Телевизорът убива!

Гледане на телевизия

Хората, които са склонни да прекарват твърде много време в автомобила си и пред телевизора, са с 27% по-застрашени от инфаркт, сочат резултатите от глобално изследване върху физическата активност и сърдечните заболявания. Проучването е обхванало над 29 000 души в 52 страни и е първото по рода си, което анализира как физическото натоварване се отразява на вероятността от сърдечна недостатъчност.

Гледането на футбол е вредно за мъжете, докарва инфаркт
Гледането на футбол е вредно за мъжете, докарва инфаркт

Оказва се, че гледането на футболни мачове е една от причините мъжете да бъдат по-често поразявани от инфаркти от жените. Представителите на силни пол прекарват твърде много време пред телевизионния екран, което съкращава живота им с до 20 години.

Резултатите от изследването показват, че умерената физическа активност – на работното място и в свободното време, намаляват съществено риска от Сърдечносъдови проблеми.

При анализа на резултатите физическата активност на самото работно място била разделена на четири нива на натоварване: от ежедневие, лишено от каквото и да е движение до извършване на тежък физически труд.

Не е изненадващо, че резултатите показали колко много физическата активност е полезна за здравето на сърцето и кръвоносните съдове, но ефективността се различавала в зависимост от средата и интензивността на действията.

Друг аспект от изследването било да се проучи дали притежанието на кола, мотор, стерео уредба, телевизор, компютър, земя или добитък повлияват здравето. Участниците, притежаващи телевизор (което били 25% от изследваните лица в бедните страни и 2/3 от тези в богатите), се оказали с по-висок риск от инфаркт на миокарда.

Диабетът и високото кръвно налягане също се оказали по-често срещани сред тази група, но само в страните от развиващия се свят.

Притежанието на автомобил и телевизор повишава в пъти заседналостта на живот. Най-просто казано телевизорите ни стимулират да прекарваме повече време на дивана, а автомобилите ни демотивират да вървим пеша. Затова, ако искаме да живеем по-дълго, трябва да се застояваме по-малко пред екрана.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *