Жул Паскин кръшкал с галеристка

Роденият във Видин творец слага край на живота си през 1930 г. в Париж
Роденият във Видин творец слага край на живота си през 1930 г. в Париж

  Световноизвестният художник от български произход Жул Паскин, чиято изложба в момента е хит в Софийската градска художествена галерия, се е самоубил заради жена. Това се мълви от десетилетия във Франция, където майсторът на четката е творил най-много.

Паскин сложил край на живота си на 2 юни 1930 г. Няколко часа по-късно в Париж се открила негова изложба.

Според клюката художникът си посегнал сам след скандал със съпругата си – художничката Ермин Давид. Тя била наясно, че мъжът й кръшка с любовница и преди самоубийството му вдигнала страхотна олелия вкъщи. „Как не те е срам да ни излагаш по този начин. Всички ни се присмиват, че не можем да имаме нормално семейство“, крещяла госпожата. На Жул тормозът и крясъците му дошли в повече и през нощта на 2 юни се задушил с газ в ателието си.

Любовница на Паскин била галеристката Люси Крог. Тя била съпруга на норвежки художник. Люси станала известна не покрай фамилията на мъжа си, а с връзката си с Жул. Паскин е роден във Видин на 31 март 1885-а, припомнят запознати с биографията му. Истинското му име е Юлиус Мордекай Пинкас. Баща му бил богат еврейски търговец ма зърнени храни.

Когато Жул бил на 7 години, семейството се преместило в Букурещ. На 10 Паскин заминал за Виена да учи. До 1905-а живял също в Мюнхен и Берлин. После се установил в Париж.

Людмила Живкова с Александър Лилов и Георги Джагаров. На нея се дължи популярността на Жул Паскин в родината му
Людмила Живкова с Александър Лилов и Георги Джагаров. На нея се дължи популярността на Жул Паскин в родината му

Именно във френската столица той развил най-много дейността си като художник. Правел изложби, другарувал с известни творци, негови произведения били публикувани по списания… Не спирал и да пътува по света. Посетил САЩ, Куба, Алжир, Тунис… През 1920 г. дори успял да вземе американско гражданство. Въпреки паспорта му на янки обаче франция го привличала повече. Там се чувствал най-приятно да твори.

До началото на 70-те години на миналия век Паскин бил слабо известен в родината си. За него се заприказвало чак когато Людмила Живкова проявила интерес към творчеството му. Понеже в България нямало картини на Жул, дъщерята на Тато поръчала на своите сътрудници да издирят такива в чужбина и да ги закупят. Отделно през 1977 г. заедно с Александър Лилов организирала посещение на любовницата на Паскин в София. Като дошла в София, Люси Крог подарила на българската държава рисунки на самоубилия се художник.

През 80-те в столицата ни пристигнал и биографът на Паскин Гастон Дил. Организирана била и изложба на видинчанина в Националната галерия. Картините били представени от парижкия Музей на модерното изкуство.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *