Кръгът „Котараците“ на Бойко Борисов прилапа бизнеса на Таки по Черноморието!

Христофорос Аманатидис-Таки

  Котараците превземат туристическия бизнес на задържания в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки. Престоят зад граница силно разклати позициите на наследника на висаджийската империя. В същото време близкият до сърцето на премиера Борисов кръг „Котараците“ е във възход и прилапва един след друг печеливши бизнеси. Сега е дошъл редът да се сложи ръка върху изключително печелившите плажни концесии, твърдят отлично запознати. Следващото лято модният плаж „Какао бийч“ на Слънчев бряг, който от години е висаджийска гордост, вече няма да се свързва с името на Таки. Там ще се настанят гербаджийските фаворити, предвождани от премиерския приятел Александър Сталийски.

Христофорос Аманатидис-Таки наследява бреговата ивица от Несебър по цялото протежение на Слънчев бряг от покойния Георги Илиев. Местният наместник на ВИС – Димитър Желязков-Очите, кляка пред новия бос. Дълги години плажът генерира огромни пари и минава за безспорната перла в туристическия бизнес на висаджиите. Лятото на 2012 г. обаче е последно за тях.

"Дюн" - бутиковият хотел на покойният бос на СИК Георги Илиев в Слънчев бряг

Според източниците концесията на плажа в Слънчев бряг няма да се развали директно и брутално, а с хитри хватки. Държавата ще обяви нов конкурс. Тогава ще спечели фирма от кръга на „Котараците„.

На Таки ще останат само главоболията с проблемните хотели по морето, за които дълги години се водиха спорове дали да се сринат, или да се запазят. Знаков сред тях е „Дюн“. Мнозина го свързват с вдовицата Мая Илиева. Тя обаче е само дизайнер на интериора и нищо повече. Илиева още преди години прехвърли дяловете си към туристическа фирма от обръча на Христофорос Аманатидис-Таки. През последните години хотелът се управлява неофициално от бивш бодигард на основателя на ВИС Васил Илиев. От две години непрекъснато се търсят нови собственици за „Дюн“ както и за останалите два висаджийски хотела в Слънчев бряг, но без резултат. Причината е високата им цена. За „Дюн“, който беше спасен от разрушаване след дълги съдебни процеси, първо се искаха 14 млн. евро, после цената падна с 2 млн. евро, но отново няма сделка.

Бойко Борисов

След като превземат концесията на „Какао бийч“, любимите на премиера Борисов „Котараци“ ще сложат ръка и върху оборотното заведение „Бедрум“, предполагат експерти от туристическия бранш. През активния сезон локалът често е мишена на внезапни данъчни проверки, при които периодично се открива укрит оборот. Ето кои са бизнесмените, които се крият зад прозвището „Котараците“.

Това са братовчедите от Перник Иван Асенов и Богомил Гьорев. През последните години те ударно застрояват Черноморието и София. Най-известният им морски комплекс – „Емералд“, е в Равда, само на няколко километра от Слънчев бряг. Бойко Борисов често разказва, че обича да ходи на море в Равда, където от години е приятел с рибарите. Сега, както е тръгнало, „Котараците“ ще изместят Таки от Слънчев бряг и ще управляват цялата плажната зона на север от Бургас без проблем.

Плажът не е единственият преразпределен бизнес. Гьорев и Иван Асенов от години са близки с пернишкия бос Феодор Феодоров-Федката. Той пък е съдружник във фирма за пътно строителство със забегналите „братя“ Галеви и с Христофорос Аманатидис-Таки. Допреди няколко години Федката, респективно Таки бяха с много силни позиции в пътния бизнес.

Сега фирмите на „Котараците“ са подизпълнители на „Трейс Груп“, фирмата, която безотказно печели търговете за изграждане на магистралите, федката и неговият бос Таки вече минаха в запаса.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *