Почина бащата на жълтата преса у нас, писателят – журналист Румен Балабанов!

Румен Балабанов

  Известният писател Румен Балабанов, основател на първите жълти вестници у нас в началото на 90-те години на миналия век – „Сензации“, „Кой си ти?“, „Психо“, и на култовия „Канал 2001″, където се подвизаваха куп врачки и баячки, се пресели в по-добрия свят след кратко боледуване. „От игрите с живота ми останаха само тримата синове и куп спомени“, казваше приживе Балабанов.

Румен Балабанов е писател и издател, автор на над 20 книги, сред тях с най-голяма популярност са „Някой си отиде“ и пиесата „След завоя“. Носител е на наградата „Южна пролет“. Бил е зам. главен редактор на в. „Литературен фронт“, редактор във вестник „Стършел“, главен редактор на „Септемврийче“. Издава цели 14 вестника до 1997 г. Най-известен от тях е „Психо“. Определят го като основател на жълтия печат в България, като бащата на врачки и баячки, собственик на „Канал 2001″ и главен редактор на писателския вестник „Словото днес“.

През последните 20 години Румен издаваше десетки вестници за окултното, психологията, парапсихология. Претърпя и редица метаморфози – от заклет социалист се превърна в крупен капиталист, опита вкуса не само на парите и славата, но и на жилото.

Румбата, както приятелите му го наричаха, бе „бащата и майката“ на БГ врачките. Нямаше феномен, който да не бе минал през култовата му телевизия „Канал 2001″. Според един от горещите и зловещи слухове именно участващите магьосници са фалирали медията му с клетви и черни магии преди петилетка, а след това се заели и с него. Две лета преди да напусне света на живите, Румен сподели пред репортер, че не е проявил далновидност по отношение на екстрасенсите, които имал неблагоразумието да пусне свободно в ефир.

„Те ме провалиха. Не предвидих тяхната неграмотност. Толкова голяма бе, че говореха невероятни глупости в ефир. Една врачка, Бог да я прости, лекуваше всякакви болести с машинно масло. Станах за смях, защото давах ефир на неграмотници. Трябваше да съм по-прецизен. Мислех, че с парите, които дават, за да са в ефир, ще покривам част от разходите на канала. Е, не се получи, защото се оказах сам сред вълци. След като навърших 59 години, ме налегнаха много болести. Нещо се пречупи в организма ми. Тогава ясновидки ми казваха, че съм подложен на десетки енергийни удари. Но аз вярвам, че болестите ми са от годините, не от магиите“, обясни с типичното си чувство за хумор Балабанов. И разказа как на млади години сам гледал на себе си с помощта на ключ, вързан на конец, и Библията.

Въпреки това Румен се вълнуваше от света на паранормалното и поддържаше контакт до последно с мастити български гледачки. Всяка една от тя имаше собствено мнение за здравословното му състояние и го лекуваше от разстояние, докато не дойде часът на истината – денят, в който душата на писателя отлетя при ангелите, прощавайки несъвършенството и нахалството на живите.

Говореше се, че страдал от куп болести, понякога дори и несъвместими една с друга. Той самият обясняваше причудливостите в живота си със своя характер, типичен за представителите на зодия Близнаци. Шеговито обясняваше, че постоянно нещо го човърка от вътре и кара да се захваща с хиляда неща. Почва да ги гради, старателно, с внимание и любов. Но изведнъж нещо подухвало като вятър и разваляло работата.

„От пясъка и игрите с живота ми останаха само тримата синове и спомени.

Другото е пепел и плява. Не смятам, че днешните богати ще оставят нещо след себе си. Сигурен съм, че един ден ще погледнат назад с вторичен поглед и ще видят, че всичко, за което са се борили, е тленно. А от тленните неща, както пише в Библията, нищо не остава. Аз съм имал много пари. Бил съм и стотинкар, случвало се е да нямам и стотинка в джоба. Лошото за мен бе, че съм възпитан да се страхувам от парите. Когато ги имах, бързах да се отърва от тях. Пареха ме пръстите. Не знаех какво да правя с тях. Влагах в нови издания и вестници, но се страхувах да си купя апартамент, джип. В голяма част от моето поколение бе вкоренено – естествено от социализма, че парите са мръсна работа. Аз не смятам, че човек, когато има разум, парите са мръсно нещо. Имам два брака и два развода.

От двата брака имам трима синове. Племенницата на Александър Геров ми беше първа съпруга – Милена. От нея имам син Бобо, който сега работи в Световната банка. Втората ми съпруга е телевизионната водеща Лора Скорчева – дъщеря на легендата Величко Скорчев. От нея имам две деца – Велико, който е на 20 години. Напълно самостоятелен е, дори си има сериозно гадже. Малкият Здравко живее с мен и с моята майка. Бог да ги пази. От три години си имам нова жена. Ани е невероятна, зодия Лъв, разбираме се чудесно. Търпи ме. Щастлив съм от връзката ни. Трите ми жени живеят в пълна хармония и се разбират идеално помежду си. Това ме навежда на мисълта, че и в трите случая съм направил верния избор“, изповяда душата си вестникарят, под чието зорко око израснаха няколко поколения български журналисти.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *