Люлинският тарикат Ники Китаеца се крие от певци и композитори – дължи им пари

Николай Първанов - Китаеца

  Чутовен скандал се   раз­вихри във олка.  Певци, композитори, фотографи и оператори дружно пропищяха от Николай Първанов – Китаеца. Люлинският тарикат, който се прочу като любовник на Азис, завлякъл твор­ците във финансова пирамида. Схемата му била не по-малко скандална от врътките, прилагани от Майкъл Капустин и Иво Не­дялков през 90-те години.

 Китаеца първоначално бил коректен и си плащал. В един момент обаче започнал да изисква от певците да поемат сами разходите по създаването на песните им. Той взимал пари от изпълнителите, но не ги превеждал на компо­зиторите и текстописците, а ги прибирал в джоба си. И накрая измамата му лъснала.

 „От 1993 г. работя, и то не само с фолкпевци, а с всички жанрове. Такова нещо за първи път ми се случва“, споделя един от „ужилените“ от Китаеца – композиторът Светослав Лобошки. Той обслужва Ники от две години

 През първата получавал редовно парите за песните, които пишел за изпълните­лите на „Real Enterprises“, но  през  втората  потокът секнал.

 „От пет месеца не вдига телефона. Ако ми беше казал, че има затруднения, щяхме да се разберем. Щях да му вляза в положение. Уви, случаят не е такъв“, казва Лобошки, но не иска да споменава суми. Уточня­ва само, че Китаеца му е длъжник за 4-5 песни.

 Лобошки наскоро научил и нещо потресаващо, за което в Наказателния ко­декс е предвиден затвор. Разбрал, че подписът му е бил фалшифициран от пишман продуцента. Научил това при среща с певеца Янис. Младежът и баща му поискали да се видят с композитора и му дали документ с невярно съдържание.

Ани Хоанг

  „Показаха ми един под­пис и ме попитаха дали е мой. Казах, че не е и извадих личната си карта за доказателство“, разказ­ва възмутеният Лобошки. Договорът, върху който се мъдрел „автографът“ менте, уреждал авторските права за написаната от Лобошки песен „Ограбен“.

 Мистерията има своето обяснение. Янис платил за въпросното парче 6000 лева на Китаеца. Изпълнителят не искал бившия на Азис да му е продуцент и отказал да се присъедини към музи­калната му компания, но оставил тариката да посредничи за песента. И така се появил документът, върху който уж стои подписът на Лобошки. Естествено, до композито­ра, не е стигнало нищо от 6-те хиляди лева.

 Светослав Зарев, създал хита „Мила моя, мили мой“ за Деси Слава и Руслан, също се оплака, че е зав­лечен. Китаеца му дължал към 2600 лева. Зарев решил да си търси правата и изпратил нотариална покана на Първанов.

 Ники задлъжнял и към други доказани професи­оналисти в бранша. Най-ощетени били певците. „Тези, които постъпихме в началото при Китаеца, извадихме късмет, че, общо взето, не ни е искал пари“, споделя Ани Хоанг. Преди да се влее в редиците на „Пайнер“, тя бе част от „Real Enterprises“.

 При Китаеца виет­намката попаднала с кастинг. „Една година работих там, което е силно казано, защото нямаше никак­во  развитие. Подписахме договор, с който продуцентът се задължаваше да поема разходите по създаването на песни и клипове. Е, направих една песен. Китаеца ни караше да ходим на уроци при жена му Виолета, но не мога да кажа, че нещо съм научила от нея. Даже не ни караше да се разпяваме. От време на време ни хокаше да пеем с повече чувство и това е“, разправя Ани и е благодарна на съдбата, че вече има нов шеф.

 Слава богу, тя не е пла­щала за „ценните“ уроци на Виолета.

 Отделяла обаче пари за друга учителка. Нея Китаеца я назначил, след като жена му родила. Хоанг давала определени суми на Първанов, но не знае дали той се е разплатил със заместницата на съпругата си.

 Онези певци и певици, които постъпили във фирмата след Ани, били далеч по-онеправдани. Преслав например плащал два пъти седмично по 300 лева на урок при Виолета. Сега младежът се чувства измамен и с 2 бона, дадени от него за песен, която така и не записал.

 Най-голямата жертва е младата бургазлийка Мила. Китаеца й обещал, че ще направи парчетата и клипо­вете й, а й гарантирал и че ще й осигури квартира и ще заплати пътя до столицата. Уви, нищо подобно не се случило.

 „Мила живееше в офиса на „Real Enterprises“. Спеше на дивана и сутрин правеше кафета. Накрая Виолета я караше да й помага в дома­кинството, та се налагаше Мила да мие и чинии“, възмущават се в бранша.

 

Ани Хоанг: Едва се отървах!

 Ани Хоанг скъ­сала с Китаеца с  големи  мъки. Наложило й се дори да си наеме адвокат, който да й помогне да прекрати договора си с „Real Enterprises“. Виетнамката лансирала пред пишман продуцента версията, че ще се отказва от музиката.

 Щяла да става полицайка и нямало повече да пее.

 Първанов се съгласил да прекрати договора й, но поискал неустойка – 1700 лева. Тези пари бил инвес­тирал в нея за реклама и създаването на песен.

„Прецених, че е безсмис­лено да стоя в тази фирма 5 години. Нито клипове се   правеха,   нито   песни.

 И участия нямаше. Нищо не се случваше“, споделя Ани.

 Тя е възмутена от твър­дения на Китаеца, че й бил направил клип. „Има някакво видео, което представлява слайдшоу на снимки. Из­брани мои фотоси, които се сменят на екрана.Това ако е клип…“, негодува чаровната виетнамка.

 

Мамел с телевизията на Деси Слава

Деси Слава

 Николай Първанов при­вличал нови попълне­ния в продуцентската си фирма с примамливи, но лъжливи обещания. Едно от тях било, че можел да оси­гурява масирана реклама и излъчване на клипове по телевизия  DSTV.  Китаеца дори твърдял, че каналът, който доскоро бе на Деси Слава, е негов.

 Че е собственик на меди­ята DSTV, продуцентът се похвали и в предаването „На кафе“. Истината обаче е коренно различна.

 „Бях неприятно изне­надан, когато чух, че Николай Първанов се представя като съдружник. Той няма участие в  собствеността  на телевизията,  а е наш  клиент. Като му потърсихме смет­ка за думите, обяви, че ни правел пиар и ефектът върху телевизията щял да е положителен. Нищо подобно! Усетихме само негативен ефект“, сподели пловдивският бизнесмен Костадин Хайков, който е реалният собственик на канал DSTV.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Люлинският тарикат Ники Китаеца се крие от певци и композитори – дължи им пари"

 1. web hosting there   28.08.2021 at 4:47

  You are so cool! I do not believe I’ve read anything like this before.
  So good to discover someone with some genuine thoughts on this
  subject. Seriously.. thanks for starting this up. This web
  site is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

  Отговор
 2. Micah   05.11.2021 at 0:05

  I’m not sure where you’re getting your information, but good topic.

  I needs to spend some time learning more or understanding
  more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *