МВР укрива обири на банки, заради строгите критики от ЕС

Банкови обири

  Остри критики от Европа ще получи България заради неразкритите банкови обири от последните 3 години, научихме от сигурни източници.

Това ще се случи в следващия доклад на Брюксел по темата за сигурността. Европейските чиновници били силно притеснени от безпомощното МВР и неадекватните действия на прокуратурата по разкриване на тези престъпления. Те са получили официален сигнал от няколко банки, ръководствата на които не усещали сигурна среда за развитие на бизнеса си.

Друга информация, с която разполага, е, че МВР продължава да крие броя на обраните трезори, за да не се създаде паника сред клиентите и те да престанат да използват трезорите за съхраняване на документи, пари и ценности.

„Единственият доказан банков обир, и то опит за такъв, е случаят в Сливен. Преди дни Върховният съд върна и това дело за ново разглеждане, въпреки, че охранителят Стефан Петров призна вината си. Какво остава за останалите, където и извършителите не са ясни“, казва запознат с мониторинга на Европа към България.

От Брюксел ще обърнат специално внимание на управляващите върху превенцията и разкриването на банковите обири, които стават все по-често явление в България. Официалната статистика сочи, че всеки месец бандити разбиват по един трезор.

Освен това МВР няма никакъв напредък по грабежите на инкасо автомобилите от миналата година. В задънена улица са и разследванията за кражби на пари от банкомати. Само преди две седмици бе извършен поредният обир на банков клон. В Бургас трима маскирани без проблеми обезвреждат сигналната система на Общинска банка, влизат в трезора и отмъкват 33 хиляди лева.

„Обирите на банкови клонове зачестиха и тревожното е, че престъпниците го правят за все по-малко пари. Вземаме всички мерки, но не се чувстваме сигурни. Държавата трябвада вземе мерки, защото проблемът е много голям“, казва банков служител.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *