Внукът на естрадната легенда Маргарита Радинска я утешава в мъката й по загубения съпруг

Маргарита Радинска

  5-годишен внук е утехата на естрадната легенда Маргарита Радинска. Певицата загуби през 2011 г. съпруга си, композитора Ангел Заберски. Години преди това изпълнителката на „Кукла на конци“ гледа старата си и болна майка. За връщане към музиката звездата от 60-те и 70-те години изобщо не помисля. Тя дори не се сеща къде са захвърлени плочите с нейните записи, които иначе ги има във всеки български дом в недалечното минало.

„Не съм маниак да напомням на близки, познати и непознати коя съм била. Аз съм човек като всички останали“, така Маргарита Радинска обяснява защо в дома й не са наредени музикалните й трофеи. Приживе пък съпругът й Ангел Заберски дарява

Сесия за дьлгосвиреща плоча в Куба на оркестър „Балкантон“ през 60-те (отдясно наляво): Маргарита Радинска, Йорданка Христова, Маргарита Димитрова. С тях е и Бисер Киров

всичките си отличия на Българското национално радио. Нейните плочи стоят забравени на един таван „Някой ден внучето, ако се поинтересува, ще ги потърсим да ги покажем“, усмихва се малко тъжно Радинска. Тя пази само няколко свои снимки от времето, в което по нея въздишат младежите.

Габровката е истинска красавица на младини. По време на нейно турне с оркестър „Балкантон“ в Куба тя, Йорданка Xристова и Маргарита Димитрова не могат да се отърват от ухажори. По това време, през 1967 г, сърцето на певицата вече е закотвено. Тя пристава на своя преподавател в Студия за естрадни изпълнители Ангел Заберски. От брака й с маестрото се раждат две деца, които кръщават лесно, на самите себе си – Ангел Заберски-син и Маргарита Заберска. И двамата продължават пътя на своите родители. Ачо Заберски е един от най-известните джаз музиканти в момента. Малката Маргарита е музикален редактор в БНР. Именно тя направи щастливи родителите си, дарявайки ги с първото внуче Ади преди 5 години. Болният от тежък диабет Ангел Заберски-старши си отива от този свят в тежки мъки, но успява да дочака внуче да проплаче.

В дует със Стефан Воронов на „Златният Орфей“ през 1968 г.

Маргарита Радинска е израстнала в музикално семейство. Нейния баща е хоров диригент. През 1966 г. тя е завършила Студията за естрадни певци в класа на Ангел Заберски. Връзката й с композитора датира от 9 декември 1964 г., подписват през 1968 г.

„Всяка една певица се нуждае от музикант до себе си. Аз случих и на музикант, и на съпруг“, благодарна е за миналото естрадната звезда.

Първото й турне е през 1965 г. Осъществява концертна дейност с Естрадния оркестър на Комитета за телевизия и радио (сегашния бигбенд на БНР), оркестър „Балкантон“, оркестър „София“. След завръщането си от майчинство работи само няколко години – като солистка на Естрадата на Българската народна армия. От там са малкото й години признат трудов стаж.

„Какво представлява кариерата пред това да създадеш двама изучени и възпитани млади хора, граждани на България?! За мен кариерата е нещо временно. Който повече държи на нея, нека си я гони! Аз живях с истинското за мен щастие и продължавам да мисля така“, на тази философия подчинява живота си Маргарита Радинска, певица, за която много нейни привърженици съжаляват, че се е скрила толкова рано от светлината на прожекторите.

 

С първата рожба - Ачо Заберски

Децата й я изплашват до смърт

Прибирайки се една вечер, чучело посреща на вратата Радинска. То хем било страховито, хем мърдало – за целта го привързали за въже, което дърпали. Зловещият куклен театър бил устроен от собствените й деца в ученическите им години, които сами изработили куклата от дрехи. Смятали, че ще разсмеят майка си с парцалената кукла, но всъщност я изплашили до смърт.

За да не се увлекат децата им по цигари още докато Ачо е в VI клас, му дават да опита вкуса на тютюна. И двамата родители са пушачи. Дават и на по-малката Маргарита. От нагарчането хлапетата се погнусяват. Заберски-младши пропушва отново в гимназиална възраст. Тогава изяжда шамар, когато намират фас в джоба на якето му.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *