Самоубилата се правнучка на Яворов – Василия Стоилова видяла и нарисувала ранната си смърт!

Василия Стоилова

Внучката на из­вестния худож­ник Васил Стоилов и правнучка на Пейо Яворов – Василия, е решила да сло­жи край на живота си, защото не се чувствала пълно­ценна.

Тежащата 25 килограма жена страдала от куп странични болести, които съпътствали анорексията й. За разлика от връстничките си тя ня­мала дори менструален цикъл. Обър­каните й хормони създавали пробле­ми и тя често сме­няла настроенията си. За капак  в последните месеци зрението й рязко намаляло. Стигна­ло се до там, че за секунди черно пер­де сякаш се спус­кало пред очите й и тя се блъскала в предмети и мебели.

 Приживе Василия опре­деляла себе си като ефир­но и леко същество, което сякаш не е родено, за да живее на тази земя. Без да осъзнава какво ще й коства отказът от храна, тя реша­ва да не слага и залък в устатата си, като по този начин изразява своя бунт към несправедливостта в обществото.

 „Всичко започна с едно тотално отвращение към света на консуматорите, към изцяло потребителска­та нагласа на хората.

 Опитах се да се откажа от материалното.

  Пък и нещо друго не ми даваше мира. Гледах от прозореца как хората ро­вят в кофите за боклук и се питах: „Ако те не могат да ядат нормално, защо аз да мога? Честно ли е?“. Разби­ра се, имаше и други при­чини. Бунтувах се срещу стереотипите. Имах дълга руса коса – като тази на майка ми. В един момент я пребоядисах черно. Просто така. За мен всяка красота, която не е изпълнена със съдържание, е глупава и стереотипна. Принципно нищо човешко не ми е чуж­до. Дори обичам да рису­вам себе си в картините„, разказвала е пред журна­листи, гостували в дома й, изпълнен с приятен мирис на боя и на прясно изсу­шени платна, майсторката на четката.

 Василия обичала всич­ките си картини, защото й били като родни деца. Най-много си харесала творба­та, озаглавена „Пламък“ и показана на нейна излож­ба преди близо 10 години. В нея тя е изобразила себе си като скелет, свит в пла­мъка на горяща свещ. Днес приятелите й са склонни да мислят, че тя е видяла и нарисувала ранната си смърт. Усещала е, че сла­беейки тялом, ще се пре­сели в един ефирен свят на справедливост и не се е страхувала от фаталния край. Дори се е стремяла към него.

 С години се опитвала да живее с мисълта, че мате­риалното е нещо лошо и трябва да бяга от него. Така се стига до анорексията, с която се сблъсква за първи път на 13 години, лекува се и уж се оправя, но не за дълго.

 4 пъти надвива тежката болест обещава си да се храни нормално, не се получава. Налагало се да отсъства от училище и пропуска цели три години от средното се образование. В послед­ствие ги наваксвала, но по­следиците върху организма й били жестоки.

 „Анорексията беше ста­нала моят храм. Чувствах се укрепена в болестта. И някак си силна. Станах 27 килограма, а исках да бъда все по-лека и по-ле­ка. Всички любопитстват и питат за болестта ми. Разбирам ги хората. Ще кажа, че анорексията е болестта на тайните, на заблудите, на постепен­ното създаване на един отделен свят, в който се превръща паралелната ти реалност. И само в това кътче ти си разбран, за­щитен, сигурен. То е нещо като твоето убежище или тайно скривалище, за което никой не бива да знае.

 Налага се да лъжеш първо себе си второ – близките си“, изповядала е далечната родственица на поета Пейо Яворов.

 Така се стигнало до липсата на зрение – факт, който Василия трудно пре­живявала, защото нямало как да рисува, а картините всъщност били най-реално­то нещо в живота й, разби­ра се, след майка й Явора и пастрока й Кен.

 Навярно след загубата на сетивна връзка с видимия свят Василия е решила да премине в пространството, за което само е чувала и чела в дебелите книги. Свят, който по думите й е пълен с красота и хармония и в който се оглеждат двете хубави очи от стихотворе­нието на прадядо й Пейо Яворов „Две хубави очи“ .

 Навръх Великден мла­дата художничка направи своя фатален скок от 8-ия етаж на жилищната коо­перация, която обитаваше заедно с грижовните си родители.

 Вторият й баща – японе­цът Кен, когото тя запознава с родната си майка по време на самолетен полет до Токио, искрено страдал от голямата загуба. Имен­но той вдъхновил Явора да напише в некролога, съобщаващ тъжната вест: „Роди се като усмивката на ранното лято и отлетя като утринна сълза в пролетта.

 Сезоните са отвъд – в че­тирите сезона на картините ти. Ще се срещаме винаги с тях“.

 С голяма болка известната оперна певица при­знава, че Василия се от­казала да живее още през юли 2011 г. Животът й се струвал безинтересен и скучен. Отказала са дори от пушенето на цигари, защото и папиросите не й доставяли никакво удо­волствие. „Грижех се за нея като за малко дете. Хранех я с пюрета, беше толкова слаба – под 25 килограма, като врабче, че трудно хо­деше. За разходки навън ползвахме инвалидна ко­личка“, разказва през съл­зи разстроената майка.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Самоубилата се правнучка на Яворов – Василия Стоилова видяла и нарисувала ранната си смърт!"

  1. Гергана Иванова   20.04.2012 at 14:23

    Дано душата ти е намерила покой и се е пре­селила в един ефирен свят на справедливост, Василия! Поклон!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *