Япония съди България за неизпълнение на проекта за ново пристанище във Варна

без нов контейнер терминал във Варна

След като руснаците предявиха иск към нашата страна за АЕЦ „Белене“, на път е и Япония да го стори по подобен мотив.

Най-вероятно Япония ще предяви съдебен иск към нашата страна, заради опита на правителството да се разтрогне между правителствено споразумение за отпускане на средства от японската банка за изграждането на  нов контейнер терминал във Варна и Бургас.

Този контракт е бил сключен в съгласие с японското законодателство, затова няма човек,  който да прогнозира какъв иск ще предяви Япония, споделя генералният директор на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” Мирослав Петров.

Освен това още не са разгледани и претенциите на избрания консултант по проекта. Но според специалистите тази сума надхвърля поне един милион евро.

Възможността Варна да заприлича на модерните пристанищни градове като Барселона отлетя

Според директора  Петров сега експертите  уточняват дали са спазени всички условия по контракта. Макар този договор с избраната международна фирма да е подписан по българското  законодателство, нашите юристи силно се надяват да не се стигне до съдебен спор.

Това не е всичко, още една сериозна парична сума виси над предприятието. Става дума за  „такса ангажимент”,  която е свързана с това, че милионите стоят блокирани в японската банка и чакат да бъдат използвани. Така вече близо две години парите се трупат и за наш късмет, японците още не са се сетили да си поискат таксата. Бърза справка сочи, че годишно трябва да платим  в зависимост от курса на йената около 600 000 лева.

Така с тези спрени пари и проекти, освен че се лишават трудещите се в България от работни места, няма и възможност Варна и Бургас да заприличат поне малко на модерните пристанищни градове като Барселона.

Което щеше да е факт, ако ГЕРБ не бяха блокирали проектите. И да назначават на отговорни постове, хора, които нямат никакъв опит и в същото време хора с опит и ценни кадри да обикалят бюрата по труда. Резултатът е липса на всякаква мисъл при управлението и взимане и на последните пари от хората.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/lqDOmxo7np4

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *