Киро Тока – човекът, движещ мафиотските дела на кръга около Георги Първанов

Като лидер на младежката организация на БСП Кирил Добрев получил милионите от Йоца Амстердама, с които били финансирани парламентарните избори през лятото на 2009 г. Парите минали през Киро Тока

  Сръбският мафиот Сретен Йосич – Йоца Амстердама е финансирал БСП с 3 милиона евро през пролетта на 2009 г., малко преди да бъде арестуван в къщата на покойния югославски диктатор Слободан Милошевич в баров-ския белградски квартал „Дедине“.

Това признание е само малка част от сензационните разкрития, направени от Боян Джамалов – защитен свидетел в процеса срещу бандата за поръчкови убийства „Килърите“. Преди дни част от показанията на Боян Джамалов, дадени пред антимафиота Валентин Цоновски, бяха разсекретени в Шумен, където тече съдебният процес срещу „Килърите“. В този магистратски трилър обвиняем №1 е Петър Стоянов – Сумиста, тартор на сраснала се с властта мафиотска организация, изпълняваща екзекуции по поръчка на заможни гангстери.

Сред ВИП клиентите на „Килърите“ е бил и Йоца Амстердама, който дълги години се укриваше в България, преди да бъде арестуван и екстрадиран за Холандия през 2002 г. У нас балканският крал на дрогата е бил охраняван персонално от Пешо Сумиста, както и от Васил Костов – Васко Кеца, началник на охраната на разстреляния сикаджия Бай Миле.

Сретан Йосич

 В качеството си на шофьор на Пешо Сумиста, основният свидетел срещу „Килърите“ Боян Джамалов става свидетел на десетки задкулисни машинации, в които главни действащи лица са не само гангстерски авторитети, но и влиятелни политически лидери.

Според думите на Боян Джамалов балканският крал на дрогата Сретан Йосич е поддържал трайна връзка с Кирил Добрев, шеф на младежката организация на БСП и близък до бившия президент Георги Първанов. През пролетта на 2009 г. Йоца Амстердама броил 3 милиона евро на Кирил Добрев, като парите трябвало да послужат за парламентарните избори, проведени през юни 2009 г.

Парите били пренесени в сакове през границата от мъж на име Кирил Кирилов, който бил придружаван от служители на отряда „Оса“ към ДАНС -силова структура, подчинена на Алексей Петров. Чрез служебните карти на ДАНС придружителите на Кирил Кирилов избегнали проверки и въпроси на браздата. Гардовете на Трактора разполагали и с акредитации за международна полицейска конференция, подписани от тогавашния МВР шеф на Сърбия Ивица Дачич, както и от нашия вътрешен министър Михаил Миков.

Тайнственият Кирил Кирилов е първи братовчед на Кирил Добрев а прякорът му в Гоце Делчев е красноречив – местните го наричат инженер Киро Тока. Влиятелният родственик на Кирил Добрев от години изпълнява ролята на „черен“ касиер на БСП и реално е човекът, който движи мафиотските дела на кръга около Георги Първанов.

Киро Тока дължи прозвището си на основното си занятие – занулява енергийните фактури на огромни консуматори на ток срещу 1 % от стойността на реалното потребление. „Само от „Кремиковци“ Киро Тока печелеше по 100 000 лева на месец. Под контрола на братовчеда на Кирил Добрев бяха абсолютно всички енергийни дружества и дори производители на ток – всъщност производителите на ток са най-големите крадци на енергия. Далаверата съществува и до днес и все още се върти от Киро Тока“, признават криминалисти.

Огласените данни за обвързаност между Сретан Йосич и Младен Червеняков не са плод на фантазия от страна на Боян Джамалов, твърдят източници. Среща между Йоца Амстердама и Червеняков действително е имало и тя е била издействана от адвокат Костадин Сирлещов, шеф на кабинета на бившия енергиен министър Милко Ковачев.

Още през зимата на 2007 г. Йоца Амстердама се срещнал за първи път с Младен Червеняков, който бил спряган за заместник на Румен Петков като началник на МВР. Впоследствие фирма от орбитата на родата на Младен Червеняков предоставила на Йоца Амстердама джип „Гранд Чероки“ с български номера, регистрирани към министерството на правосъдието. Джипът на Червеняков бе открит в имението на балканския крал на дрогата при ареста му през април 2009 г.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *