Отрязаха половината перничани от помощ за земетресението!

Перник земетресение

Перник е на ръба на  гражданско неподчинение. Причината е, че половината молби на перничани за помощ след труса на 22 май са отхвърлени. Затова сега пострадалите от земетресението правят комитет, с който ще се борят за правата си.

Общо подалите молба за помощ пострадали са 11 268 души, за чието изплащане кабинетът отпусна малко над 2 млн. лв. От тези 11 268 молби  5946 са отказани. На другите държавата изплати  над 1.7 млн. лв. Останалата сума са платени на  пострадали домакинства в Радомир и Софийска област. Според пернишките общинари, техните колеги от социалната служба на града са се вместили до стотинка.
Интересното е, че засега тази помощ е единствената, която са получили пострадалите от земетресението, въпреки щедрите обещания на държавните чиновници. Перничани се чувстват изоставени от държавата в момента.

Докато, хората се стягат да протестират, междуведомствена комисия за подпомагане в Министерския съвет е парафирала едва 300 от 5500 молби. От тях одобрени са едва … 194! Точно заради бавната работа на тази комисия, преничани решиха да учредят комитет и почват подписка, за да раздвижат тежкия държавен механизъм.

Перник след земетресението

Смешното е, че възстановяването на града се превърна и в политическа битка между кметица и ГЕРБ. Общинските съветници от ГЕРБ обвиниха екипа на Росица Янакиева в неправомерно харчене на държавни пари и подадоха сигнал срещу нея в прокуратурата. На свой ред кметицата също подаде иск към държавата за забавените пари.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/h2Ouxwt_mkU

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *