Енерийният бизнесмен Богомил Манчев взема най-скъпите ремонти в енергетиката

Богомил Манчев

  Крупният биз­несмен Бого­мил Манчев е на път да спече­ли поредния лъв­ски пай от парите за енергетика. Ста­ва дума за най-го­лямата поръчка в момента в тоз отрасъл – рехабилитацията на газопреносната мрежа, коя­то ще стру­ва 200 млн. лева!

 „Скандалното е, че фирмите на известния червен енергиен бос ня­мат никакъв опит в тази област и нито един за­вършен обект“, възму­щават се специалисти от бранша. Според тях и ГЕРБ е капитулирал пред мощта на бизнес­мена, който е протеже на червените.

 Малък опит за разби­ване на статуквото бе смяната на досегашния директор на АЕЦ „Коз­лодуй“ с верния на Цве­тан Цветанов партиец Валентин Николов. За опитите на вътрешния министър да пробие в енергетиката вече е стана ясно. 

Оказа се, че една от формалните причини да бъде сменен предишният шеф Александър Ни­колов, също е свързана с бизнеса на Богомил Манчев. Неговата „Риск инженеринг“ е спечелила без търг апетитна поръчка за 32 милиона лева. За тези пари фирмата на Ман­чев е трябвало да изгот­ви документацията, да състави програма и да даде подробни експерт­ни становища по удъл­жаването на лиценза на V и VI блок на ядрената ни централа. След като се разбира, че договорът направо е възложен на „Риск инженеринг“ без никакъв конкурс, търг и правила, става тих скан­дал, който взема главата на предишния директор на АЕЦ.

АЕЦ „Козлодуй"

   По-скандалното обаче е онова, което следва. Новият договор е склю­чен с руската „Атом-стройекспорт“ и френс­ката ЕДФ. Те, от своя страна, наемат за под­изпълнител отново фирмата на Ман­чев „Риск инже­неринг„. Това се случва въпреки всеизвестната истина, че голе­ми фирми като „Риск инжене­ринг“, „Парсънс“, „Енемона“ и „Енергоремонт Холдинг“ са бастионите на БСП в енергетиката коментираха хора от бранша. Според тях явно дока­зателство за това е фак­тът, че почти всички бив­ши депутати от БСП и НДСВ, енергийни босове и техни роднини са назначени на работа в „Риск инженеринг“ или в „Парсънс“ след увол­ненията им. „Защо Борисов скри и не даде ход на доклада „Тенчо Попов“ през 2009 г., изоблича­ващ ръководството на АЕЦ „Белене“ в огромни нарушения и злоупотре­би?“, питат се те. Тенчо Попов е бивш член на ръководството на Бъл­гарския енергиен хол­динг (БЕХ). За доклада му до премиера с инфор­мация за злоупотреби, свързани с проекта „АЕЦ „Белене“, се разбра по време на делото за да­ване и уреждане на под­куп, в което бяха при­влечени бившият вое­нен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и самият Тенчо Попов.

 Пред съда бе изслушано СРС, в което се чува, как Попов обяснява в тесен другарски кръг за „наглото крадене“ на „стотици милиони“ от проекта за втората атомна централа.

 По същия повод премиерът Борисов заяви, че не разбира защо прокуратурата още не е образувала дела. Стана ясно, че докладът е бил предаден на ДАНС. Главният прокурор Борис Велчев тогава обясни, че за разследването на тези случаи са необходими експертизи, а те отнемат време.

 „Защо разследването на доказаните значител­ни злоупотреби в АЕЦ „Козлодуй“ (пак свърза­ни с „Риск инженеринг“) на бившия шеф на цен­тралата Йордан Коста­динов от НДСВ бе пре­кратено?“, задават си ри­торични въпроси нашите източници и си отговарят с ирония: „Може би окрадените средства „благо­родно“ са вложени в но­вия винзавод на Йордан Костадинов – съвместна собственост с Богомил Манчев“. Бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“ и де­путат от НДСВ Йордан Костадинов е собстве­ник на изба „Загрей“ в Първомай. Преди време той самият се хвалеше, че изнася вино за Китай.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Енерийният бизнесмен Богомил Манчев взема най-скъпите ремонти в енергетиката"

  1. Валентин Стефанов   18.09.2012 at 10:32

    Тази група е купила и Европейският съд по правата на човека. Много поздрави и от там.

    Отговор
  2. Buddy   10.11.2021 at 7:59

    My programmer is trying to persuade me to move to .net
    from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am worried about switching
    to another platform. I have heard fantastic things about
    blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?

    Any help would be really appreciated!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *