500 животни изгоряха в жестокия пожар на Витоша

Пожарът на Витоша

  Почти цяла седмица пожарникари и доброволци се бориха с огнената стихия така, както прасе с тиква. Пламъците се наблюдаваха от половин София денонощия наред. Хората цъкха с език в очакване да се сложи край на бедствието, а медиите ни заливха с коментари, че пилотите на хеликоптерите се нуждаят от почивка, че „лекичко ще настъпим“ огъня и потушим, та затова не ни е нужна помощ от Израел, Сърбия, Гърци и Турция – откъдето и да било.

Да, ама ме. Огънят поглъщаше стотици декари гора. И докато първоначалните сведения бяха, че това са предимно сухи дървета, които отдавна трябвало да бъдат почистени от горските, то стана ясно, че са горели и зелени борове.

Населението на Бистрица и Железница бавно изпада в паника, защото в голяма част от местните се прокарва съмнението, че огънят е предизвикан умишлено.

Появилите се снимки, от които съвсем ясно се вижда, че в неделя огнището е било едва ли не с миниатюрни размери, допълнително нагорещява страстите им. Те са убедени, че като нищо се превръщат в невинни жертви на войната между природозащитници и крупни инвеститори. Всички се питат кой и защо има полза да драсне клечката в адската горещина, когато прогнозите за времето вещаят нескончаем пек за седмица напред. Бродят и слухове, че точно мястото на пожара е харесано за ски писта. Скици за бъдещия зимен проект имало, но никой не ги бил виждал.

„Положението е трагично. По новините се казва малка част от истината. Бяла пепел вали като дъждец над къщите ни, колите и главите ни. Едва ли е полезна за нашето здраве. Възрастните казват, че когато пада бяла пепел, значи изгарят зелени плодови дървета и борове.

Притеснени сме, че огънят ще се отрази на здравето ни. Трудно е да обясним и на децата си какво става в селото, защо е цялата тази суматоха от полицаи, пожарникари и угрижени граждани. Страхуваме се и за домовете си – ако ги напуснем, ще тръгнат мародери. Въпреки това някои вече се изнесоха. Болно им е, че вековна гора ще бъде унищожена за дни. Не разбират и защо правителството отказа чужда помощ. Може би това е въпросът, който най-много ги вълнува“, разказва доброволецът Александър Христов.

Жител на Бистрица, дългогодишен планинар, сподели, че отказването на израелски самолети било изключително голяма грешка. Според него районът бил непознат дори за живеещите там, а от 2001 г. насам и непроходим след опустошителния смерч. Единственото спасение в огнения ад мъжът вижда в техническа помощ от друга държава, защото вертолетите носели малко вода, а горящата площ вече била огромна. Той недоумява защо сме твърдели, че ще се справим и сме чакаме да изгорят все повече и повече дървета. Човекът е набожен и вярва, че това е грях, за който Бог ще ни накаже.

Убеден е, че проектите за ски писти няма да донесат нужния успех на бизнесмените, защото българите като цяло са бедни. Пък и с новото поскъпване на тока нямало как да спестяват за развлечения. Не вярва и в тезата, че чужденците ще доприпкат към България, защото условията на туризъм, които предлагаме, са далеч от тези, с които са свикнали европейците. На всичко отгоре, колкото и да е красива Витоша, тя не може да се сравни с Алпите и условията за спорт и почивка там.

Столичанинът Петър Димитров пък е потресен от слуха, че израелските самолети трябвало да зареждат вода от язовир „Искър“. А за целта гьолът трябвало да хлопне кепенци за туристи през идните дни – очевидно факт, нежелан от собствениците на заведения по брега му.

Доброволецът Димитър Митев пък призова гражданите: „Аз бях с групата в долната част на пожара до реката. От една страна тия хеликоптери дето пръскат – нищо не правят. Просто мъгла.

Качвали шлангове и помпите на ръце в продължение на час. АТВ-тата не достигалш до горе, за багер е да не говорим. Теренът е много пресечен и възпрепятства каквото и да е. Борли сме се със стихията. Пръскахме с вода, правихме просеки и какво ли не, но на тръгване във вторник към 7 часа вечерта нямаше вече никой горе, а пламъците които оставихме бяха 5 метрови. Хора, не трябваше да слушате новините – всеки бе нужен в планината. Организацията беше слаба. Пожарникарите гасяха с 2 помпи, от които едната голяма колкото табуретка и по едно време беше прегряла. В този случаай единствено доброволците са тези, които спасяват положението.

В процеса на гасенето се прокрадна и мълвата, че очевидно някой има интерес огънят да не бъде овладян. Кой точно – щяло да стане ясно дни след като офанзивата приключи и изгорените площи бъдат дадени за стопанисване на грижовни концесионери. Подобна схема за преминаване на държавна собственост в ръцете на частници били измислена и приложена успешно в съседна Гърция преди няколко години. Освен, че продали негодните борове за дървесина, комшии бизнесмени се облажили и от търговските инвестиции, които направили на мястото на пожара.

Същевременно в медийното пространство започнаха да излизат и версии за зверския огън. Според Тома Белев, бивш директор на парк „Витоша“, става въпрос или за бракониерска немарливост от незагасена цигара, или за умишлен палеж. Според него версията за случайно възпламеняване на изсъхналите съчки е съшита с бели конци и в нея не вярват дори хлапетата от първи клас.

В Бистрица се отнасят и с недоверие към танка Т-62, който измина пътя от Търговище до София, за да се включи в гасенето. Лично министър Аню Ангелов се похвали, че машината едва ли не върши чудеса с опцията си да прави просеки с широчина от 4-6 метра. Главният проблем щял да бъде качването на верижната машина на нужната планинска височина.

„Вече не вярваме в нищо. Много беше опасно. Ако вятърът бе сменил посоката си на духане, щяха да пострадат доста доброволци и пожарникари. Казват, че на обгазяване може да се издържи само 30 секунди. Дано онзи на небето ни пази от подобни трагедии. Големи надежди се възлагаха и на трите хеликоптера, които зареждат вода от Панчаревското езеро. Уж гасят успешно, но то пак гори – нови и нови територии се унищожаваха в парк, защитен от закона.

След огъня ще изчезнат и някои животински видове. Някои казват, че вече са изгорели над 500 животни – глигани, елени, мечки. Ще се промени цялата екосистема. Може би горещините ще станат още по-силни, защото зеленината в страната става все по-малко. Соларните инсталации също допринасят за температурния мор. Трябва за напред да мислим повече, когато решим да инвестираме в иновации“, коментират еколози.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *