на герберите, бе и като щаб на ГЕРБ. Любопитна подробност е, че през лятото зачестяват полетите до Евксиноград и до резиденцията в Шабла. А уж Бойко не почивал и непрекъснато работел за благото на народа… „Ормана“ е стопанство за фазани в Ямболско. Оказва се, че е било сред любимите места за посещение на експремиера. Княз Фердинанд е ходил да ловува фазани там и Бойко Борисов, само че последният е летял с хеликоптер.

– Знаете ли, че заради честата употреба на самолети, народът нарича Бойко „хвърчилъжи“?
– Не го бях чувал, но е остроумно. При всички положения има куп нередности, опитват се истината да се скрие.

– Знаете ли как стоят нещата с извозването на чуждестранни политически лица, гостуващи у нас по различни причини?
– На 17 май 2012 г. 3 хеликоптера летят час и десет минути във въздуха над страната ни. Всеки един от тях харчи гориво за 15 420 лева. Значи общата сума за час в небето се събира към 46 000 лева. Те превозват делегацията на турския премиер Реджеп Ердоган и министър-председателя на Катар – шейх Хамад бен Джафер във Воден, може би на султански лов. После ги закарват в Евксиноград, а после и на Свещари, където има някакви тракийски съкровища. Та двамата премиери бяха обещали да направят магистралата Свиленград – Русе, но нищо не се получи. Летенето им струваше над 15 000 лева на българските данъкоплатци. Летателният час на един хеликоптер е 5800 евро. Горивото е 4800 лева. Това е по разчет на BBC.

– Разкажете ни нещо повече за задграничните командировки…
– Първото летене на ВИП българите от управлението на ГЕРБ е на 5 октомври 2009 г. Румяна Желева лети до Брюксел, за да участва в отбелязването на 130 години от дипломатическите отношения България – Белгия. Колко това е било важно за страната ни, не искам да коментирам. После Вежди Рашидов, Тотю Младенов и Трайчо Трайков пътуват в направление Корея, Ботсвана, Сеул, за 4 дни. После продължават към Австралия, където посещават Сидни и други градове. Отбиват се за 2 дни и до Шри Ланка – естествено, със самолета на „Авиоотряд 28″.

На 1 ноември 2010 г. Бойко Борисов посещава Пескара, Италия, във връзка с някаква благотворителна инициатива между двете правителства. Придружават го 12 лица.

Почти по същото време Вежди Рашидов и Цецка Цачева посещават Мароко. Борисов е летял дори на конгрес на ЕНП в Марсилия с момчетата от отряда. А ЕНП е просто една партийна структура. Защо за конгреса Борисов е летял със средства на Министерския съвет?! Оттам особата полита към Белгия, после към Испания и следите му се губят. Няма никаква информация, дори не е ясно посещението му там дали е работно. Командировката обаче е за сметка на държавния бюджет. Има един скандален полет, в който на борда са Христо Стоичков, Бойко Борисов и Ивайло Московски. Защо движат тримата, можем само да гадаем. Но летят вътрешен полет.

– Когато Борисов е пътувал в чужбина, пак ли само неговото име е било включвано в списъците?
– Неговото – да, освен това са включвани и имената на журналистите. В списъка липсват имената на бизнес делегациите. Нямам идея защо е така, може би техните имена не се съхраняват от НСО.

– Говори се, че сред пасажерите на нашенските ВИП-ове е имало фолк-певици, манекенки, дори жрици на платената любов…
– Това не мога да го твърдя. Още не сме видели списъците, казват ни, че не ги пазят, но дали е така. Отделно работим по счетоводните нарушения. Интересуваме се за всички нарушения. Освен това НСО е било длъжно да посреща лицата от правителствения самолет, което означава допълнителни разходи.

– Съществува версия, според която с правителствения самолет, по време на тези безконечни полети са били изнасяни милиони от страната ни, при това от човек, приближен на Бойко Борисов?
– Знам за тази версия, но тя е в компетенцията на прокуратурата, която вече образува досъдебно производство. Охраната на правителствения ВИП се осъществява от НСО. За съжаление не мога да кажат кои са хората, влизали в охранявания обект. Иззети са записите от камерите. Но какво има на тях и дали въобще има нещо – не е ясно. Зная, че на мен ми предстои много работа.

В момента съм събрал над 10 килограма документи, които съм подредил на височина 1 метър. Тепърва ще разпитваме и хора от „Авиоотряд 28″.

– В предварителния ни разговор споменахте за интересни „заявки“, какво представляват те?
– Те са предимно от частни фирми, които искат да ползват услугите на BBC и правителствения самолет, което е в пълен разрез със закона. Изрично е написано, че тези летателни апарати ме могат да се използват за търговия, както всъщност е правено. Заявките са подавани в Министерски съвет. Една от тях е от кмета на Бургас – Димитър Николов, който иска да ползва държавния самолет за деца, участници в математическо състезание в Истанбул. Богдан Николов, председател на българската мотоорганизация също си е искал хеликоптер във връзка с шампионат по мотокрос в България. И хеликоптерът му е бил даден. Нова телевизия, която сега е много благосклонна към Борисов, също е ползвала самолета за снимки на филм. Вежди Рашидов е настоявал да ползва услугите на авиотряда за периода септември-декември 2011. Той е изтъкнал, че летателният апарат ще бъде използван от определена филмова компания „Ню имидж милениум филмс“ за снимки. Джон Траволта, Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер и други звезди би трябвало да са се возили с момчетата от „Авиоотряд 28″, защото резолюцията с отговора е: „да“. Не е ясно обаче кой е платил за ползването на аероплана.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *