Ако беше жив, диригент №1 на България – Васил Арнаудов щеше да навърши 80 години

Големият диригент Васил Арнаудов въвел пускането на химна точно в полунощ по радиото и телевизията

  Ранната кончина на баща му е голямата болка на водещия на „Сблъсък“ Андрей Арнаудов. Малцина знаят, че той е син на диригент №1 на България Васил Арнаудов, който по времето на соца е бил в пъти по-популярен от наследника си днес, а освен това е музикална величина от световен мащаб.

Инфаркт обаче убива таткото на водещия, когато той е едва 12-годишен. Така Андрей израства с отворена рана в сърцето и още от детските си години чувства особено болезнено липсата на единия си родител.

Това според близките на Андрей е и една от причините той да отлага чак до днес решението сам да стане родител. Радва се много на бебето на сестра си, но сам още таи мъка по татко си. „Още плача при спомена за онзи 19 март през 1991 г. Той, татко, се прибра и сготви вечеря, защото беше голям кулинар. Посмяхме се, защото обясни, че прочел статия, че пушенето не е толкова вредно, а той самият пушеше по 3 кутии на ден. Седнах да си пиша домашните и после му стана лошо. Дойде линейка, но вече беше късно“, спомня си със сълзи на очите Андрей.

Андрей Арнаудов остава сирак на 12 г.

Той е категоричен, че баща му е бил най-великият човек, когото е познавал, и затова се е заел да пази паметта му за поколенията. Затова и всяка година отбелязва задължително рождения ден на татко си на 1 май с концерти и връчване на награди от фондация „Проф. Васил Арнаудов“ за най-добър диригент.

Професор по хорово дирижиране в Държавната музикална академия в София с 37 първи награди от световни конкурси, таткото на Андрей е създателят на първия роден хор. Бил е диригент на Българската хорова капела „Светослав Обретенов“, Хора на софийските учителки, смесения хор „Родина“ от Русе, хор „Гусла“ и много други, най-продължително работи със Софийския камерен хор, който днес носи неговото име. Неговите състави са носители само на специални и първи международни награди. През 1988 г. хор „Родина“ печели най-престижната награда „Хор на света“, а Арнаудов е обявен за диригент №1 в България.

Васил Арнаудов с малкия Андрей

Негова е идеята химнът да зазвучи точно в полунощ по националното радио и тази традиция се е запазила и до днес. Години наред с химна свършваше и единствената Първа програма на Българската телевизия.

„По принцип хоровото изкуство не е масово. Докато беше жив баща ми, той бе единственият прочут хоров диригент. А иначе с това изкуство много трудно се става популярен. Затова се радвам например, че в Русе има улица, кръстена на него, а хор „Любомир Пипков“ прие неговото име. Той е единственото име в последните 50 години и сигурно няма да има друг като него. Въпреки че за младите днес аз съм по-известен и са малко хората, които го помнят. Затова се старая да поддържам паметта му жива“, обяснява Андрей.

На 1 май и тази година водещият, близките и учениците на диригента ще отбележат отново рождения му ден с концерт. Ако беше жив, Васил Арнаудов щеше да навърши 80 години.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *