Примата Христина Морфова искала да осинови племенницата си – оперната певица Мария Дайрова

Христина Морфова

  Провокирана от публикациите на оперната прима Христина Морфова, читателка от Сливен Димитрина Бончева, изпрати снимки на нашата оперна певица от първата половина на XX век Мария Дайрова. Същата, както и читателката ни са племенници на загиналата в автомобилна катастрофа през 1936 г. прима.

В един от първите игрални филми след 1944 г. с гръмкото заглавие „Ще дойдат нови дни“ играе Мария Дайрова. Това е певицата от Народната опера Мария Димитрова Дайрова, която в годините на народната власт се прощава с певческата си кариера и преминава в киното с името Мария Ганчева. Нейни епизодични роли са регистрирани във филми като „Две победи“, „Войната на таралежите“ (играе бабата на Тончо), „Опасен чар“. И тя като Надя Тодорова се скрива в провинцията, но за разлика от нея не се прочува на стари години и тихо умира на 2 юли 1987 г.

Във „Войната на таралежите“ двете с Надя Тодорова (в образа на Худерова) играят най-смешните баби на хлапетата, които искат да строят игрище. Там бившата оперна певица (баба Гинка) изрича няколко реплики, но на място: „То и без игрището не може човек да си почива на обяд, а пък с игрището като се събере махалата…! 175 ми е кръвното – вчера го мерих!“. Или: „Ама децата са си деца, но и ние сме хора!“.

Мария Дайрова - във "Войната на таралежите" през 1979 г.

 Информация за нея няма нито в интернет, нито в книгите, издавани за кино напоследък. Нейната родственица е от последните, които разказват за певицата, обучена от самата Христина Морфова.

Читателката ни Димитрина Бончева днес живее в Сливен, но също като Морфова е родена в Стара Загора. „Най-малката сестра на майка ми, третата по ред дъщеря в семейството, идва в София като племенница на Христина Морфова – разказва Димитрина. – Тя я приютява в квартирата си на бул. „Паренсов“. Най-напред е пяла в хора на операта. Завършва музикална школа, след което взема участия като оперна певица“. Бончева ни е изпратила няколко стари фотоса от бляскави роли на своята леля Димитрина Байрова – ту в ролята на Екатерина Велика в Лама Пика“, ту в операта „Цар Салтан“.

Морфова се е отнасяла към племенницата си с топлината на майчината обич. Не само я е учила на пеене, но я и възпитавала на обноски, с които да й бъде лесно да се приобщи към столичния живот.

Морфова

 „Веднъж, когато я завежда на вечеря в елита и след като вижда, че сервират рибни блюда с всички необходими прибори за хранене, Христина се извинява, че нейната племенница не обича риба. Отсервират рибата и й приготвят яйца. Леля ми оглеждала тъжно как й я вземат, но няма как, примирила се. Морфова не й казва нищо тогава, но още на другия ден в дома си приготвя риба по същия начин, сервирайки пак толкова блюда. Прави го, за да я научи как се ползват всички прибори, по какъв ред – това остава урок за цял живот“, разказва потомката.

В операта Мария Дайрова била известна с прякора Рожбата. Така я наричала самата Христина. Оперната прима нямала деца и обичала като свое талантливата Мария. Дори смятала да я осинови, но трагичната смърт на певицата при катастрофа през 1936 г. осуетява намерението. Кончината й е огромен шок и за племенницата, която след това почти няма изяви на сцената като оперна певица. Апогеят й остава в началото на 30-те години. Следват десетилетия, през които епизодично се присещат за нея в киното.

„През 1987 г. тъкмо се бяхме върнали от погребението на леля ми Мария, когато от Киноцентъра „Бояна“ дойдоха да я търсят за нови филми“, тъжно завършва Димитрина.

ВИЖ ВИДЕОТО

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Примата Христина Морфова искала да осинови племенницата си – оперната певица Мария Дайрова"

  1. Радост Николаева   22.06.2013 at 17:16

    Спомням си, че майка ми Ганка Велчева, но по баща Дайрова, все ми споменаваше за една своя братовчедка – Рожбата, дори веднъж когато бях малка ходихме да я търсим в дома и в София, но така и не си спомням намерихме ли я или не. Говорила е и за Христина Морфова, но чак сега разбирам връзката между двете неща. В статията се споменава, че Мария Дайрова е най-малката от три сестри и от това съдя, че майка ми и тя са първи братовчедки, деца на двама братя, защото и на двете моминските им имена са „Дайрова“. Майка ми също беше човек с артистичен талант, който просто извираше от нея. Имаше брат – Петър Дайров,лекар, практикувал дълги години тази благородна професия именно в Стара Загора.За съжаление, никой от тях вече не е сред нас.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *