Гръмнатият бизнесмен Петър Христов криел в офшорки мръсните парите на Цветан Цветанов!

Цветан Цветанов и Станимир Флоров

 Тази сутрин (08.01.2018) бизнесменът Петър Христов беше разстрелян с четири куршума, докато пътува в личния си автомобил. Безочливото посегателство се случи в столичния квартал „Манастирски ливади“, а десетки свидетели, в близост до местопрестъплението, все още не могат да се съвземат от шока да чуят свистенето на куршуми посред бял ден.

Петър Христов е сред най- крупните предприемачи у нас, като най- известният му бизнес е фирмата за млечни продукти „Лактима“. Притежава още няколко дружества, повечето от които са със седалище Велико Търново. Това обаче е светлата страна на бизнеса на Петър Христов.

За никого във Велико Търново не е тайна, че убитият бизнесмен е много близък приятел и доверено лице на вицепремиера Цветан Цветанов. Нещо повече. Именно Петър Христов се занимавал с това да укрива и препира „мръсните пари“ на скандалния политик в задгранични дружества.

Тук ви разказваме за задграничните дружества, свързани с бизнесмена Петър Христов, който е личен приятел и доверено лице на Цветан Цветанов. Разкритията на общите им далавери датират от 2013 г.: 

Скандалният бизнесмен и спонсор на високопоставени лица от ГЕРБ Петър Христов също е замесен с фирми в офшорни зони, показа журналистическо разследване.

Христов е управител на дружеството „Тидар Биг Джей Ви“, а собствеността е на две офшорки. Фирмата няма дейност и според специалисти в материята се ползва предимно за врътки с преводи в зони, освободени от данъци. Така се замитат следите към паричните потоци особено ако финансовото разузнаване е подчинено на приятелите ти във властта.

Петър Христов

Публична тайна е, че Петър Христов е личен приятел с Цветан Цветанов и Станимир Флоров и последните двама никога не са крили този факт. По разследването за Флоров, че контактува нерегламентирано с лица от криминалния контингент, прокуратурата откри и доказателства за второ обвинение срещу Цветанов.

Той не е разрешил подслушване на телефоните на корумпирания шеф на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров и неофициалния му шеф, бизнесмена Петър Христов.

Христов е един от най-мбщните предприемачи в България. Родом е от Велико Търново, но живее в София. Бизнесът му дърпа напред по време на управлението на ГЕРБ, необезпокояван от институциите и покровителстван от Цветанов. Неслучайно бившият вицепремиер е кандидат за депутат от старата столица, която минава за вилает на Петър Христов.

„Бизнесът на Христов е огромен. Строи имоти, продава, но истината е, че направи състояние от ДДС.

Ако прокуратурата има воля, това ще излезе наяве. Има огромни дългове, хвана се с едни евреи, но не успя да оправдае доверието им за инвестиции“, разказва бизнесмен от Велико Търново, който също е репресиран в последните години от хората на Христов в полицията.

Орлин Тодоров

Фирмата, с която се предполага, че Христов е изнасял стотици милиони в офшорни зони, е „Тидар Биг Джей Ви“ ООД. Тя е създадена през 2009 година, само два месеца преди предизвестеното идване на ГЕРБ на власт.

Сред управителите на фирмата е Петър Христов, който е и изпълнителен директор. Собственици са на 4 фирми. Една от тях е „България Инвестмънт груп“ на Христов и израелския му партньор Дан Рихио. Другите 2 обаче са офшорки. „Маринър Ваоаяжър Мастър Фънд“ е регистрирана на Кайманските острови и е типичното задгранично дружество в освободена от данъци зона. Другата офшорка, партньор на Христов е „Маринър Опортюнитис Фънд лимитид“. Тя е от САЩ, където са и няколко от фирмите на Румен Николов – Пашата.

Представител на последните две офшорки е едно и също лице от Израел – Арие Бахар, роден през 1953 г.

Според запознати с тези фирмени структури собствеността на офшорките е необходима, за да се правят преводи от печалби и парични потоци с неустановен произход в задграничните сметки на дружествата, а оттам – в съответни сметки на физически лица. Кои са те засега не е известно. Израелският гражданин е само представител на двете офшорки, но не е техен собственик.

Запознати с бизнеса и дейността на Петър Христов предполагат, че и той не е голямата клечка в схемата. Христов е бивш силовак, шеф на охранителната фирма от близкото минало „Дито“, която гравитира около СИК заедно с ИПОН на Бойко Борисов. Христов и Борисов се познават от средата на 90-те, когато заедно са охранявали и застраховали обекти, разказват паметливи от региона.

Петър Христов стана известен покрай катастрофата, която предизвика Максим Стависки.

След нея бизнесменът от Търново пое разходите по лечението на Мануела Горсова, което според местните е било да изчисти имиджа си на мутра.

Близостта му с Цветанов и Флоров качва на висок полицейски пост бившия му подчинен Орлин Тодоров, който беше арестуван през 2011 г., защото редовно изнасял информация от СРС-та към Христов

Точно за тяхното подслушване, поискано от прокурор и разрешено от съдия, Цветан Цветанов е написал шест пъти „Не“ с три удивителни, за което ще бъде обвинен за престъпление по служба в най-скоро време.

Комбината Цветанов – Флорон – Петър Христов и Орлин Тодоров е печално известна сред бизнеса във Велико Търново и областта с груба намеса в дела и саморазправа с конкуренти под полицейски чадър.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *