Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова осигурява милиони на ГЕРБ от училищата

Милена Дамянова

 Перфектна система за попълване на партийните каси действа в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Милионите се стичат към училища, които имат верни на ГЕРБ директори.

Заместник-министърът, отговарящ за училищата, Милена Дамянова, еднолично насочва потоците от европейските и национални пари за допълнително обучение. А те не са никак малко.

През тази учебна година предстои да се похарчи и втората половина от 100-те милиона лева, които през юли с постановление Министерският съвет отпусна. С тях образователното министерство може да разполага както намери за добре. Дамянова е преценила, че не е нужно училищата да се конкурират с проекти.

Достатъчно е тя да реши на кое да отпусне пари

Така „Училището за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти“, или както се нарича накратко програмата УСПЕХ, само може – да организира тръжни процедури от името на МОМН под вещото ръководство на амбициозната партийка. Така Дамянова избягва Закона за обществени поръчки. Врътката е, че абсолютно еднотипни проекти на различните училища са представени като различни.

По този начин всяка поръчка е под 50 хиляди лева, колкото е прагът за обявяване на конкурс. Нещо, което е забранено в Европейския съюз, и едва ли одитът на съответните му структури ще го харесат.

Иновативната зам.-министърка е намерила начин максимално да усвоява парите за учениците в УСПЕХ.

От 1 октомври тя върна на спечелилите директори да преправят бюджета си.

Задължи ги да предвидят горната граница за извънкласно обучение. Тя е 185 лева на дете. Директорите трябва да намерят начин как да ги похарчат вместо да пестят като се откажат от някои дейности или намерят по-евтини оферти. Те се отчитат лесно.

До 15 хиляди лева е нужна само фактура. Ромите трябва да бъдат много благодарни на Дамянова.

Тя се погрижи схемата „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“, управлявана от Министерството на образованието, да е със завишен бюджет.

Като председател на управителния съвет на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства с благозвучна абревиатура ЦОИДУЕМ преди две седмици Дамянова свалили целия списък с одобрените училища по европроектите.

На тяхно място младата гер-берка просто сложила своите кандидати, защото ги оценила като изключително иновативни.

И така, честито на силистренското училище „Атанас Буров“, чиято възпитаница е самата Дамянова, и на „ромите“ от Втора английска гимназия в София.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова осигурява милиони на ГЕРБ от училищата"

  1. 8899   02.07.2014 at 15:35

    Каква е тая герберастка разпоретина?

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *