Цените на млечните продукти ще продължават да скачат

  Цените на млечните продукти непрекъснато нарастват от лятото насам. Мляко, масло, сирене и кашкавал са поскъпнали само за последните 2 месеца средно между 5 и 10%, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Това е значителен ръст за един кратък период от време. В магазините поскъпването е по-осезаемо като най-голям е ръстът в цените при маслото. Поскъпва обаче и прясното мляко, все по-често литър надхвърля 2 лева. Цените, на които се продаваше то през лятото, сега се срещат само като промоция за няколко дни.

Повечето специалисти смятат, че този плавен ръст при цените на млечните продукти ще продължава да е все така. Това се дължи най-вече на два фактора: качването на млякото и фуражите в световен мащаб и непрестанното свиване на потреблението у нас. Малките обеми карат производителите все по-често да прибягват до компенсиране чрез увеличение на цените.

Потреблението на основни млечни продукти в страната е намаляло наполовина за последните 20 години, отчете Цветелина Георгиева, мениджър в една от водещите млечни компании в страната. Българите вече консомират най-много по 20 литра мляко вместо досегашните 40 л. Освен това много вредна е и устойчивата тенденция да се заместват полезните млечни продукти с вредни храни – известни с названието „джънк фууд“. По този начин млекопреработвателите имат една много нелоялна конкуренция която вече дава своите отрицателни резултати. От 2008 г. насам кризата е изяла близо 10 до 15% обороти от мандрите. И при износа на българските млечни продукти се отчита същия спад.

Едновременно с това ставаме свидетели на непрекъснат внос на евтино мляко, масло и кашкавали от европейския пазар, което допълнително се отразява негативно на производителите. Това обаче е и единствената причина цените да не скачат рязко. Ако това стане, то българските млечни продукти ще станат непродаваеми. Данните сочат, че все по-голямо място на пазара заемат чуждестранните продукти, най-вече за ресторантъорския сектор.

Според зам.-председателя на Агенцията на млекопреработвателите Симеон Присадашки, пазарния дял на фирмите за млечните продукти в момента се преподрежда, тъй като се появяват много нови продукти. По негови думи не става въпрос толкова за занижение на продажбите, а най-вече за промяната на дяловете на пазара. За малките обаче става все по-трудно да оцеляват по време на кризата.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *