Стрес: Основни симптоми

Всички ние в определени моменти сме изправени пред срив. Това е напълно нормално, когато работните задачи и личните проблеми отнемат по – голямата част от нашето време и ни вкарват в страшен филм, изпълнен с премеждия и стрес.

стрес

Да се справите с постоянните стрес – агенти не е толкова лесна задача и поради това е особено важно да знаем кои са първите симптоми. Когато успеем да ги различим ще ни бъде много по – лесно да овладеем ситуацията, да осъзнаем какво ни преуморява и да се предпазим от усложнения.

Основни симптоми на стрес

Промени в поведението

Всеки човек има лоши дни, но ако се изнервяте дори от най – малките неща, значи сте станали поредната жертва на стреса. Едни от сигурните признаци са затруднения в мисловната дейност: пишете кратък емайл отговор цял половин час, не внимавате когато шофирате, избягвате да говорите дори с членовете на семейството и близките си приятели. Имайте предвид, че ако запазите подобно поведение за дълъг период от време, останалите ще започнат да се дистанцират от вас.

Не мога да мисля

Когато мозъкът е затрупан с тревоги, страхове и задачи, със сигурност е много трудно да се съсредоточите. В такива моменти не можете да намерите решение дори на най – простите задачи и понякога се налага да прочетете едно изречение 10 пъти, за да го осмислите. Това е признак за стрес на особено високо ниво.

Какво можете да направите, ако изпитвате един или повече от стрес симптомите?

Психолозите да категорични, че на първо място трябва да вземете незабавни мерки. Добра практика е да изключите звука на телефона си (и ако е възможно въобще да го угасите за известно време), за да си осигурите малко спокойствие и да се концентрирате върху решението на текущата задача. Тоест, отстранете всички второстепенни фактори за стрес.

Друго изключително хубаво и препоръчително нещо е да започнете тренировка. Дори и в най – леката форма. Физическото натоварване изравнява везните и е особено полезно, защото се отделят ендорфини, хормоните определящи чувството за щастие.

И накрая, ако се чувствате затрупани с ангажименти, просто въведете малко ред. Определете кои са най – важните и спешни от тях, свършете ги и чак след това започнете с останалите. Да разбиете големия проблем на много малки части е не само вярното, но и лесно решение.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *