5 топ храни за превенция на диабет

Ако по една или друга причина се застрашени (или вече страдате) от диабет, храната която ядете става все по – важна. Поддържането здравословни нива на кръвната захар е от ключово значение за физическото оцеляване и може да ви помогне да управлявате болестта по възможно най – добрия начин.

превенция на диабет

Всяка богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни диета е от огромна полза в борбата срещу диабет, а фибрите от тях са особено полезни, най – малкото защото прочистват организма по напълно натурален начин. Изследванията доказват, че диетите с високо съдържание на фибри в пъти занижават риска от поява на диаабет тип 2.

Започнете с тези пет храни:

Бобови култури

 Съществува огромен избор от бобови храни, които можете да включите в ежедневното си меню: боб, грах, леща са най – популярните у нас. Фасулът например е с изключително високо съдържание на фибри, прекрасен източник на калий и магнезий. Внимавайте, когато си купувате боб в консерва – не забравяйте да го изплакнете преди ядене, за да го изчистите от излишната сол.

Ядки

Подходящи за всеки. Една малка шепичка ядки съдържа достатъчно много фибри, за да обезпечи тялото ви за следващите часове. Освен това в тях се съдържат здравословни мазнини и магнезий. Допълнителен бонус е, че засищат страшно много и лесно помагат при диета за отслабване.

Сладки картофи

Невероятен източник на витамин А ирастителни влакна. Препоръчително е да консумирате печени или варени, овкусени с любимите ви подправки. Внимавайте със солта.

Ягоди

Тези малки плодове са много по – полезни, отколкото навярно си мислите. Освен с фибри, те са опаковани с огромни количества антиоксиданти. Можете да консумирате колкото си искате от тях.

Пълнозърнести храни

Независимо дали ще ядете овес, ечемик или пшеница, независимо в каква форма, уверете се, че използвате наистина пълнозърнеста култура. Защото в тях се съдържат няколко особено важни хранителни вещества: фибри, витамини Е и В, желязо, магнезий и селен.

http://www.youtube.com/watch?v=VhYmBXfjiXw

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *