Как да имаме здрави кости

Когато сме млади, не се притесняваме особено какви болести могат да ни застигнат в бъдеще. Това важи особено за болести като остеопорозата, при която доста ранната превенция може да ни спаси. Има различни начини да се грижим за здравето на костите си.

zdravi-kosti

В продължение на дълги години се считаше, че млякото и млечните продукти са най- добрите източници на калций. Но ако имаме непоносимост към лактоза? Ето решението:

КАКВО Е ОСТЕОПОРАЗАТА?

Остеополоразата е намаляване на костната маса, което прави костите чупливи. Жените са по- склонни към остеопороза, особено след менопаузата.

За да избегнем отслабването на костите, е важно да консумираме храни, богати на витамин В12. Храненето ви трябва да съдържа риба, месо, яйца и млечни продукти.

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

mlechna-dieta

Калцият е изключително важен, за да избегнем остеопорозата и фрактурите. Този минерал се съдържа основно млякото и млечните продукти. Витамин Д също е много важен за консумацията на калция и правилното му разпределение в костите и кръвта. Този витамин се съдържа жълтъка, черния дроб, рибеното масло.

От храненето си трябва да получаваме и достатъчни количества фосфор, тъй като този минерал е много важен за образуването на кости и зъби. Този минерал можете да си набавите от млечните продукти, рибата, ядките, пълнозърнестите храни и бобовите. Магнезият също е важен минерал за грижата за костите.

Флуорът стабилизира за продължително време минералното съдържание в костите. Силицият също прави костите здрави. Може да си го набавите от кафе, бирена мая, минерална вода, храни богати на фибра.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ОТСЛАБВАНЕТО НА КОСТИТЕ

– Избягвайте неправилната стойка на тялото. Дръжте винаги тялото си изправено.

– Избягвайте много високите токчета

– Избягвайте меките столове, стойката ви трябва да е изправена

– Важно е да сме физически активни. Заседналият начин на живот е сред основните фактори, които водят до остеопороза.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *