Мирослав Найденов – бушон в корупционната верига на ГЕРБ

Мирослав Найденов

  „Разследването за корупция срещу бившия министър на земеделието Мирослав Найденов няма как да мине без Цветанов. Той е човекът, който е спускал окръжно към министрите кои фирми да обслужват. Найденов не би направил това на своя глава.

Миро държи козове и ще ги използва, за да не пострада. Той е бушон в една корупционна верига. Схемите са едни и същи“, разказва служител на Държавен фонд „Земеделие“, който работи там над 10 години и е сменил 3 правителства.

Миналата седмица прокуратурата обвини Мирослав Найденов за предлагане на подкуп, натиск над длъжностни лица и облагодетелстване на фирми от земеделския бранш.

Историята е от началото на 2010 година. Оказва се, че вътрешният министър Цветанов е укривал и покровителствал организирана престъпна група в Министерството на земеделието, защото е знаел от самото начало, че хора на ГЕРБ и ДПС манипулират обществени поръчки.

Пресата разполага и със сигнали, които са пускани още в самото начало на управлението на ГЕРБ, че в Министерството на земеделието се вършат далавери за милиони, те обаче били прикривани от най-високо ниво в държавата.

Светослав Симеонов замести Калина Илиева като ръководител на Държавен фонд „Земеделие“

„Няма как да се разбие и схемата, защото парите отиват в партийните каси. Тя по-скоро е поръчана отгоре, отколкото само прикривана“, казват запознати с казуса „Мирослав Найденов“.

Предисторията на скандала с него започва с разбита през януари 2010 година престъпна група от служители в Държавен фонд „Земеделие“. Арестувани са началникът на отдел във фонда Велин Велев и още 5 души. Двама от експертите са в прословутото тефтерче на Красьо Черничкия. Обвиненията на прокуратурата са, че са изнудвали фирми, за да одобряват проектите им, по които печелят милиони от европейските средства.

Всички шестима са уволнени, а малко след тях и прословутата с фалшивата си диплома Калина Илиева се прощава с директорския пост, въпреки че баща й е личен приятел на Бойко Борисов и тя е заела поста благодарение на него.

Докато тече разработката на шестимата рекетьори от фонд „Земеделие“, срещу тях са прилагани СРС-та. Те са поискани от ДАНС и разрешени от съда. Докато се подслушват Велев и компания, по жицата протича и гласът на новия тогава министър Мирослав Найденов.

Така той е закачен към разработката за престъпната група от началника на отдел Велев и експертите, а материалите са докладвани лично на министър Цветанов. През март 2010 от подслушването се получават нови данни за корупция в Министерството на земеделието. Става въпрос за нарушаване на Закона за обществени поръчки във връзка с доставка на стоки за бедни за 17 милиона лева. Те трябвало да се доставят за нуждите на Българския червен кръст.

Мирослав Найденов

За целта е създадена работна група в Държавен фонд „Земеделие“ със задача да изработи критериите за избор на фирма, която да лапне тлъстата поръчка. Тогава шефът на политическия кабинет на министъра – Николай Пенков, и зам.-шефът на фонда Ангел Кинанов започват да притискат експертите да направят конкурса така, че да спечели фирма „ЧЕХ – Йосиф Новосад“.

„Кинанов е член на ДПС и е кандидат за депутат от партията на Доган, но ГЕРБ работеха отлично с него защото беше в схемите“, спомня си служителят на фонд „Земеделие“.

След натиска от Кинанов експертите от работната група подават сигнал в прокуратурата. Там разказват, че шефовете в министерството твърдели, че фирмата, в полза на която трябва да се напишат критериите, е „гербаджийска“, помагала е на изборите през 2009 година и трябва да бъде овъзмездена.

Това обаче се оказва блъф, ЧЕХ не печели.

През това време вече Цветан Цветанов и Бойко Борисов са знаели за далаверите. Уведомен е Бойко Найденов, зам. главен прокурор. Когато скандалът се разраства, Мирослав Найденов бил привикан лично от Бойко Борисов, който му разяснил, че не му трябват скандали, да делят каквито искат пари, но това да не става обществено достояние.

След това Найденов уволнил Светослав Симеонов като шеф на фонд „Земеделие“, когото е назначил на мястото на Калина Илиева. Това се случва само година след като ГЕРБ са взели властта, но хората им по министерствата вече са в схемите на тройната коалиция.

Организираната престъпна група на Велин Велев, която е подслушвана в началото и покрай която е прихванат министър Найденов, се връща заедно с другите арестувани. Според източниците ни във фонд „Земеделие“ схемата с рекет над фирми за поръчки продължава, но вече с протекцията на ГЕРБ.

Точно затова и Найденов не бил махнат от поста, а с протекцията и наставленията на Цветанов продължавал да ръководи чиновниците така, че да печелят пари за ГЕРБ.

За целта били ползвани хората на ДПС в Министерството на земеделието, сочат данни от разследването. Освен Ангел Кинанов, който е зам.-шеф, в Държавен фонд „Земеделие“ била оставена и Елиз Рушид, братовчедка на Ализан Яхова, която Доган нарече инструмент на властта в село Кочан. Жената отговаряла за обществените поръчки във фонда и заедно с Ангел Кинанов направили услуга на ГЕРБ, като замели следите към далаверите.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *