МВР покровителства бандитите!

 

Цветан Цветанов (вляво), Станимир Флоров и Калин Георгиев

  Ако трябва да се търси български побратим на Московския съд, това без съмнение е Пловдивският. Първият взема решенията си под диктата на Путин, а вторият – под указанията на Цветан Цветанов.

Така уважавани юристи от Града на тепетата коментират оправдателната присъда на вътрешния министър по делото за клевета, заведено от шефката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

Те са потресени от решението. Процесът се гледаше в Пловдив по разпореждане на Висшия съдебен съвет, а присъдата бе произнесена в рамките на по-малко от минута и половина.

Съдийката по делото Екатерина Роглекова (зам.-председател на Районния съд) я изрецитира буквално на един дъх, без да посочи нито един мотив. Ей така оправда Цветанов и осъди шефката на съдиите да му плати 500 лева за адвокатски разноски.

Мирослава Тодорова

Въпросната млада съдийка не се вслуша в нито един от аргументите на топ адвоката Даниела Доковска, която защитаваше Тодорова. Или успяла да схване какво пледира ерудираната юристка, или присъдата й е била написана предварително, категорични са дългогодишни юристи.

За никого в правните среди не е изненада този плонж пред Цветанов. Министърът многократно е хвалил председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Дори го гласи за главен прокурор и сега той много се старае. Цацаров е един от най-стабилните съдии в България“, казва вътрешният министър. Онзи пък отвръща с послушание и преданост. Когато Мирослава Тодорова беше политически уволнена от семейната приятелка на Цветанов Владимира Янева, всички съдилища в страната застанаха зад нея. Единствено пловдивските й колеги се въздържаха, а шефът им категорично отказа да вземе отношение. Сега делото Тодорова-Цветанов отива на втора инстанция. Но тя се оглавява от фаворита на вътрешния министър Сотир Цацаров. Изходът е повече от ясен. Той просто ще „бетонира“ решението на първата инстанция, категорични са известни адвокати. Те пожелават на Цацаров и подчинената му Роглекова един ден да почукат на вратата на Даниела Доковска за правна защита.

Екатерина Роглекова

В блестящата си едночасова пледоария известната адвокатка изнесе потресаващи факти за Васил Маникатов, осъден на 8 г. от Мирослава Тодорова за наркотрафик. Но вместо в Софийския затвор престъпникът е „излежал“ присъдата си по улиците, разхождан с джип от съпругата си. Именно за делото на Маникатов Цветан Цветанов обвини шефката на съдиите в България Мирослава Тодорова, че покровителства организираната престъпност и мафията, физкултурникът с министерски пост я обвини, че е забавила мотивите по делото. „Ако някой е толерирал този човек, това не е съдът“, изтъкна Доковска. Тя добави, че на МВР и ГДБОП е била известна наркомрежата на Маникатов не само в България, но и в Северна Гърция. Въпреки това прокуратурата го е обвинила единствено за това, че от затвора е бил тартор на банда за разпространение на наркотици, но само в София. Извън полезрението на прокурорите е останал синът на Маникатов, независимо че антимафиотите са знаели за неговото дейно участие в схемата с дрога. Докато Мирослава Тодорова е гледала поредното дело на това лице, вместо в Софийския затвор то се е намирало в общежитието в Казичене, което е нарушение на закона според Доковска.

Васил Маникатов

„Това е доказателство как изпълнителната власт, призвана да следи как се излежават присъдите, е покровителствала Маникатов – категорична бе адвокатката. – Защо на лишен от свобода се създават такива условия, това трява да каже изпълнителната власт.

Съдийката Роглекова я слушаше с отегчение. „Още малко и приключвам“, успокои я топ юристката. Тя пледира да не се приема справката на Софийския градски съд, предоставена от адвокатката на вицепремиера Цветанов Десислава Добрева. В нея са описани забавените от Мирослава Тодорова дела. Тази справка не е обективна, защото е изготвена от Владимира Янева, която е семейна приятелка на вътрешния министър, настоя защитата на Мирослава Тодорова. Но съдия Роглекова направи точно обратното – приложи я към делото. Свалила маската на безпристрастността, съдийката категорично отказа да вземе под внимание и реакцията на международни организации за натиска, оказван от Цветанов върху независимата съдебна власт. „Всички становища на съдиите, в които те протестират срещу намесата на вътрешния министър върху правосъдието, са били възприети от международни институции“, изтъкна адвокатката. И цитира Европейската асоциация на съдиите и Габриеле Кнау, спецдокладчик в ООН по въпросите на независимостта на магистратите и адвокатите. „Това означава, че Съюзът на съдиите в България говори истината. А на нея вътрешният министър Цветан Цветанов противопостави една в лъжа. Лъжа е, че Мирослава Тодорова покровителетва мафията. Ако аз кажа това, е престъпление, нали? А Цветан Цветанов, като длъжностно лице, носи още по-голяма отговорност за думите си. Но той няма никакви фактически доказателства“, завърши Доковска.

Адвокатката на министъра се опита да обясни, че клиентът й не е бил правилно разбран. Той не бил наричал Тодорова покровител на мафията, а взел отношение по един наболял проблем – забавянето на делата. Като политик не можел да не критикува това, изтъкна защитата му.

След 30-минутна почивка младата съдийка Екатерина Роглекова оневини Цветанов. Повечето медии го представиха като победител и герой. И нито дума не написаха за скандалните разкрития по случая „Маникатов“, изнесени от Даниела Доковска по време на процеса, наричан от юристите „фарс“. А от тях се разбира, че МВР покровителства бандитите, а не съдия Мирослава Тодорова бави делата им. Сега е ред на Цацаров.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "МВР покровителства бандитите!"

  1. Жоро   25.10.2012 at 12:03

    Ceco e pich, stiga goworili prostotii i diwotii, seliaci takwis

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *