Председателят на КНСБ Васил Яначков натрупа милиони!

Васил Яначков

  Председателят на федерация „Металици“ в КНСБ Васил Яначков е станал милионер покрай поста си.

 Върховният му началник Пламен Димитров упорито не иска да вземе отношение по сигналите за източването на синдикалните каси и обръча от фирми, завъртени от Яначков. За това сигнализираха пред журналисти от бившето ръководство на някогашния профсъюз в металургичния комбинат „Кремиковци“. Синдикалистите настояват за пълна ревизия на финансовото състояние в най-голямата федерация на КНСБ, както и на отчетно-изборните документи в нея. Те твърдят, чв Яначков тъне в разкош чрез преточването на финансите във федерацията чрез своите фирми.

Пламен Димитров

След фалита на „Кремиковци“ синдикатът в него така и не е отчел членския внос, събиран дотогава. „Имаше периоди, в които членуваха 5 хиляди души, а месечно по ведомост се събираха повече от 20 хиляди лева“, припомнят възмутените профсъюзни деятели. Те уточняват, че по устав средствата на организацията трябва да преминат в по-висшата организация след ревизия. Ръководството на „Металици“ настоява да се свика координационен съвет или общо събрание на организацията и да се реши каква ще бъде съдбата й.

Първоначално аргументът на Яначков е, че организацията не бива да се закрива, защото тя има да взема пари за удържан членски внос за април-май 2008 година. Става дума за общо 80 хиляди лева. А общо сумата от членски внос в организацията е шестцифрено число, от порядъка на повече от 260-300 хиляди лева. Председателят на „Металици“ обаче през последните месеци от съществуването на синдиката в „Кремиковци“ избягвал каквито и да са срещи със синдикалистите. В същото време изпълнителният съвет на федерацията взема решение да приведе парите на личната сметка на Яначков уж за по-голяма доходност.

Освен това той е в УС на „Доверие“, която е собственик на болница и два хотела. Застрахователната компания получава пари и от Сребърния фонд, от застрахователното и презастрахователното дружество и от пенсионноосигурителния фонд. Всички федерации, вкл. централата КНСБ, имат акции в „Доверие“. Продали са ги и са взели над 1 млн. лева.

 

Шефът на „Металици“ живе в разкош

„Яначков си купи лъскав джип, издават синдикалистите. Луксозното возило струва 200 хиляди лева и се води на името на федерацията. Къщата му в Лозен е за повече от 1,5 млн. евро. Не може синдикален лидер с трудови доходи да има такава къща. Има и втора в с. Крушовица. С подобренията сигурно струва няколкостотин хиляди. Той се похвалил, че само покривът й струвал 80 хиляди. Притежава и трети имот на брега на морето в съседство на „Манастирите“ на братя Диневи в „Свети Влас“.

Това обаче не е всичко. Преди това Яначков е регистрирал фирма, през която минават всички синдикални пари – екскурзии, семинари, всякакви туристически дейности. Години наред по този начин той е източвал синдикалните средства за пътешествия по света и у нас. Пак със синдикални пари е изкупил учебната база на „Кремиковци“. През 2010 г. е предложен за продажба учебно-квалификационният център на металургичния комбинат „Кремиковци“ от синдика на комбината Цветан Банков. Началната тръжна цена на центъра, който се намира в Ботунец, е 1,009 млн. лв. В крайна сметка синдикатът в „Кремиковци“ го купува за 800 хиляди лева, а имотът е прехвърлен на името на Яначков – „за по-лесно управление“. Това е пететажна сграда, с няколко корпуса. Сега сградата е обявена за продажба срещу 1,6 млн. лева, т.е. двойно.

През 1999-2000 г. организацията създава търговско дружество ДОБСО ЕООД. В неговото ръководство фигурират имената на членовете на изпълнителния съвет на федерацията. Дружеството има 13 души в Управителния съвет. Те правят национална бизнес мрежа. Управител е Георги Банев, който нито веднъж не е събирал съвета. Това дружество прави национална бизнес мрежа без решение на Управителния съвет на федерацията. Решенията се вземат еднолично отново от Васил Яначков. По информация на ръководството и там са заровени поне стотина хиляди лева на синдикалната организация на „Кремиковци“.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Председателят на КНСБ Васил Яначков натрупа милиони!"

  1. иьпфд   29.01.2016 at 13:52

    мафия това е България

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *