Семейството на самозапалилият се Пламен пести от ток, за да има за храна

Пламен Горанов

  Едно момче изгоря, за да се превърне в легенда, Пламен Горанов – младежът, който се самозапали срещу престъпната схема, в която е напъхана от години Варна, днес е национален герой. В сряда заради неговата смърт имаше национален траур. Веднага се появиха и слухове, че младежът не бил добре психически. Опитаха се дори да го изкарат и луд, а някои твърдяха, че редовно е висял в психиатрична клиника. Журналистическа проверка установи, че това не отговаря на истината. Пламен никога не е бил в лудница.

„Не издържа емоционално. Вярваше, че протестите са искрени, че нещо ще се случи, защото беше мизерствал доста. Разказваше, че пестели вкъщи от електричество. На всеки 2 часа изключвали домакинските уреди и печките, за да намалят от сметката за ток, да имат за хляб и други основни неща“, разказват приятели на трагично загиналия млад мъж.

„Той има малко приятели и това не са момчетата и момичетата, които виждате по телевизията. Тези младежи, които се показват на синия екран, определено търсят слава и вероятно са се запознали с Пламен покрай стачките. Всички казват, че е емоционален, дори прекалено емоционален, но не могат да разкажат нито една обща случка с него. Не знаят дори къде е живял във Варна, от колко време е в морската столица, поради какви причини е дошъл тук.

Всъщност Пламен е от Добрич. Ако не се е разбирал с баща си, нормално е да търси щастието другаде. Знаем, че преди 3 години е загубил майка си, към която бил изключително привързан. Оттогава се променил и като човек.

Не бил доволен от живота си и търсел промяната с цената на всичко. Може би в цената на всичко е влизало и това да стане българският Ян Палах. Крачката от гениалността до лудостта е само една“, коментират кореняци варненци.

Те са потресени от смъртта на Горанов, който на връх 3 март, националния празник на страната, се пресели в един по-добър свят, след като близо две седмици се бори за живот. Същата вечер стотици пламъчета на малки свещички горяха в центъра на Варна в памет на 36-годишния мъж, който се запали в знак на протест срещу корумпираното управление на града.

Припомняме, че на 20 февруари той поиска оставката на кмета Кирил Йорданов и общинския съвет. Инцидентът стана рано на следвалата сутрин към 7:40, когато Горанов се обля с бензин от 5-литрова пластмасова туба, която носел със себе си. Малко по-късно сам драснал клечка и пламнал за части от секундата като факла.

От болката при обгарянията загубил равновесие, паднал пред стълбите на общината и започнал да се търкаля. Служители на Общинска полиция успели да го загасят с одеяло минути по-късно, когато вече изгарянията били фатални.

Във връзка с инцидента прокуратурата образува досъдебно производство за склоняване към самоубийство. Прокрадна се и версията за мистериозен младеж, които стоял неотлъчно до Пламен и наблюдавал всичките му движения. Ако се вярва точно на този слух, непознатият го напътствал кога да се залее и кога да драсне клечката. Горанов нямал друг избор, освен да се вслушва в наставленията и да ги изпълнява. Идеята е била да се пресекат всички опити за протест, като чрез „наказателната акция“ срещу Пламен да се сплашат останалите варненци и да се приберат по домовете си.

Това бе и повод да бъдат иззети всички записи, свързани с думите и делата на момчето. Приятелите му пък настояха роднините на момчето да поискат от прокуратурата постановление за отлагане на погребението, докато не излезе наяве истината. С цел изясняване на фактическата обстановка бяха проведени и разпити на очевидци, сред които и служители на община Варна.

По непотвърдена информация е разпитван и бащата на Пламен, който след това побързал да се покрие от любопитните журналисти.

Действията по разследването са насочени към изясняване на мотивите за осъществяване на деянието. Целта е да се установи дали решението за палене е взето самостоятелно от пострадалия, или някой наистина му е шушнал в ухото.

За Пламен се знае, че е алпинист и любител на фотоапаратите, снимането, природата и пътешествията. Според информационната система „Дакси“ той е стопанисвал действаща фирма „Алпийски услуги“ ЕООД, основана през 2008 година. Занимавал се с различни височинни строително монтажни дейности, в това число и миене на прозорци по високите етажи на сградите.

Именно дейността на работа обяснявала туристическата екипировка на Пламен по време на инцидента.

„Лека му пръст на момчето. Цяла Варна изразява съболезнования на близките му, съчувстваме им. Вечерните митинги минават със стиха на Валери Петров, който съжаляваше, че ние си нямаме нашите герои:

Не биваше да си ходи заради Кирил Йорданов. Решението му да се запали не е обмисляно отдавна. Убедени сме, че е станало спонтанно. Нещо или някой са отключили травма в съзнанието на Пламен. Чувствал се е пълноценен единствено на улицата. Но той фактически не е имал семейство, нито жена, нито гадже. Къде другаде би могъл да намери отдушник за вълненията си?!

Бил е травмиран от малък. И като всеки травмиран е търсел внимание, гонел е амбиции. Но вече е излишно да се правим на психолози. Момчето е имало нужда от такава помощ приживе, не сега. Сега е късно за всичко. Не бива случилото се с него да бъде пример за младите българи. Проблемите не се решават чрез самозапалване. Има други начини, на които трябва да залагаме“, коментират варненци.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *