Опандизените пънкарки от “Пуси Райът” не са богохулствали, а са путинохулствали

Певиците от “Пуси Райът” в ареста

  Напоследък туристите в Москва не успяват да разгледат като хората забележителностите на града. Особено ако тези забележителности са паметници на герои или известни от историята фигури. Просто главите на повечето скулптурни групи от време на време са покрити с разноцветни маски като тези на пънкарките от „Пуси Райът„.

Това е начинът, по който някои московчани подкрепят трите момичета осъдени на по две години в трудово-изправителна колония заради „молитвата“ им към Богородица да изгони Путин от властта. Най-еклектичен изглеждаше онзи ден паметникът на Пушкин и Наталия Гончарова на Арбат – и двамата се озовава в блудкавожълтеникави маски за ски, успешно допълващи изящните им бронзови костюми от XIX век. На Ломоносов, който краси сградата на факултета по журналистика, се падна зеленикава маска. Само бронзовите партизани в една станция на московското метро имаха късмета да се сдобият с маски с ярки цветове – червено и небесносиньо.

За Путин има и по-лошо – тези прояви на солидарност с „Пуси Райът“ очевидно не са само столичен феномен. Телеграфните агенции предават за три различни „икони“, лепнати върху билбордове в далечен Новосибирск. На тях са изобразени „светци“, покрити с маските на трите пънкарки. Полицията се бори с това както може, но Москва все пак не е София. В малка София са се втурнали да пазят само един паметник и пак се справят с променлив успех. А какво да кажем за Москва с нейните мащаби и с хаотичния подбор на цели, които да носят посланието. Трите пънкарки Надя, Катя и Маша бяха арестувани през март тази година, когато стана ясно, че са изпълнили своята „молитва“ срещу Путин в Храма на Христос Спасителя в Москва. Парчето се казва „Богородице, Путин изгони“. Видеокадрите от църквата показват момичета в летни рокли без ръкави, надянали разноцветни маски за ски върху главите. Застанали са на олтара, кръстят се с всичка сила и повтарят с много добра артикулация: „Богородице, Путин изгони!“.

Делото приключи почти светкавично за руските мащаби, като присъдата беше произнесена, преди да са изтекли и пет месеца от ареста. Трите пънкарки бяха осъдени на по две години с аргумента, че действията им са били „светотатствени и богохулни“, подчинени на „злокобни сили“ и изразени с „дяволски движения“. Основният мотив за „престъплението“ беше определен като „религиозна ненавист“.

Проблемът на тази присъда не е само в това, че тя съвсем демонстративно изпълнява поръчение на Кремъл. Проблемът е там, че трите момичета са осъдени за действие, което не представлява престъпление дори и по смисъла на руския Наказателен кодекс. В Русия не се наказва богохулството (а последното без съмнение е било извършено от „Пуси Райът“). Отгоре на всичко Русия е светска държава като този принцип е залегнал в Конституцията (дори Българската конституция, която би следвало да е по-демократична и европейска от Путиновата, не съдържа този обичаен за демокрациите принцип). Руското законодателство приема за престъпление „обидата на религиозна основа“, но приложението на този точно термин в случая с „Пуси Райът“ е повече от съмнителен – просто „обидата на религиозна основа“ трябва да има за потърпевш конкретно физическо лице (за разлика от термина „богохулство„, който приема за потърпевш самия Бог).

Накратко, присъдата на трите пънкарки е грубо нарушение не на някакви чуждоземни правила, а именно на руските. Този удивителен факт остана някак встрани от вниманието покрай всеобщия шок от немислимата присъда. Но точно той позволява да направим заключението, че „Пуси Райът“ не са богохулствали, а са путинохулствали. И че само по тази причина ще се озоват в трудовата колония.

Що се отнася до подкрепата за „Пуси Райът“ по улиците на Москва (и не само), тя е много особена проява и това трябва да е съвършено ясно. Да подкрепиш „Пуси Райът“ днес означава да съобщиш едно от трите недвусмислени неща:

– че Путин трябва да си ходи;
– че държавата трябва да е отделена от Църквата;
– че изкуството трябва да е свободно.

Или и трите наведнъж. Нито една друга проява на солидарност в Русия досега не е включвала толкова опасни за Кремъл послания. Когато хората защитаваха Ходорковски, винаги оставаше по едно наум, че осъденият е все пак провинил се олигарх, колкото и незаконна (!) да е и неговата присъда. Когато хората защитават руските правозащитници или руската опозиция, винаги остава по едно наум, че в основата на спора все пак може да е и една банална борба за власт а не за някакви принципи.

Когато хората защитаваха физиците, осъдени в сталински тип процеси заради това, че били империалистически шпиони в XXI век, винаги оставаше по едно наум, че това може и да са платени (кой знае от кого, но все пак) акции. Докато „Пуси Райът“ е съвсем друго нещо-слаби момичета, навлекли маски в клоунски цветове, най-детински не си харесват президента и го изкрещяват в една църква, която е безобразна опора на същия този президент. Какъв втори план може да се намери тука?

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *