Ванга: Русия ни е помагала, ще ни помага и в бъдеще, защото сме християнски народи, свързани от векове!

Ванга с племенницата си Красимира Стоянова

  Племенницата на петричката пророчица Ванга – Красимира Стоянова, разказва свои спомени за пророчествата на леля й.

„Има да се случат още много важни събития, но ще дойде ден, когато Албания ще им отвори пътя за осъществяване през Гърция. Албания е като ключ за онова, което има да става, нищо че е малка държава. Най-малката държава на Балканите – Албания, ще предизвика най-големите събития! (1989)“

През 1990 г. албански депутат от Скупщината в Косово провъзгласява областта за Република Косово, която тогава е част от Сърбия. След ожесточени военни сблъсъци между Сръбската армия и Армията за освобождение на Косово, смъртта на хиляди цивилни граждани – сърби и албанци, етническо прочистване, бомбардирането на Югославия от НАТО, през 2008 г. Косово се обявява за независима република, непризната от много държави. Конфликтите и проблемите обаче продължават….

Ванга

През 1994 г. Ванга заявява пред журналистите: „Ние трябва да сме добри и да се разбираме с всичките си съседи, но гърците са хитри а турците са мешан народ. С тях можем да търгуваме, но едва ли ще станем истински приятели. Но виж, с Русия работата е друга – Русия ни е помагала, ще ни помага и в бъдеще, защото сме християнски народи, свързани от векове“.

Според нас русите, в лицето на княз Владимир – Покръстителя на Русия, са приели християнството от българите през X век (988 г.). Това е близо век, след като България става християнска държава. Българинът свети Киприан Цамблак (1330-1406) от Търново, канонизиран за руски светец в Москва, е първият глава на Руската православна църква. Неговият племенник Григорий Цамблак през 1414 г. е митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия и въвежда там духовните и книжовни български традиции. България изпраща в Русия църковни строители, учители, проповедници, преводачи и преписвачи на богослужебни книги. Българи са и Киевско-Литовският митрополит Йосиф Болгаринович (края на XIV в.), архиепископът на Вологда Нектарий Велешки (началото на XVII в.), в Смоленск е ръкоположен Охридският епископ Филотей.

Има основателни предположения, че духовният наставник на съпругата на княз Игор – света княгиня Олга, първата жена християнка в руската династия, е презвитер Григорий – също българин. А от средата на XV в. започва обратният процес – укрепвана и облагородена  от средновековната ни българска православна култура, Руската църква започва да изпраща средства и книжнина към поробените от турците братя християни в България. Представители на българската интелигенция се учат в различни средни и висши училища в Русия и пренасят богатите си духовни, книжовни и професионални познания в родината, подпомагайки нейното възраждане особено след Руско-турската война през 1876 г. Именно за тези духовни вековни връзки разказва Ванга и те се потвърждават от историята. През 1979 г. заявява на руския писател В. Сидоров: „Сега Русия се нарича Съюз, но ще се върне старата Русия и ще се казва така, както при св. Сергии Радонежки. Славата на Владимир, славата на Русия ще остане и ще бъде призната дори от Америка. Но това ще стане след 60 години, когато започне сближаването на Китай, Индия и Русия“.

Ако Ванга е права, тези важни събития ще се случат около 2039 г. и податки за тях можем да открием в днешното състояние на света, променящ се от глобалната финансово-икономическа криза. Според специалистите икономическият център на света се измества от Атлантическото към Азиатско-Тихоокеанското Пространство.

Китай посреща успешно глобалната криза и продължава динамичното си развитие с около 10% годишен прираст на брутния вътрешен продукт. Страната се превръща икономически в суперсила със мащабни световни интереси. Индия поддържа темпове на развитие от 6-8%. Русия е назад, но днес е решена да развива и модернизира икономиката си, да внася капитали и ноу-хау от Запада и да развива  потенциално във високи технологии. Известен е проектът за създаването на евроазиатски съюз с участието на трите държави, притежаващи огромен потенциал от човешки и природни ресурси. Ако това се случи, става съвсем разбираемо пророчеството на Ванга от 1981 г: „Ще дойде думата „Волга“ и тя ще величае над планетата!“.

Ванга не вярва в никакви календари и изчисления и не споделя прогнозите за скорошен край на света. По-скоро смята, че животът на земята преминава на етапи, на някакви „отрязъци“, наречени от нея „голямо време, време и времена“. Възможно е да сме пред прага на някакъв етап, който „ще доведе в света най-старото учение и в Йерусалим ще засвети по-ярка светлина“ (1981). Неговите белези са отърсване от порочното и негативното на днешния свят и обръщане на човешкото съзнание към позитивните, градивни, вечни морални ценности – вярата, надеждата, любовта. Ванга вярва в идването на това време, затова през целия си живот призовава: „Трябва да сме добри и да се обичаме, за да се спасим!“. В едно от последните си интервюта споделя: „Непрекъснато ме питате как да се свършат тия лоши години? Не може да сееш ечемик, а да чакаш да пожънеш ръж! Така е и с човеците. Не ден, не два, а цели 53 години няма покой душата ми.

Едно ще ви кажа: Само с добро можете да победите злото! На благородството се въздава благодат! Бъдете разумни и не вярвайте на безумни“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *