Узбеките ядосани на Първанов, че е застрелял свещеният за тях архар

Георги Първанов на лов

  Отстреляният от Георги Първанов архар в Узбекистан е причина за настъпването на ледникова епоха в доскоро топлата азиатска страна. В това са убедени всички местни жители, които още си спомнят посещението на бившия български президент през ноември 2008 г.

•  Да, истина е – Гоце е стрелял по дивия козел, който е свещен за местните от IV век

•  Един ден от визитата на бившия ни президент в Самарканд се губи – бил е на лов

•  2 седмици се готвили за посещението на президента ни в резервата

•  Първанов и антуражът му ловували на коне в Узбекистан

Освен че е свещено животно, архарът е символ на слънцето според местните предания от времето още преди навлизането на исляма, на които узбеките непоколебимо се доверяват. Става дума за зооморфически вярвания от IV-V век от нашата ера, преди идването на арабите. Те завладяват територията на днешен Узбекистан през 712 година. С идването им започва и ислямизацията на местните народи, които дотогава са привърженици на зороастризма.

В   тази   религия   на архара е отредено почетното място на символ на слънцето, топлотата и доброто.

Неговото убийство се приема като невиждано и нечувано престъпление, обясняват историци. Узбеките пък са категорични, че след като Гоце е убил защитения от Червената книга див козел, в Узбекистан зимата е станала много по-люта, а слънцето се показва все по-рядко. Никой не обича бившия български президент и цялата държава е наясно с ловните му подвизи, уверяваме се на място в бившата съветска република.

Архарът едно от свещените животни за узбеките

  „В края на март обикновено жителите на Ташкент са облечени с къси гащи и фланели, докато тази година още ходим в кожусите“, обяснява ни екскур-зоводката Елена. Според нея в последните години зимата сякаш не иска да си тръгне, а местните зъзнат до април, въпреки че по принцип климатът в страната е субконтинентален. Дори в южните райони на Узбекистан снегът завзема нови територии. Пред хотели и джамии в центъра на Самарканд все още могат да бъдат видени преспи, които не са се стопили, а в оазиса Бухара, който се намира в пустинята Казълкум, температурите са около 10 градуса.

Башият президент ни застреля слънцето, оплакват се местните веднага щом разберат, че имат насреща си българи. Те обаче не крият, че са научили за бракониерството на Първанов от руски медии, тъй като официалните власти в Ташкент криели скандалната информация. Всички чухме за посещението на вашия президент. Целият Самарканд бе обсипан с плакати с лика му и надписи „Добре дошъл“, спомнят си в града.

За убийството на животното обаче не излиза нито дума макар че вестниците отразяват визитата му детайлно. В медиите в страната обаче цари тотална цензура, а ежедневниците публикуват само положителни информации.Те доста приличат на българското „Работническо дело“ от комунистическите години с цели страници речи на висши държавни ръководители или снимките на усмихнати дечица и доволни работници. В тях няма как да излезе и дума извън официалните съобщения   за  визитата, категорични са узбекски журналисти.

В страната интернет все още е рядко срещано удоволствие, но местната интелигенция все пак успява да следи информационни опозиционни сайтове чрез руски провайдъри. Напомняме, че първо сайтът Фергана.ру, който носи името на най-прочутата долина в страната, но се списва в Москва, публикува новината за лова на бившия държавен глава в резерват в страната. След като гръмна скандалът, от президентството нито потвърдиха, нито отрекоха информацията и едва след години президентът заяви, че не е убивал животното.

Според таджики обаче един ден от посещението на Първанов в Самарканд се губи.

  По програма той трябваше да бъде в града, но от него нямаше и помен, твърдят екскурзоводи, които обаче се страхуват до смърт да кажат имената си. Много жители на града пък имат роднини и приятели в селата около фаришски район, откъдето започва Нуратинският резерват, в който е ловувал Гоце.

За посещението на високопоставения гост те са били предварително предупредени и се готвили за него в продължение на цели две седмици. Асфалтирали шосето, боядисали къщите край него. Оттогава пътят повече не е ремонтиран, къщите не са освежавани. Още обаче стоят камъните за хеликоптерната площадка, които местните боядисали в бяло, за да се приземи българската делегация, кълнат се селяните.

Според тях Първанов и антуражът му обикаляли на коне резервата и не погледнали дори за миг древните рисунки на архари на скалите. Те направо отишли на мястото, където се събират стадата и Първанов започнал да се цели. Местните не могли да наблюдават отблизо величайшия лов, затова не са сигурни дали е улучил. Категорични са обаче, че дори да не е успял, домакините са го зарадвали с убито трофейно животно.

Това е първото посещение на висш държавник от чужбина в района и велможите няма да позволят той да си тръгне разочарован, кълнат се познавачи. България е член на Евросъюза и на Узбекистан е било необходимо да угоди на европейския президент, дошъл на крака при колегата си Ислам Каримов, на който повечето европейски политици гледат като на тиранин.

Страхът и репресиите в Узбекистан са по-очевидни от всякъде другаде в Централна Азия. Каримов изцапа ръцете си с кръв по време на събитията в Андижан през 2005 г. Тогава армията стреля на месо по излезлите на улицата демонстранти, а жертвите бяха стотици. Затова западните политици не го долюбват много и визитата на Първанов е важно признание за тиранина.

Знаейки за увлеченията на Гоце към лова, узбекските власти въобще не са се поколебали да пренебрегнат законите на страната за опазване на зоната на резервата, които по принцип се наказват доста строго.

И ние хубав ден не видяхме откакто стреля, ама и той добро няма да види, мърмори продавач на пазара в Самарканд, който не спира да се оплаква, че кайсиите му измръзват. Заради справедливото възмущение на узбеките спирам да отговарям на въпроса от коя страна идвам и бързам да си купя шал, с който да се стопля. В Узбекистан наистина е доста студено.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *