Плевнелиев връща Иво Прокопиев в България и властта!

Иво Прокопиев

  Иво Прокопиев се опитва да си върне поизгубените позиции във властта и затова все по-често си идва в България, разкриха политически наблюдатели.

Освен това, атаките срещу „Каолин“ от страна на екологични организации и бизнес конкуренти бяха подкрепени от представители на правителството, така че той ще трябва лично да спасява един от малкото си печеливши бизнеси. В последните месеци медийната гупа на Делян Пеевски възобнови атаките срещу Прокопиев. Бареков и ТВ7 получиха внезапна амнезия за далаверите на Любомир Павлов и скъпите лекарства на Огнян Донев и се захванаха методично с младия олигарх, който много прилича на Пинокио. Може би защото „Труд“ и „24 часа“ вече са в ръцете на правилните хора и са под контрол, а Иво Прокопиев отново се доближава опасно близо до властта и представлява сериозна конкуренция. Не е тайна, че неговият човек в политиката е Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев

Президентът, Прокопиев и неговият дългогодишен съдружник Филип Харманджиев са семейни приятели, а прочутата с отсъствието си г-жа Плевнелиева е служител в „Икономедия“ – малката медийна империя на Прокопиев. която той уж продаде, но все още управлява.

Ето защо в претендиращите за критичност и сериозност вестници на олигарха няма да срещнете нито една критична дума кьм Росен Плевнелиев въпреки ежедневните му изцепки и очевидната му безпомощност като президент и политическо лице.

Юлияна Плевнелиева

Впрочем Иво Проколиев беше близък и с предишния президент Първанов, чието споменаване в негативен контекст дълги години бе забрана, но във вестниците „Дневник“ и „Капитал“. Запознати от бранша твърдят, че Прокопиев изобрети и докара почти до съвършенство корпоративната журналистика, която през годините винаги му е служила за натиск срещу конкуренти в бизнеса и политиката. Именно това съсипа вестник „Капитал“, който в средата на 90-те се превърна в еталон за добър и сериозен вестник.

Бизнес интересите на Иво Прокопиев попречиха на изданията му да се развият в добра професионална посока, но журналистиката в тях винаги слабо го е интересувала. Самият той е слаб журналист, а близостта му до управляващите и силните н деня винаги му е била по-мила от критичната пози ция на четвъртата власт. Интересно е, че въпреки милионите, които върти през бизнеса си, през миналата година „Икономедия“ спечели 3 млн. лв. субсидия от Фондация „Америка за България“. Парите ще бъдат предоставени нагрупата, в която влизат вестниците „Капитал“ и „Капитал Дейли“ и сайтът „Дневник“, за период от 3 години.

Американската неправителствена организация обявява за своя мисия да подкрепя независими медии и да утвърждава високите професионални и етични стандарти в журналистиката. Мотивите й да финансира дейността на „Икономедия“ са, че това ще допринесе за укрепване на демократичното общество в България, като изданията на групата ще съхранят своята редакционна независимост и ще укрепят водещите си позиции в отразяване на събития, в разследвания и анализи, които подкрепят реформите във важни обществени сектори и служат на интересите на гражданите на България.

Всички тези неща отдавна не важат за медиите на Иво Прокопиев в тях наистина работят качествени и добри журналисти, които обаче са ниско заплатени и ограничени от бизнес интересите на издателя си. Както писахме и в миналия брой, Прокопиев е затънал в сериозни задължения възлизащи на около 600 милиона лева, които може да върне само ако отново се докопа до властови позиции. Опитите му да направи това през Плевнелиев засега леко удряли на камък, защото президентът все още се пазел да играе активно в политиката. Според запознати той чакал своя миг, когато стане ясно, че ГЕРБ няма да управлява втори мандат, но сега било все още твърде рано да се правят такива сметки.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *