Задължителни витамини и минерали за бременността

Храненето по време на бременност вероятно ви притеснява, тъй като искате да дадете най- доброто за своето бебе, за да се развива правилно и здраво. Има витамини и минерали, които са задължителни по време на бременност и се срещат в много разнообразни храни. Те ще дават енергия на бебето ви.

bremennost

КОИ МИНЕРАЛИ ВИ ТРЯБВАТ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ?

Доставянето на минерали на организма като желязо, фосфор, каций, магнезий, манган, мед, цинк, натрий или калий е наложително, тъй като участват в образуването на зъбите, костите, мозъка и мускулите.

Сред тях се откроява желязото, което е много необходимо по време на бременност, защото произвежда хемоглобин, който помага за червените кръвни телца да доставят кислород до клетките. Важна част е от колагена, необходим за изграждането на костите, тъканите и хрущяли. Ще се снабдите с желязо от храни като червено месо, черен дроб, и растения като леща, спанак и др.

Калцият е друг важен минерал, тъй като благодарение на него се развиват силни кости и зъби, vitamini-bremennostздрави мускули и сърце. Калцият се съдържа в млечните продукти.

ВИТАМИНИ, НЕОБХОДИМИ ЗА БРЕМЕННОСТТА

Особено важно по време на бременност е приема на фолиева киселина, витамин С и Д.

Нека разгледаме кои витамини са най- необходимите: A, C, D, E, K и тези от група В (рибофлавин, тиамин, ниацин, витамин В6, биотин, витамин В12, пантенолова киселина и фолиева киселина).

Фолиевата киселина е отговорна за обновяването и умножаването на клетките, освен че е необходима за създаването на новите тъкани. Трябва да се приема поне 3 месеца преди да забременеете и три месеца след това. Съдържа се в зеленчуците със зелени листа, плодовете, ядките, зърнените храни, и др. Но със сигурност ще го приемате като хранителна добавка.

Също са важни витамините С и Д. Първият е необходим за асимилирането на желязото, тъй като помага за растежа и заздравяването на костите и зъбите. Лесно се приема под формата на сок от портокали или грейпфрут.

Витамин Д се синтезира от слънчевата светлина или можете да го включите в храненето си чрез яйца и обогатени млечни продукти. Помага на калция да се натрупва в костите и зъбите.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *