Щерката на Цар Киро, Принцеса Събка е бизнес дама!

Принцеса Събка
Принцеса Събка

Събка Рашкова е първородната щерка на Цар Киро и царица Костадинка. Тя се изявява като бизнес дама. Занимава се предимно с търговия и живее в София. Омъжена е, майка на няколко деца и няколко внучета. Казват, че не могла да завърши средно образование, а училите с нея и в прогимназията си спомнят, че се озорила с математиката, още докато държала в ръцете си дървеното сметало с топчета. Днес го пазела като мила реликва от детството и местела топчетата, когато се налагало да смята едрата кешовица на фамилията.

Полуграмотната принцеса едва се научила да пише правилно трите си имена. Но й провървяло, защото родителите й наели счетоводна къща, която да върти икономическите дела. Това освободило доста време за „благородната“ дама, която насочила енергията си към проучване на български археологически ценности, икони и златни съкровища. В любовта си към историята толкова се унесла, че на няколко пъти прекрачила правилата на играта. Преди повече от година Окръжна прокуратура в Пловдив заведе дело срещу нея по обвинение за притежание на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по реда на закона.

Принцеса Събка и царица Костадинка
Принцеса Събка и царица Костадинка

По време на обиска в замъка й бяха намерени ропечатни църковни книги – евангелия от XVIII век, няколко броя бронзови апликации, представляващи част от украсата на римски колесници, 131 монети от римската и византийската епоха, огромни количества златни накити. За подобно престъпление законът предвижда 6 години лишаване от свобода.

Събка обаче отърва панделата по неизвестни причини. Размина й се и за това, че на 23 септември 2011 г. организира 100 роми от кв. „Столипиново“, които да сплашат вуйчото на убития Ангел – Веселин Христов и жителите на Катуница.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *