Жената на Ставрев оцеля след 22 операции от рак

Лилия Славова
Лилия Славова

  Ако Холивуд реши да екранизира живота на една българка, много вероятно е да произведе касов продукт. За по-младите й читатели името на Лилия Славова едва ли ще им подскаже нещо. Преди повече от 30 години актрисата жъне успехи из родните сцени като съпруга на Краси Ранков – симпатичния комисар Ставрев от сериала „Стъклен дом“. До брака с него животът й е цветя и рози. Но след това… филм на ужасите! Буквално!

В детските си и тийнейджърски години Лилия, дъщеря на бившия футболист на „Левски“ и инженер по водни мрежи Петър Славов, била първа красавица не само в района около църквата „Света София“, където живеела, но и в спортното училище.

След края на занятията задължително поне по петима ухажори я изпращали до дома й. Още по-харесвана Лилия станала за момчетата, когато започнала да тренира лека атлетика. Задиряли я и батковците от класовете по борба и бокс.

Краси Ранков  е първата голяма любов на актрисата
Краси Ранков е първата голяма любов на актрисата

Един от тях бил бъдещият създател на империята „Мултигруп“ Илия Павлов. „От ученическите години завързахме приятелство, което продължи до края – до смъртта му. И той, и други борчета, които след години се превърнаха в знакови за криминалната история на страната си фигури, ми викаха „како“. Аз много обичах да ме ухажват и владеех отлично тънкостите на флирта. Десетки са флиртовете ми с борците по лагери и състезания“, припомня си днес онези времена Славова.

Приета да следва актьорско майсторство в тогавашния ВИТИЗ, Лилия срещнала там бъдещия комисар Ставрев. Краси Ранков бил първата й голяма любов.

Едва 19-годишна пристъпила към обредния дом. Скоро се появил и плодът на любовта им – син Светослав. „Но, както често се случва, винаги се появява друга, по-умна и по-хубава от съпругата. Болката и обидата опустошиха изведнъж сърцето ми. Заради Краси загубих доверие към мъжете, зарекох се повече никога да не се омъжа“? продължава разказа си бившата г-жа Ранкова.

Илия Павлов въздишал по красавицата
Илия Павлов въздишал по красавицата

Известно време след това обаче друг мъж нахлул с грим и трясък в жиоота й. Още на първата им среща Паскал шокирал дамата срещу себе си: „Жадувах те 10 години. Ние с вас ще се оженим, ще имаме и дъщеря!“.

Абсолютна истина се оказали думите му. Лилия се влюбила в изумително красивия господин и дори не се изненадала, когато след време узнала, че чака момиче. „Нямах търпение да му кажа, но изведнъж той изчезна ни вест, ни кост. Бременността ми напредваше, а аз нямах никаква връзка с него, за да му кажа, че ще става баща. След жестоки седмици в неведение и страх да не му се е случило най-лошото, той най-сетне се обади… от Америка“, помни и до днес този разговор Лилия Славова.

Оказало се, че вторият съпруг на актрисата бил агент на Държавна сигурност. Ужасно объркана и обзета от страхове за бъдещето и това на детето, което носи, Лилия се качила на самолет на американската военна база във Франкфурт, откъдето под фалшива самоличност, скалъпена от тайните ни служби, отлетяла зад океана при българския Джеймс Бонд. Дълго след това бившата съпруга на комисар Ставрев била включена в програма за защита на политически емигранти.

Лилия с приятелката си Дарина Павлова
Лилия с приятелката си Дарина Павлова

Точно стъпила на американска земя, навлязла в шестия месец. Вероятно от преживените шок и стрес Лилия родила преждевременно.

„Детето ми, момиче, приличаше на оскубана гола кокошка. 853 грама! Без развити бели дробове, без развити нервна и двигателна система. Това не може да се опише с думи. Припаднах на магарето, когато я видях, не приличаше на човек“, продължава с шокиращото си минало бившата звезда на Врачанския и Пернишкия театър.

Поставили детето в кувьоз, разпънато като Исус Христос на Голгота, цялото в кабели, закачени към монитори и куп животоподдържащи машини и уреди.

По-лошото обаче тепърва предстояло. Следващите три месеца Ванели умирала десетки пъти. Мозъкът й не изпращал сигнали към дихателната система и детето просто спирало да диша.

„В един период дори умираше по няколко пъти на ден.

А ние с баща й или лекарите я връщахме с изкуствено дишане. Не помня да съм спала, докато не навърши две години“, изповяда се наскоро пред сп. „Ева“ Лилия.

В разцвета на силите си, 35-годишна, енергичната Славова изведнъж се сринала. Отишла на лекар. Рак на гърдата! „Положението беше лошо, защото туморът вече бе излязъл от клетката с 1 мм. Отказах химио- и лъчетерапия, започнах серия от операции и така до 22 на брой! Убедена бях, че нямам друга опция, за да спася живота си, затова подходих радикално и се подложих на пълна ампутация. Всъщност ракът е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в живота ми. Мислите ме за луда? Не! Загубих части от тялото си, но той ме направи по-силна, по-мъдра и по-спокойна“, не губи оптимизма си след всичко преживяно Лилия.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *