Личния архив на режисьорката Васа Ганчева намерен на битака

Васа Ганчева

  Всичко тече, всичко се променя… Тази  древна поговорка се употребява в двояк смисъл – и в позити­вен, и в негативен, но за случая, който ще ви разкажем, едва ли някому ще стане приятно. Миналото на режисьорката Васа Ганчева, починала на 1 юли миналата година, се пръсна на късчета, които вече няма как да се съберат. Унизителното е, че част от тях попаднаха на мяс­то, което би потресло Васа, а не по-малко и почитателите й – на битака, в рая на циганията.

 Там наш репортер откри фонотеката на Васа – грамофонни плочи от 60-те до 80-те години на миналия век. Не беше трудно да ги идентифицираме. Първите жокери бяха обръщенията в автографите, които наши и световни пе­вци са давали върху плочите си. Излишно е да напомняме, че в новогодишните про­грами, които е снима­ла Ганчева за БНТ в миналото, гостуваха истински звезди не само от соцлагера. Обръщението „Васето“ е красноречиво, че  посвещенията са именно до режисьоркита. Без автографи, но също съответстващи на лич­ната естетика на Ганчева, са албуми с джаз и на гръцката певица Мелина Меркури. И все пак, за да няма съм­нения, че архивът е именно на Васа Ганчева, е автографът от Митко Щерев върху дебютната плоча на “Диана Експрес“ от 1974 г. Той е посветен от композитора на Васа Ганчева и Михаил Бел­чев, съпруг на режисьорката в краткотраен брак през 70-те. Как ли са попаднали на „бълха-пазар“ екс­понатите, достойни за музейна експозиция? Вариантите са два: или е разбито мазето й, или при почистване са изхвърлени по погрешка.

 Оттам насетне пътят им до битака е лесен. Изключваме вероятността да са изхвърлени от сестрата на режисьорката, журналистката Вера Ганчева. Наскоро тя заяви намерението си да дари част от книжния семеен архив, останал в апартамента на Васа на ул. „Иван Вазов“, на Столична библи­отека. Добрата новина е, че фонотеката на Васа бе изкупена на битака от истински це­нители. Плочите с личните посвещения ще се запазят и експонират в бъдещ му­зей на грамофонната плоча и българската естрада. По-необяснимо е едно съвпаде­ние – архивите бяха откри­ти и изкупени, за да бъдат спасени точно на 29 април, рождения ден на Васа Ган­чева.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *