За какво си говориха Бойко Борисов и шефа на ЦРУ, при тайната му визита у нас

Ген. Дейвид Петреас

  В деня, в който бяха коментирани разкритията на германския „Тагесцайтунг“ за криминалното минало на Бойко Борисов и интереса на ЦРУ към особата му, в България инкогнито пристигна директорът на Централното разузнавателно управление. Босът на щатските шпиони бе на секретна мисия в София, продължила 72 часа.

Защо ген. Дейвид Петреъс бе три дни у нас, и то в пълна тайна? Отговорите на въпроса имат една видима и много невидими страни. Видимата откриваме в съобщението на американското посолство, според което Петреъс се срещнал с президента Плевнелиев, министър-председателя Борисов, министрите на вътрешните работи и на отбраната, както и с директорите на разузнавателните служби.

Като бивш началник на Централното командване на САЩ и на коалиционните сили в Ирак и Афганистан, той изразил искрена признателност за внушителния принос на България в тези страни. Шефът на ЦРУ подчертал, че САЩ насърчават стъпките за разнообразяване на енергийните източници…

Първото видимо доказателство за колониалния ни статут е самото съобщение. Твърдението, че Петреъс се е срещнал с президента и премиера, погазва елементарния протокол, според който би трябвало да бъде приет гост с по-нисък ранг от домакина. Само равни по ранг се срещат, освен ако тук ЦРУ е със статута на Белия дом.

Бойко Борисов

В Германия и Франция е немислимо директор на ЦРУ да бъде посрещан като равен на президента и премиера. Да не говорим, че президентите и премиерите на тези страни никога не биха приели официално шпионския бос, освен ако не предстои война. Понеже Борисов е на светлинни години от културата и държавническото достойнство на Ангела Меркел и Франсоа Оланд, трябва да приемем за даденост унизителното му държание в случая.

Прочетем ли и съобщението на Министерския съвет, ще се убедим в нещо крайно унизително – самият Борисов се гордее със статута си на колониален чиновник и даже е щастлив, че е бил почетен от задокеанския си господар. Ето как излежда това срамно изречение: „Фактът, че директорът на ЦРУ отдели толкова време за посещение в София, е знак за доверието, което партньорите ни имат, коментира премиерът Бойко Борисов след срещата си с ген. Петреъс…“.

Такова слугинско изявление, и то на министър-председател, е позорно за всяка нация. Но за човек от подземието, тежко зависим от сикаджийската си биография, това е нормално. Как иначе американците ще си затворят очите за търговията му с метамфетамини и прането на пари от любимата му банкерка Цветелина Бориславова?

В щатското прессъобщение най-лесно се разшифрова енергийният код. И май главна причина за софийския десант на Петреъс е наскоро проведеното активно мероприятие за саботажа на АЕЦ „Белене“. Но като всяко остро АМ, и това има смисъл, ако носи облаги на авторите си а не само ако вреди на противника.

ЦРУ е доволно, че българският му агент за влияние стопира руската АЕЦ, ала успехът ще е пълен, ако американски инвеститор замести руснаците – дали в АЕЦ „Козлодуй“, дали в АЕЦ „Белене“, а защо не и в двете.

За да не съм голословен, ще припомня: на 8 февруари т.г. Симеон Дянков определи като „потенциално интересно твърдението, че американски пенсионен фонд проявява инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене“ като иска да купи 20 процента от централата“.

Хвалейки ни за присъствието в Ирак и Афганистан, Петреъс повдигна завесата над невидимата страна от визитата и подсказа, че е дошъл и заради готвена операция срещу Сирия. Експерти отдавна твърдят: територията, летищата и въздушното ни пространство са особено ценни при такава война. България е важна и заради дисциплинирането на Турция, защото от Анкара могат да се очакват неприятни изненади при щатска атака срещу Сирия, ако направлението на главния удар се пренасочи към Иран – нов партньор на Ердоган, подкрепящ атомната енергетика на аятоласите и играещ ролята на посредник в преговорите между Запада и Техеран.

Защо гостуването на ген. Петреъс бе тайно, след като през май 2010 година директорът на ЦРУ Леон Панета влезе с гръм и трясък в кабинета на Борисов и двамата дадоха дълга пресконференция?

Почти съм убеден, че причината за сегашната дискретност носи името „Тагесцайтунг“. След разкритията на германския вестник за криминалните деяния на Борисов, проучвани и от тайнствената служба СИМО, оказала се другото име на ЦРУ, Петреъс бе длъжен да се крие от софийските журналисти.

Представяте ли си пресконференция в Гранитната зала, на която премиер и директор на ЦРУ отговарят на позорящи ги въпроси за германската публикация, а и за докладите на посланик Байърли за метамфетаминовите афери на Борисов и банкерката Бориславова?

Тогава защо Петреъс идва в София в деликатен за Борисов момент – само седмица след бомбата на „Тагесцайтунг“? Кое е това, заради което шеф на ЦРУ стои три дни в столицата на васална на САЩ територия?

Вече посочих две сериозни причини – бламиране на руските енергийни проекти и организиране на български плацдарм за поход срещу Сирия. Но може да има и трета причина, която е първа по важност.

Дали при нападение срещу Сирия ЦРУ не гледа на България като на приемна страна за хиляди бежанци от Близкия изток?

Дали ЦРУ не очаква балкански трусове при такъв изход от гръцките избори, при който Атина напуска не само еврозоната, но и НАТО?

При сценарий, водещ до излизане на Гърция от системата „Шенген„, България става гранична държава на Евросъюза, което ни задължава да изградим лагери за хиляди бежанци, пъплещи към българската граница от турска и гръцка страна.

Гръцката опасност е съвсем реална, след като лидерът на водещата в проучванията СИРИЗА Алексис Ципрас заяви: „Ако спечелим изборите на 17 юни, Гърция ще отмени споразумението с ЕС и МВФ“.

Първото потвърждение за руска следа в българската совалка на Петреъс дойде от Москва. Само ден след отпътуването му от София „Газпром“ официално предложи да плати българската част от тръбопровода „Южен поток“. Това е безпрецедентен ход, макар че руският заем ще се връща с бъдещите такси от транзита през българския участък на трасето. Кремъл моментално изчисли, че е политически изгодно да плати българската сметка за газопровода. Така ще си върне за американския удар по АЕЦ „Белене“ и ще обезцени проектите за шистовия газ в Добруджа на концерна „Шеврон“, за които шпионският генерал със сигурност е лобирал.

Друго обаче ме тревожи. Ако през трите дни на Петреъс в София не са коментирани изтеклите в „Уикилийкс“ шифрограми, значи ЦРУ не си дава сметка що за стока е нашият премиер. Трябва да си сляп, за да не видиш, че с мутренското си минало обитателят на „Дондуков“ 1 е главният генератор на антиамериканските настроения. Но изглежда това не притеснява Вашингтон, интересуващ се само как да парира руското влияние на Балканите.

За да си гарантира пък американското благоволение, Борисов ще пробута в НС шистовия газ, ще праща пушечно месо в Афганистан, ще купи американски самолети за BBC. Срещу това Обама ще го нарече Мистър Клийн, както Джордж Буш-младши произведе премиера Станишев в Мистър Чист. Но с това нито ще изчисти мръсното си минало, нито ще купи българските избиратели. Освен ако шпицкомандите на Цветан Цветанов пак не купят изборите, както направиха на президентския и местния.

Тъжно е, но е факт: в България американците залагат на мутри и отказват да видят очевидното – че доскоро ни управляваха децата на комунистическата номенклатура, а от три години ни мачкат шофьорите и пазвантите на Политбюро на ЦК на БКП.

Е, нека тогава пожелаем на янките следващият им президент да е бодигардът на Барак Обама.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *