Дянков: Ще пляскаме руснаците заради АЕЦ – Белене!

Симеон Дянков

Сметката за спорния проект АЕЦ „Белене“ скочи въпреки оптимизма на ГЕРБ, че сме щели да се разберем приятелски с изпълнителя по проекта „Атомстройекспорт“.

Вицепримиерът заяви това по повод претенциите на „Атмостройекспорт“ за един милиард евро компенсации, заради АЕЦ Белене. Дянков намира тези искания за смешни, но в съдилищата вицето се кани да ги разбие. Това го били посъветвали неговите юристи. Руските юристи са губили доста дела в Европа, ще изгубят и това, заяви вицепремиерът и министър на финансите, Симеон Дянков.

Българският екип е доста добре подготвен и работи тясно с този на министър Делян Добрев, просто техните юристи нямат никакъв шанс, изрепчи се вицепремиерът. Освен това от „Атомстройекспорт“ ни дължат бая пари, а ние се надявахме да се разберем. Но ако сега са решили да тръгнат по съдилища, ние също ще предявим претенции, за да ги разбием в съдилищата, заканва се министърът на финансите. Като отново повтори, че руснаците са губили дела в Европа през последните години.

АЕЦ Белене

Относно притесненията на някои, че това дело щяло да се отрази негативно на отношенията между нашите и руските търговски организации, това няма да се случи – категоричен е Дянков. Това според него е някаква типична руска тактика, дай да ги уплашим, но ние сме доказали, че не се плашим от руснаците, ако трябва, ще пляскаме, завърши Дянков.

Въпреки неговите уверения, нашите външнотърговски специалисти не са толкова оптимистично настроени. Защото, според експертите, ако си заявил нещо и то вече е произведено, трябва да платиш за него. Така работела системата. Производителят не се вълнува от това кой е бил корумпиран, а щом контрактът е подписан, връщане назад няма. Освен това, можело да се окаже лош знак и за другите външнотърговски партньори на България, че ние поръчваме и не плащаме за услугите.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/IkMTw2Bguh4

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *