Ужас! Емо Фаса продължава да ни трови с нови заводи – убийци!

Емил Димитров - Фаса

  Зловещият депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Емо Фаса, ще трови България с цяла верига от заводи за ток от биомаса, след като вече пусна два в Етрополе.

Негови проекти за нови инсталации вече са депозирани пред общинската власт в Габрово и в Крумовград. Те ще бъдат близо до горски стопанства. Както е известно, влиянието на Емо Фаса се простира навсякъде, където те съществуват.

Името на депутата от ГЕРБ предизвика каскада от скандали, след като неговият сътрапезник Бойко Борисов му разреши да стане лесовъд номер едно на републиката. „Горският цар“ произвежда електричество от биомаса, като използва здрава, а не отпадъчна дървесина. Макар и незаконно, това му излиза по-евтино, защото за производство на дървен материал е нужна ел. енергия, което оскъпява продукцията.

Типовите заводи ще бъдат построени с евросредства. За втория в Етрополе той се скри зад широкия гръб на чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ. Бордът на директорите на компанията в Прага е вложило 26 млн. лева в строежа на новата инсталация. По неофициална информация дяловете в новото предприятие са разпределени 51% за ЧЕЗ и 49% за българските участници. Самата чешка компания се разследва от тамошното правителство. Тя е 67% собственост на чешката държава. Корпорацията е сред най-големите за Източна Европа, притежавайки активи за около 300 млн. евро, с което е втората след „Газпром“ по влияние компания в бившите соцстрани. Този път герберът отново ще се опре на ЧЕЗ, която трябва да присъедини към мрежата си производствените инсталации. За разлика от другите видове производство на ток за тези от биомаса такси няма.

Влиянието на Фаса в областите и общините с горски стопанства му дава сигурност, че те ще постъпят както в Етрополе – няма да поискат изготвяне на Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). Така шефът на Регионалната инспекция по околна среда за София-област (РИОКОС) Стефан Борисов е дал становище, че електроцентралата не подлежи на такава оценка. Той е бивш кмет на Етрополе и близък приятел на Емо Фаса. На тази чест се дължи на елекроцентралата да бъде издаден акт 16, с помощта който производството на електроенергия от биомаса вече е стартирано. Цялото оборудване е купено от Индия. Използва се технологията „термична газификация на биомаса“. Тя е задължителна заедно с катализатори за пречистване на вредните емисии. По проект е предвидена и е задължителна според българските и европейските стандарти. Цената на инсталацията е обаче двойно по-скъпа от самото оборудване на новата електроцентрала. Поради това собствениците са си спестили средствата за катализатори, както и оборудването за пречиствателната станция. Вероятно и този път Емил Димитров ще си спести това „излишество“.

Електроцентралата с биомаса ще бъде втората в града. Първата вече стана известна с това, че обгазява планинското градче. Тогава се наложи  да бъде спряна от експлоатация поради задушливата миризма на изгоряло. Освен всичко, тя предизвика алергични реакции при деца и възрастни. Официално Министерството на околната среда и водите и РИОКОС спряха електроцентралата. В градчето обаче се жалват, че тя продължава да ги трови. Заводът работи  рано сутрин или  вечер късно, когато не са на служба контролните органи.

Носи се миризма на изгорели гуми и едва се диша. Преди още да се превърне в депутат, Димитров е бил собственик на дървопреработваща фирма – „Медикет“ заедно със  съдружникът му Славян Теофилов , но с течение на времето е прехвърлил своите акциите на майка си Елеонора.  Собственик на новите инсталации най-вероятно отново ще стане майка му.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *