Данчето Христова била мъжемелачка преди да се омъжи

Йорданка Христова

  През септември Йорданка Христова ще отбележи 120 годишен юбилеи. Така го обявява самата тя пред приятели: именно 120 години – 70-годишнина от рождението плюс 50 години на сцената.

Естествено, че през есента ще има дандания и по повод годишнината.

Затова – сега е моментът, когато шумотевицата още не започнала, да поразкажем на уважаемия читател за любовните перипетии в живота на една от най-популярните певици за поколения българи.

По принцип Данчето Христова не е типичен персонаж за жълта преса. (Дано не се почувства засегната от една такава констатация). Но това е точно така и си има причини:

– Самата тя не се смята за звезда, дори счита себе си за „антизвезда“. защото хич не си пада по външното лустро и звездната суета.

– Гледа да скрие, доколкото е възможно, личния си живот – или е силно пестелива откъм информация за него.

– И най-важното – не е скандална личност, (а то -жълтото – върви най-вече със скандалите). Тъкмо обратното – Йорданка има положително излъчване и човек трудно би й се обидил, камо ли да се заяжда с нея.

Такава е сега певицата в представите на общественото мнение. Но каква е била на млади години? Не може да се отговори еднозначно – в любовния й живот има периоди както на бурен възход, така и на продължителен застой и недоимък на сърдечни изживявания.

За да се придобие макар и частична представа за младите години на Йорданка, трябва да се имат предвид няколко неща:

Девойката е на 20-21-годишна възраст, когато събира погледите на мъжката част от населението: висока, стройна, с дълъг крак и с минижуп. Казано на съвременен жаргон – гадже-трепач.

На първите турнета в страната била сам-сама красавица в изключително мъжко обкръжение – тя и петнадесетина мъже, музиканти от оркестър „София“ плюс няколко сатирични артисти. Всички я ухажват и й свалят звезди.

И още един детайл – Данчето обича морето. Не случайно и сега си има къщичка там. Но любовта й към морските вълни и плажа й е още от онова време. Естествено, че такава „морска“ обстановка разпуска човек, предразполага го към приятни емоции и красиви изживявания.

Освен това, момичето е и талантливо – може хем да пее, хем и в скечове да вземе участие, и да се представя на ниво. Малко известен факт е, че Йорданка има и артистична дарба. Такова е мнението на специалисти в театралния жанр. Но, така й се стекли нещата от живота, че не могла да развие тези си таланти. По-точно, преследвал я някакъв карък, я се включи да участва в някоя постановка или във филм, и нещо ще се случи – такова, че нещата да пропаднат.

Да се върнем към основната тема, младата певица в изключително мъжко обкръжение е носена на ръце от съвсем не случайни поклонници – музиканти и артисти, повечето на младежка възраст около 30-те. Турнета из страната (и в чужбина), срещи с публиката, след това разпускане в ресторантите на поредния хотел и така нататък.

За нея тогава наистина животът е песен!

На нея, разбира се, й било приятно, защото е от тоя тип жени, които се чувстват изключително комфортно в мъжко обкръжение. Това, че е сама жена, по никакъв начин не я притеснява. Дори напротив. Чувства се като в „свои води“.

Такъв живот – безкраен празник – си живее Данчето до навършване на 35-годишна възраст.

Както самата казва – поживяла си преди да се омъжи. Любезният читател може да допълни – значи си е „походила“, взела е каквото трябва от живота. И така да е – какво лошо!

Още оттогава обаче Данчето не е „лесна плячка“, за да не остане някой с погрешно впечатление.

Хич не си падала по свалячите. Усети ли го някого – лъснат, напудрен, брилянтин на косата, както се гласеха ергените по онова време, че започне да й прави комплименти, деликатно му реже квитанцията. Не ги харесва такива. Мъжът в нейните представи трябва да е интелигентен, искрен, всеотдаен и особено важно – да не е сухар или позьор, а да има достатъчно развито чувство за хумор.

Колко гаджета е имала през този период, само тя си знае. Но не са били много: според мълвата не повече от трима. Преди да пламне голямата й любов с Кристиян Платов. Не е имала имидж на мъжемелачка, която ги върти по няколко гаджета на пръста си. Дори напротив – още оттогава го раздавала моногамна в отношенията – докато е с някого, е само с него. Както самата казва – „Вярно куче съм и държа на мъжа, с когото съм…“

За да не подведем уважаемия читател, ще направим едно много важно и съществено пояснение:

Това време до 35-годишна възраст, когато Йорданка си е „поживяла“, преди да се омъжи – точто този период е най-плодотворният в нейната певческа кариера, тогава се утвърждава като име в българската естрада, печели сърцата на милиони почитатели у нас и в чужбина.

Наистина е много важно да се подчертае това – някои се тресат от амбиции и се налагат на сцената с много напъване, докато при Йорданка нещата се получава някак си естествено, в хармония на кариера с любовни трепети и изживявания.

От тези романтични години са най-големите й успехи: Когато прави първото си турне в Румъния, е на 21 години.

Пак тогава е и националното турне – сатиричен спектакъл „Шлагерна пътека“ с участието на едни от най-известните сатирици от онова време.

На 22 години печели първата си награда на Златния Орфей с песента “Делфините“.

През 1967 година, когато взривява Острова на свободата и печели любовта на милиони симпатизанти в Куба, е само на 23 години.

Можем да продължим и по-нататък — отново успех на Златния Орфей през 1967. И още веднъж е сред призьорите, когато е на 32 години.

Преди да се омъжи получава и званието „заслужил артист“.

Значи, докато си е “живяла живота“ е направила и кариера. Както се казва – дай Боже всеки му!

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *