Кичка Бодурова на гроба на Зорница Попова: Тя беше втората ми майка!

Кичка Бодурова
Кичка Бодурова

  Централните софийски гробища са почти пусти на обяд в неделята, която мина. Една дама сваля изисканата си шапка пред гроба на починалата през 1994 г. Зорница Попова и се опитва в мълчанието си да й каже толкова много неща, които се казват само със сърцето. След това оставя в подножието на паметната плоча рамка със снимка на композиторката, правена в началото на 80-те години. „Такава, каквато я помня“, споделя Кичка Бодурова.

Певицата приема без никакви уговорки поканата на журналисти да посетят последния дом на авторката на десетки български шлагери по повод нейната 85-годишнина. Донася ваза с цветя (имат песен точно с това заглавие „Ваза с цветя“), оставя и втора ваза с изкуствени цветя, за да остане пъстротата по-дълготрайно.

„Зорничка ги обичаше, имаше много в дома й“, казва тихо Бодурова. Тя се е погрижила и да прекади гроба с пръчица пръскаща тръпчив аромат.

Зорница Попова
Зорница Попова

Не след дълго дотърчава сякаш от нищото мургав досадник и предлага услугите си за почистване. „Сами ще дойдем и ще го направим“, отклонява го Кичка.

Тя не е единствената млада певица, на която Зорница в най-силните си години подава безвъзмездно ръка.

Със същото могат да се похвалят много имена, изгрели в поп музиката през 70-те и 80-те години. Но връзката между двете е скрепена с доста на брой песни и с едно специално чувство, превърнало ги в духовни роднини.

Когато Кичка пътува по фестивали в чужбина, непременно държи с нея да е Зорница, за кадем и за другар. Авторката присъства във всеки неин албум с изключение на двата с гръцки песни.

На смъртното си легло майката на Кичка моли Зорница да я замести, доколкото е възможно. Композиторката изпълнява дадената дума пред отиващата си от рак жена. И самата тя си отива от същата коварна болест. Точно затова поп звездата идва да се преклони.

Бодурова разглежда немско списание, на което е на корицата - и в Германия тя е пътувала с духовната си майка Зорница Попова
Бодурова разглежда немско списание, на което е на корицата – и в Германия тя е пътувала с духовната си майка Зорница Попова

„Майката на Зорница бе също много изискана. Беше преподавателка по пиано. Живееха заедно, но винаги почукваха на вратите си за разрешение. Тя се интересуваше от нумерология, което в онези години не беше много разпространено. От нея са ми първите докосвания до тези светове“, сподели Бодурова. Звездата изобщо не е забравила рождената дата и година на композиторката – 1928. „Като на баща ми“, усмихва се тъжно певицата.

А когато през 1994 г. тя се връща за първи път от Америка, вече станала майка, носи красива перука на Зорница, маска срещу ужаса на химиотерапията.

Не успява да я даде. „Зорничка вчера почина“, казва й първа по телефона Богдана Карадочева и се задавя в сълзи.

Някои от песните на Зорница Попова до днес Кичка изпълнява на концертите си – в нов аранжимент или в потпури от хитове. Последният й голям рецитал за това лято е в Пловдив на 9 септември, след което отлита за САЩ.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *