Служители от МВР дърпат конците в съдебната власт

Борис Велчев и Бойко Найденов (вдясно)

  Зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов обяви тези дни, че не се срамува от юридическото си образование, получено в Академията на МВР в Симеоново. Той направи това изявление при изслушването си като кандидат за конституционен съдия. Анастасов е човекът на ГЕРБ и за високия пост беше лансиран лично от Цецка Цачева.

Преди да влезе в парламента, възпитаникът на Симеоново управлява Районния съд в Ямбол, а преди това е бил прокурор. Сега най-вероятно ще стане първият съдия, скочил от провинциален районен съд директно в конституциония, при това с тапия от Академията на МВР. Преди време при журналистическия експеримент със скъпите, но предложени като подарък за депутатите телефони „Верту“, Анастас Анастасов се прочу със скандалната молба на секретарката си да донесат неговия в парламента, понеже той не може лично да си го вземе.

Анастас Анастасов (вдясно) и Цветан Цветанов

Зам.-шефът на парламента обаче не е единственият възпитаник на Школата на МВР, настанен на висок пост в държавата. Откакто ГЕРБ взе властта, Симеоново се оказа ковачницата на кадрите управленци на правосъдната система. Самият министър-председател Бойко Борисов, както е известно, е възпитаник на милиционерската школа. Той обаче не е юрист, а огнеборец по образование. По времето, когато е учил в Симеоново, там все още не са се раздавали юридически дипломи.

През годините на прехода обаче Висшият институт на МВР промени името си на академия и започна да бълва прависти. Днес те стават прокурори, съдии, а както се оказва напоследък, за тях са запазени шефските постове в правосъдната система.

Сред възпитаниците на Симеоново, достигнали върхове в кариерата, е зам. главният прокурор Бойко Найденов. Предишните му постове също не са за пренебрегване. Той бе шеф на Софийската градска прокуратура и началник на Националната следствена служба (НслС). Миналата седмица беше издигнат за втори мандат като шеф на НСлС от седем членове на Висшия съдебен съвет. Сред тях бяха главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Името на Бойко Найденов от дълго време се спряга и като потенциален кандидат за още по-висока позиция – главен прокурор.

Борислав Сарафов

Колегата му Георги Колев също е притежател на диплома от Академията на МВР. Неговата кариера е възходяща в ускорени срокове. Колев първо беше зам. районен прокурор в София. След това стана съдия в наказателната колегия на Софийския градски съд и ce издигна до негов шеф. Малко по-късно заряза наказателното и се „преквалифицира“ в ръководител на Върховния административен съд.

Неговият подчинен – шефът на Софийския административен съд, който е най-големият в страната, Радостин Радков също е кадър на Школата на МВР. Преди да дойде в столицата, той ръководеше Районния съд в родния си Сливен. След това спечели мястото с конкурс, като съперник за поста беше негов колега, отново с диплома от Симеоново.

Шефът на първоинстанционната специализирана прокуратура Светлозар Костов също е изучавал правото милиционерската шкрла в Симеоново. Юридическите му способности сега могат да се видят в делото „Октопод“, на което е наблюдаващ прокурор. Преди време той отнесе забележка от ВСС във връзка с друго знаково дело, след като се снима на площадка за пързаляне на лед, размахал кънки. Тогава Костов беше заявил:

Радостин Радков и Георги Колев

“Вързахме кънките на Стависки“. Това изявление той направи по повод процеса срещу фигуриста, който се оказа на подсъдимата скамейка след тежка катастрофа.

С диплома от Симеоново е и Борислав Сарафов, който ръководи Апелативната специализирана прокуратура. Той беше един от обвинителите, които работеха по делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов. Името му се свързва и с разследването срещу Иван Иванов и Христо Халваджиев – финансистите на братята Красимир и Николай Маринови – Големия и Малкия Маргин.

След този обзор на кадровия ресурс в правосъдието не можем да не се съгласим с мнението на водещи юристи, че докато е на власт милиционерската партия, дипломата от Симеоново ще бъде златният ключ към висините в кариерата.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *