Носталгия по загиналия Дими от „Сленг“

Надя Ботева и Дими изпълняват кавър на „Песен моя..."
Надя Ботева и Дими изпълняват кавър на „Песен моя…“

  С музика и топло чувство бе почетена паметта на певеца Дими от „Сленг“, който загина в катастрофа преди 5 години. Вечерта се организира по идея на поп певицата Надя Ботева, работила с групата в хитовия й период. Състои се в Каварна, в местния „Арт клуб“. Ето какво сподели специално за нас Надя Ботева:

„Момчетата от „Сленг“ ми пратиха видеоклипове и 25 минути видео с интервюта и части от техни свирения. Чухме се и с Ива, която бе много заета, милата, с рождения ден на Дара и помена за баща й, които се случваха по едно и също време… Почитателите на Дими седяхме на терасата на клуба в топлата морска лятна вечер, гледахме видеото, слушахме страхотните музикантски парчета на „Сленг“ и ни обзе носталгия по добрата БГ музика, която все по-рядко чуваме.

„Сленг" във времето, когато създават „Мой свят"
„Сленг“ във времето, когато създават „Мой свят“

Насълзиха се очите ни и буцата в гърлата на всички заседна при спомена за този брилянтен музикант, който си отиде тъй рано и нелепо от света… Аз разказах някои случки от съвместната ни работа: по двата ни дуета „Песен моя, обич моя“ и „Облаци бездомни“, които направихме с Дими и групата през 2001 г. по повод 90 години от рождението на Йосиф Цанков, как ме викаха да ги пеем по клубовете, за да ни улегнат за записите и концерта им на „Аполония“; случки от снимките с групата за музикалния филм за Цанков, за купонджийската им сватба с Ива, когато тя хвърли жартиера си, уловен от Ивайло, импресариото на Васко Найденов, с когото се вихрехме по дансинга; за първия път, когато съм видяла и чула „Сленг“ в „Суингин хол“.

Тогава бяхме в клуба с приятели в първата зала, някакви музиканти мъчеха джаза и аз отидох в другата – рок зала. Видях непозната група, която свиреше страхотно фронтменът се раздаваше на сцената и всичко се случваше истински и музикантски, като на световно ниво. Изчаках да направят песен и на български, за да се уверя в истинските им качества. И тогава зазвуча „Синьо“, а аз онемях. Извиках бързо приятелите си от другата зала и им заявих, че тези момчета ще станат звезди у нас до 1 година и че аз ще направя парче с тях и дует с подскачащия им като пружинка вокалист. Това беше през 1998 г. Познах…

Дими искаше да направим цял албум с кавъри, защото с „Песен моя“ „Сленг“ достигнаха отчетливо тяхно стилово звучене и искаха да продължим, но финанси за стойностни неща у нас винаги липсват, докато за хепънинги, чалга и фестивалчета на дъгата, огъня, ножицата и хартията винаги се намират в изобилие. Присъстващите фенове на Дими в Каварна приеха единодушно предложението ми да задействаме процедура относно почитането паметта на Дими с монумент в Рок алеята на славата в Каварна.

Тази алея е тъжна, но пък в нея са статуите на рок идолите: Рони Джеймс Дио, Жоро Минчев, сега се подготвя и тази на Пеци Гюзелев. Момчетата от СЛЕНГ също застават безпрекословно зад предложението да почетем Дими и по този начин. Дими бе станал идол за младите, възпитаваше ги в естетика с хубавата си музика и негов паметник в тази алея е най-малкото, което му дължим!“

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *