Тежка финансова криза застрашава енергетиката ни!

АЕЦ "Козлодуй"

  Благодарение на далновидната и изключително непостоянна политика на правителството на ГЕРБ в областта на енергетиката, големите монополи, а и целият сектор, постепенно изпадат в много тежко финансово състояние.

НЕК и „Булгаргаз“ нямат възможност да влияят при определянето на цените на тока и газа на дребно. Тази функция е изцяло иззета от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. В същото време правителството на Бойко Борисов изостави проекта „Белене“, по който НЕК ще трябва да плаща още неустойки, а не можа да договори отстъпката от 11% в цената на природния газ, доставян от руския гигант „Газпром„.

Всичко това води след себе си и съответното числово изражение – огромни загуби на двете компании към полугодието на тази година и увеличаването на несъбраните вземания на други енергийни дружества, които са свързани с тях. Благодарение на непрекъснатата спирачка на цените на газ и ток нетната загуба на „Булгаргаз“ е вече 141,7 млн. лв., а при НЕК-128 млн. лв. За сравнение само преди година загубата на „Булгаргаз“ към 31 юни 2011 г. бе едва 4 млн. лв., а НЕК отчете печалба от 49,5 млн. лв.

"Булгаргаз"

НЕК от месеци алармира, че е принудена от ДКЕВР да плаща прескъпо за тока от слънце и вятър, а в същото време не й разрешават да продава енергията на по-високи цени. Финансовите затруднения на енергийния монополист се пренасят по веригата, като страда даже и АЕЦ „Козлодуй“. Това вечно печелившо дружество отчита печалба от 108 млн. лв. към полугодието, но има вземания от НЕК, които достигат 140 млн. лв.

АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде изправен съвсем скоро и пред друг финансов риск, като се има предвид, че атомната ни централа бе натоварена с несвойствената функция да бъде инвеститор на 7-и блок на площадката на Козлодуй. Пак заради проваления проект „Белене“. По-висок размер на текущи вземания регистрира и друго по правило печелившо дружество в енергетиката – ТЕЦ „Марица изток 2″.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО), който управлява мрежите високо напрежение, също отчита влошено състояние и загуба от над 7 млн. лв. За сравнение година по-рано компанията отчете 91,3 млн. лв. печалба. Причините са две – свитият износ на ток с повече от 17% и регулациите на пазара.

Лошото финансово състояние на енергийните компании се дължи и на друга основна причина – източването им от страна на държавата под формата на дивиденти, които те плащат на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Тази странна структура, която Бойко Борисов искаше да махне веднага след идването на ГЕРБ на власт, сега се оказва изключително удобна за кабинета.

По този начин под формата на дивиденти от множеството дружества, които влизат в холдинга, БЕХ е реализирал печалба от 430 млн. лв., а повечето подопечни компании са на загуба. Класическа схема за източване на дъщерни компании, за които е ясно, че ще продължат да генерират печалби в следващите години вследствие на монополното си положение на пазара, които впоследствие ще бъдат изкуствено изсмуквани от холдинга-майка. А от там те отиват директно в бюджета, вместо да се развива сектора.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *