Как се кърми бебе

За много млади майки кърменето е магическо тайнство и в първите моменти те се чувстват наистина притеснени. Малкото човече е толкова крехко и нежно, че дори те е страх да го пипнеш. Но когато преодолееш неудобствата, наградата е голяма и със сигурност ще изпиташ огромно удовлетворение, когато го видиш да суче кротко сгушено между ръцете ти.

кърмене на новородено

Непосредствено след раждането от гърдите на жената се отделя коластра, която не е истинското мляко. Тя е първата храна, което мъничкото пеленаче поема в живота си и първият случай на допир с мама.

Съвети за правилно кърмене

Когато дойде време за кърмене намерете подходящо, спокойно място, където младенецът ще има възможност да се нахрани на спокойствие. Не пропускайте преди това да се измиете и облечете чисти дрехи. Първите капки кърма предизвикайте с ръка, защото така зърното ще се прочисти от случайно попаднали микроорганизми.

Да създадете правилен режим за хранене на бебето е изцяло ваша отговорност. В първите седмици след раждането то ще сучи на всеки 2-3 часа, след което ще започне да си иска само като почувства глад. Консултирайте се със специалистите и поискайте съвет колко пъти е най – удачно да го храните.

При самото кърмене внимавайте за стойката, която заемате. Правилото сочи, че е добре да повдигнете сукалчето на нивото на гърдите, а не да се навеждате.

Следете дали нослето му е отпушено, защото при наличие на секрет в ноздрите няма да може да суче както трябва. Също така внимавайте да не заспи и ако стори това нежно го отстранете.

Давайте на бебенцето да суче и от двете ви гърди, за да не се задържа мляко само в едната. Ако не ги прочиствате по всяка вероятност ще започне да ви боли, може да се стигне и до възпаление.

Ако нямате достатъчно кърма, давайте на мъничето по – често да яде. Самата вие приемайте питателни и здравословни храни, пийте много вода. В случай на недостиг бабите препоръчват варено жито.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *