Шефът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов лапа милиони от поръчки на Столична община

Валентин Николов

  Над 1,5 млн. лв. е прибрал шефът на АЕЦ-Козлодуй Валентин Николов само за месец от обществени поръчки. Печалбата е от договори със Столичната община, сключени през февруари т.г., показа проверка в Агенцията по обществени поръчки. Те са сключени с фирма „Макрон“, в която бившият депутат и за кратко зам.- министър на икономиката Валентин Николов държи една трета от дялове. След влизането си в политика той ги прехвърля на свой доверен човек от Габрово. Освен това излиза и от управлението на дружеството, за да избегне формално конфликта на интереси.

Това обаче не означава, че не печели милиони от апетитните поръчки, които „Макрон“ получава по партийна линия от Столичната община.

Според документите при част от конкурсите свързаното с гербаджията дружество е било единственият кандидат и е покрило всички изисквания, за да вземе договорите, фирмата прибира милиони за снабдяване с хранителни продукти на детски градини, ученически и студентски столове в няколко района на София, които се управляват от кметове на ГЕРБ.

Освен тях дружеството печели и договор за доставка на провизии в ученическите лагери в Равда, Обзор, Балчик и още девет курорта през това лято. Стойността на поръчката е 759 375 лв. без ДДС, пише в обявлението за възлагането й от 27 април 2012 г. Любопитен е фактът, че за толкова голяма оферта единственият явил се кандидат отново се оказва свързаната с Валентин Николов „Макрон“.

Тя е създадена доста преди той да влезе в политиката, но бележи рязък възход в дейността си след местните избори през 2007 г. Дружеството взема големи поръчки и се настанява трайно в столични райони, оглавявани от кметове на ГЕРБ.

По това време Николов е районен председател на партията за „Младост“.

За последните пет години „Макрон“ е подписала договори със Столичната община на обща стойност над 4 милиона лева.

По отработената схема в 90% от конкурсите фирмата няма конкуренция за обявените конкурси.

Сега тя е сред най-големите играчи в бизнеса с доставки на хранителни продукти за детски градини и столове в районите „Сердика“, „Искър“, „Триадица“, „Връбница“, „Студентски“, „Младост“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *