Божидар Данев: Оставете Орешарски да води страната една година! ИНТЕРВЮ

Божидар Данев

  Божидар Данев е роден през 1939 г. в София. Завършва Техническия университет, а по-късно специализира в Университета в Хановер. През годините е чел лекции в Германия, Швейцария, Италия, САЩ и Великобритания. Работил е в Института по кибернетика при БАН.

През периода 1991-1997 г. е управител на Софийската фондова борса. През 1993 г. е избран за председател на Българската стопанска камара.

– Как работи икономиката в условията на нестихващи протести, господин Данев?
– Вьзниква напрежение. В дългосрочен план надеждите са по-големи, защото протестите продължават вече няколко седмици и натиска на хората изпълнителната власт ще ускори своята активност.

– Падане на правителството ще реши ли проблемите?
– От Българската стопанска камара многократно заявихме нашата позиция.
Всички партии, които участвате състава на това правителство, трябва да си изтеглят политическите назначения и да оставят Пламен Орешарски да назначи наистина експертно правителство, както бе обещано на народа. Докато не се предложи подходяща личностна кандидатура за министър-председател, всяка атака срещу Орешарски не е конструктивна. Ако някой има предложение за друг човек, който да изведе страната от икономическата криза, да го каже. Кабинетът бе радушно приет и от немската общественост, и от Брюксел, така че нормалното е да свалим, политическите окови от премиера и да го оставим да действа спокойно.

– Кабинетът на Орешарски експертен ли е, или е политически?
– Политически е кабинетът – както на ниво министри, така и на зам.-министри. Има, разбира, се

– Правителството обеща да създаде 250 хил. работни места и да вдигне минималната работна заплата. Възможно ли е това според вас?
– За работните места смятам, че е възможно, а минималната заплата трябва да бъде функция на икономиката. В момента тя няма тази възможност и увеличение на минималните възнаграждения в София не е проблем. В провинцията обаче ще създаде много проблеми, ще бъдат ликвидирани работни места и ще се удари малкият бизнес. Това ще доведе до допълнителни проблеми за бюджета – плащане на обезщетения и социални помощи. Така че в момента решение за увеличаване на минималната заплата е деструктивно.

– Но хората искат от управляващите бързо увеличаване на доходите.
– Човек, за да може да харчи, трябва да печели. Има пазар на труда, има достатъчно места, където може да се заработва добра работна заплата,

– В момента кои са основните проблеми за бизнеса?
– Няма никаква прогнозируемост на бизнес средата. Ние не знаем каква ще бъде ценатa на енергията. Не знаем какви ще бъдат промените в законодателството. Не е редно в една модерна икономика да няма дългосрочно планиране и виждане как де се променят законови режими и подзаконови актове, как ще се изменят регулираните цени, които са в ръцете на държавата.

– Трябва ли държавата да се меси в икономиката?
– Колкото повече държавата е настрани от икономиката, толкова по-добре за нея. Но тя непрекъснато се меси в бизнеса и затова в България са високи лихвените проценти. Вследствие на погрешни политически решения ние имаме кризи в много системи – енергетиката, отбранителната промишленост, жп системата, пощата и др.

– Заговори се, че има опасност от спиране на европейските средства.
– Мисля, че няма такава опасност. Това е и една от причините, заради които настояваме Орешарски, подкрепен от експерти, да води страната 1 година, докато плодовете на протеста узреят, да се предложат разумни решения и да се проведат новите парламентарни избори заедно с европейските. Забележете, протестът не ражда предложения. Няма лица, които да го оглавят, лидери, с които да се търсят решения за излизане от политическата матрица.

– Говори се, че по времето на ГЕРБ е имало рекет срещу бизнеса. Вие имате ли конкретни данни за такова нещо?
– След промени в закона за управление на отпадъците бяха закрити хиляди предприятия.

Така този бизнес мина към определени групи, близки до ГЕРБ, които го овладяха. Този закон според различни слухове е бил под въздействието на Цветан Цветанов. За физически рекет трудно мога да говоря. Но финансов и законов е имало и за него се появиха немалко публикации в медиите.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *