Митьо Гърнето лапнал милиони от ГЕРБ

Димитър Борисов - Митьо Гърнето
Димитър Борисов – Митьо Гърнето

  Босът на сметопочистващия холдинг „Титан“ Димитър Борисов – Митьо Гърнето, яко закъса с финансите, след като спонсорираната от него партия ГЕРБ падна от власт. След като съсипа футболния отбор на ЦСКА, Гърнето е на път да стори същото и с фирмите си за боклук, които пуснаха пипала като октопод в цяла България, докато ГЕРБ управляваше страната.

Митьо Гърнето се прочу напоследък, след като заби кроше в лицето на Адриана Фатик, която е дъщеря на легендарния мафиот Филип Найденов – Фатик. Перничанинът ударил момичето пред тоалетна в лъскав столичен клуб, за което сега го разследват за хулиганство и лека телесна повреда.

„Гърнето е изнервен напоследък. Пие много. Нещата в бизнеса му не вървят. Дължи много пари. Едва ли е знаел, че удря щерката на Фатик. На нейно място можеше да е всяко друго момиче. Сега ще се покрие, вероятно ще се извини лично, без да парадира с това“, разказва човек от обкръжението на сметопочистващия бос.

Димитър Борисов - Митьо ГърнетоДимитър Борисов и съдружникът му Иво Иванов участват в редица фирми. Най-мащабен е бизнесът им с боклука. Журналистическа проверка установи, че „Титан“ е била захранена с няколко десетки милиона от банки, докато ГЕРБ са били на власт.

Финансовите проблеми на Гърнето са още от 2007-2008 година. Тогава той тегли кредити от частни банки, за да разшири бизнеса си. Оттогава дължи и 500 хиляди евро на украинския бизнесмен Константин Жеваго. Когато „Титан“ купува ЦСКА, собствениците на фирмата се задължават да изплатят този дълг, но не го правят. Данъчните също търсят около милион неплатени налози от фирмите на Димитър Борисов. Черните облаци над главата на пернишките олигарси се разсейват, когато ГЕРБ идва на власт. Предвидливо преди това Димитър Борисов е платил 150 хиляди евро на Искра Фидосова, която върти финансите на партията на Бойко Борисов.

Бездънната каса обаче гълта милиони и Гърнето не е в състояние да спаси фирмите си от фалит. Частните банки кредитори му налагат запори и през 2010 година той е заплашен от провал.

Близостта му с ГЕРБ го спасява. В регистрите по фирмените партиди на „Титан“ е посочено, че през 2011 година Българската банка за развитие е отпуснала няколко милиона на холдинга му. С по-малко средства се е отчела и Общинска банка.

Агитката на ЦСКА издигна транспарант срещу „Титан”
Агитката на ЦСКА издигна транспарант срещу „Титан”

Българската банка за развитие е собственост на държавата с принципал Министерството на финансите. Замисълът й е да финансира публични проекти от национално значение, а не бизнес на съмнителни пернишки бизнесмени. Въпреки това под натиска на тогавашното правителство е отпусната колосална сума на „Титан“ през 2011 година.

Другата банка, която спасява Гърнето от фалит през 2012 г, е Общинска, собственост на Столичната община и на фирми, контролирани от подсъдимия за ДДС измами Христо Ковачки. Тя е отпуснала на „Титан“ само 300 хиляди лева. Така целият бизнес на Митьо Гърнето е бил зависим от правителството на ГЕРБ. Днес фирмите му са запорирани от различни частни банки, които си търсят парите. Въпреки финансовата инжекция Гърнето така и не успява да вдигне „Титан“ на крака. Клоновете на фирмата в цялата страна имат и огромни задължения към данъчните, които не е ясно кога ще се изплатят. „Титан“ продължава да владее и сметопочистването в по-голямата част от София, която завзе след оттеглянето на Румен Гайтански – Вълка, и така събира милиони от данъците на столичани.

 

Служители на „Титан" на февруарски митинг
Служители на „Титан“ на февруарски митинг

Прати ромите да бранят Бойко

Ромите, които работят за мизерни заплати в „Титан“ като чистачи на улиците, са едни от привържениците на правителството на ГЕРБ. Облечени с оранжевите си светлоотразителни жилетки, те излязоха на митинг още в деня, когато Бойко Борисов подаде оставка, и се сляха в скромната агитка на съмнителни типове.

На мястото се появи и самият Димитър Борисов Гърнето, за да контролира хората си. Много от работниците на Гърнето и днес протестират и искат оставката на кабинета, въпреки че по информация, напоследък са оттеглени, защото босът правел отчаяни опити да се сближи и с новото правителство, за да не фалира бизнесът.

 

Искра Фидосова
Искра Фидосова

Даде пари на Фидосова

Според хора, които го познават отблизо, Митьо Гърнето е гъвкав тип, който обича да си плаща на всички партии. Неслучайно в публичното пространство се появи платежно на превод от „Титан“ към Искра Фидосова на стойност 150 хиляди лева.

Документът беше изпратен в прокуратурата, но разследване за корупция не е провеждано. В началото се твърдеше, че то е заради договор за наем, но след това се разбра, че парите са заем. Отстранената герберка все още мълчи за скандала. Парите са преведени няколко месеца след като е учредена партия ГЕРБ.

 

Георги Илиев
Георги Илиев

Тръгва с ВИС-2

Димитър Борисов е известен от мутренските години като човек на Мето Илиянски и Димитър Димитров – Маймуняка, близки съратници на разстреляния през 2005 година бос на ВИС-2 Георги Илиев. Близък е и с наместника на групировката във Варна Христо Асенов – Бацата. Гърнето и съдружникът му Иво Иванов се издигат от момчета за всичко на старите мутри до мастити бизнесмени. „Железни пернишки характери”, коментира запознат с историята им.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *