Порасналото хлапе от бг. филма “Да обичаш на инат” – горд татко на три мъжки рожби

Иван Велков от „Да обичаш на инат"

  43-годишен бизнесмен със солиден опит в строителното предприемачество и телекомуникациите, говорещ китайски. Това е днес порасналото хлапе Пламен от игралния филм „Да обичаш на инат„, партньор, на Велко Кънев, Мария Статулова и Леда Тасева. Лентата на Николай Волев е от 1985 г. и може да се разглежда като далечен предвестник на обществените трусове, с които започва т.нар. преход.

Ученикът Пламен е син на Радо Тошев, шофьора в „Да обичаш на инат“, изигран от Велко Кънев. На държавния работник му кипва от служебните далаверки и насочва с бяс и омраза камиона си към будката на продажната контрольорка, изиграна от Леда Тасева. „Татко, обичам те!“, произнася Пламен, горд от постъпката на баща си, укоряван преди това от хлапето за съучастие в кражбите. Личният протест на Пламен и баща му показва гнилостта отвътре на златните ябълки на социализма.

Крахът на системата заварва Иван Велков в друг бастион на соца – Китай.

В ролята на Пламен влиза едва на 15 години

Баща му, който също се казва Велко като филмовия баща Велко Кънев, започва работа в търговското ни представителство в Пекин. Именно в Китай, в посолството ни, Иван гледа за първи път филма със своето участие. И там му препращат близо 200 писма от първите му почитателки като кинозвезда. Момчето получава покана и за филма „Вчера“, но няма как да се завърне, за да не се обърка образованието му, което и без това остава на заден план заради филма точно на 15 години. Актьори като Мария Статулова и Велко Кънев (приживе) го помнят залегнал над учебниците в паузите на снимките. Осмокласникът бил отличник, преди да се снима, и хич не искал да се проваля. Понатрупал повечко неизвинени отсъствия, но все пак сам се справил, без частен учител. Неговото решение да не се дават излишни пари за учител, щом като е сигурен, че може и сам, може да се смята за проява на бизнес нюха на Иван. Той се усмихва над тази хипотеза…

В Пекин хлапето учи в училище към посолството на СССР, а после взима две университетски степени по икономика. В Китай Иван остава 15 години. Това е причината да не продължи кариерата си в киното като набора му Иван Ласкин, открит за снимки в същата 7-а столична гимназия на ул. „Шишман“.

Когато през 1997 г. президентът Петър Стоянов е на посещение в Китай, бившият киноактьор му превежда. Велков няма претенциите да е лингвист a за китайския., език е подозрителен към всеки, който се представя, че го е овладял напълно. От престоя си в грамадната страна е изградил своя лична максима за бизнеса – че в него са важни и малките крачки, когато са съчетани с мъдрост и постоянство.

Като Пламен от “Да обичаш на инат”, в култови кадри с вече покойния си екранен татко Велко Къннев

През 1993 г. в Китай се жени за българка, там се раждат трите им момчета, но въпреки отличните бизнес възможности, които се откриват в страната хибрид между диктатура и капитализъм, през 1999 г. се прибира за Коледа и решава да останат завинаги. Прави го най-вече заради децата, тъй като държал да израснат под ласките на българското слънце и море, заобиколени от роднините си тук.

В работата си тук Иван се занимава с недвижими имоти и консултантска дейност.

„Предполагах, че ще уча във ВИТИЗ, чувствах се комфортно в киното, но не мога да кажа, че съжалявам за разминаването ми с него“, твърди Велков. В лицето му и до днес има нещо детинско от Пламен – сина на Велко Кънев в „Да обичаш на инат“.

Когато умира Велко Кънев, завинаги се къса нещо и в неговото сърце. По време на снимките непредубедени мислят, че те действително са баща и син – толкова доверителен бил контактът помежду им. В живота обаче Кънев има две дъщери.

След завършването на снимките екипът дал прощален банкет в Народния театър.

Там дошли и родителите на Иван, той ги запознал с Велко Кънев. Така двамата му бащи, двамата Велковци, стояли цяла вечер един до друг.

Отстрани се виждало колко много се уважават.

Велко се казва и най-големият, син на детето кинозвезда.

 

Взел 1860 лв. хонорар от филма, дал ги за апартамент

Когато дават сценария на осмокласника Иван Велков, той разпознава в него фейлетон от Чавдар Шинов, един от любимите му писатели. Още при първата му среща с екипа на „Да обичаш на инат“ те са впечатлени, че ученикът носи в себе си в. „Народна култура“. Иван направо ги довършва, че е чел Чавдар Шинов и че това е един от любимите му съвременни автори. „Да се любим на инат“ е оригиналното заглавие на романа, по който е направен сценарият.

1860 лв. хонорар получава младият актьор за участието си. Поради ненавършено пълнолетие родителите му се подписват под сумата, равняваща се на целогодишната заплата в България. Бъдещият бизнесмен заделя малка част от сумата за лични удоволствия – конкретно за море. Останалите връчва на родителите си за апартамента, който предстояло да си купят. Този момент Иван, усмихвайки се, определя като отправен за бъдещото си занимание с недвижимите имоти.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *