Проститутка и психично болен – съдружници на олигарха Христо Ковачки

Христо Ковачки

  Психично болен мъж, дългогодишен пациент на клиниката в Карлуково, се оказа един от видните съдружници на енергийния олигарх Христо Ковачки. Това разкриха следователи, ангажирани в процеса за източване на 17 милиона лева срещу наследника на Косьо Самоковеца.

Алтавият ортак на Христо Ковачки се казва Николай Йорданов Николов. През 2002 г. психично болният мъж, който по това време се лекува в клиниката в Раднево, основава фирмата „Адванс Трейдинг“ ЕООД. Въпросното дружество е основен търговски партньор на фирми от орбитата на Христо Ковачки. Лудият търговски партньор на Ковачки внася бяла техника, пилешки бутчета и месо за магазините от веригата „Европа“, собственост на квантовия физик от Самоков, всъщност дружеството се води само фиктивно собственост па Николай Николов, а иначе е управлявано от зетя на данъчния измамник Никифор Вангелов.

Чрез фирмата „Адванс Трейдинг” Ковачки съумява да стопи реалната печалба на магазините „Европа“ и други свои търговски обекти, завишавайки умишлено сумите, които дължи на доставчиците. Дружеството на психично болния Николай Николов е източило 8 милиона лева от ДДС чрез измама. Отделно от това фирмата дължи 4,3 милиона лева на бюджета от митнически сборове. „Парите няма как да бъдат събрани въпреки данъчно ревизионните актове, тъй като мъжът не е наред с главата“, признават от НАП.

Христо Ковачки има и други интересни съдружници, но безспорно най-колоритна от странната бизнес компания е 38-годишната проститутка Емилия Петрова. Жрицата на любовта, която е родом от Свищов, дълги години работи в бардак „Бохеми“ в центъра на София. Проститутката се преквалифицира в бизнес дама, след като се залюбва с началника на охраната на Христо Ковачки – Петко Димитров – Кьопавото.

Срещу 500 лева проститутката се съгласява да регистрира на свое име фирмата „Камибо“ ЕООД, към която впоследствие Христо Ковачки превежда „виртуални“ над 7 милиона лева и съответно прибира ДДС от държавата за 1,2 милиона лева.

Преди година съдът дълго издирваше „сламената“ съдружничка на Христо Ковачки. Накрая се оказа, че Емилия Петрова е отишла на гурбет в Кипър -там плащали по 100 евро за сексуални ласки, а пък в България тарифата й за секс услуги била едва 70 лева.

Сред търговските партньори на енергийният олигарх внимание заслужава и циганската врачка Румяна Антонова прочула се във Видин с умението си да гледа на захар и вода.

Явно впечатлен от гадателските способности на Румяна, Ковачки започва ударно да работи с нейната фирма „Интернешънъл маркетинг импорт експорт“ ЕООД през 2004 г. Дружеството на ромската врачка извършва услуги към фирми на енергийния баровец за над 4 милиона лева, а съответно Ковачки лапа 800 бона ДДС, възстановено му от държавата.

На едно от съдебните дела срещу олигарха циганката от видинския квартал „Бончова махала“ чистосърдечно си призна, че не може да чете и да пише и затова се подписа с кръстче, за да потвърди присъствието си в съдебна зала.

Основните измами Христо Ковачки е въртял с циганския бос от Видин Кирил Борисов. Мургавият гангстер, известен с прякора си Киро Барона, е управител на дружеството „М Фуудс“ ЕООД, чрез което са източени близо 10 милиона лева от държавата. „Реално данъчните измами на Ковачки, минали през фирмата на Киро Барона са много повече – става въпрос за отклонени над 60 милиона лева.

Голяма част от счетоводните документи обаче мистериозно се изпариха, освен това срещаме трудност да докажем, че Ковачки е продавал на собствените си енергийни предприятия резервни части, изписвани като нов внос“, признават разследващите.

Съдебният процес срещу Христо Ковачки ще бъде върнат за ново разглеждане, след като магистрати от Върховния касационен съд се възмутиха от оправдателната присъда, дадена на енергийния олигарх от съдийката Лада Паунова от Софийски апелативен съд. На първа инстанция Ковачки отново получи смехотворна присъда – 3 години условен затвор при доказана документална вина за източени 16,7 милиона лева.

„Абсурд е Ковачки да бъде оправдан при наличието на безспорни доказателства. Най-солидното доказателство за вината му е фактът, че всички фирми – бушони са регистрирани на адреса на „белите“ фирми на Ковачки – на улица „30 20″ в сградата на бившия Оптикомеханичен институт, която сега се ползва като офис на енергийния бизнесмен“, коментират хората в тоги.

Притеснен от развитието на съдебния процес и от вероятната осъдителна присъда, която в крайна сметка ще получи, Христо Ковачки вече е приготвил солидна сума за стимулиране на съдии, мълви се в Съдебната палата. Упорито се разнася клюката, че приближен адвокат до самоковския бизнесмен е предложил 200 000 евро рушвет на висш магистрат с отношение към процеса. Съдията отказал предложението с мотив, че е на години и не желае да съсипва градената дълго време своя репутация.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *